Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Nigeriaanse getuige: Shell kocht mij om

Gepubliceerd op 8 oktober 2019 14:52 | Views: 4.067

Royal Dutch Shell A 17:39

10,78 -0,14 (-1,32%)

DEN HAAG (AFN) - Een Nigeriaanse getuige heeft dinsdag voor de rechtbank in Den Haag verklaard dat mensen van Shell hem in 1994 hebben omgekocht. De 66-jarige man schetste hoe hij destijds onder dwang van de politie een valse belastende verklaring moest opstellen over een activist die later samen met acht anderen ter dood werd veroordeeld. Mensen van Shell zouden hem vervolgens geld hebben gegeven in ruil voor zijn medewerking.

De activisten waren lid van een beweging die actie voerde tegen vervuiling door de oliewinning in de Nigerdelta. Deze zogenoemde 'Ogoni Negen' kregen de doodstraf, omdat ze door het toenmalige regime verantwoordelijk werden gehouden voor de moord op vier lokale leiders. Vier weduwen van de activisten beschuldigen Shell van medeplichtigheid.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Royal Dutch Shell A 69% zegt kopen 13 stemmen

Gerelateerd

Royal Dutch Shell A

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
17 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 10 DeZwarteRidder 8 oktober 2019 16:46
  quote:

  dasokwat schreef op 8 oktober 2019 16:28:


  Is dat nu iets om trots op te zijn, of je positie sterker te maken : ik ben omgekocht
  Daar beslis je toch zelf in, een deal tussen 2 partijen

  Misschien is hij omgekocht om te zeggen dat hij omgekocht is........

  Dit soort getuigenissen zijn geen cent waard.
 2. barondehuile 8 oktober 2019 16:47
  Ja, deze getuige heeft het "zogenaamde geld" aangenomen en bewijst dus alleen maar dat hij zelf ook corrupt is. Eerst onder dwang iets moeten tekenen daarna (achteraf dus) nog een toelage krijgen van een Shell medewerker. Wie gelooft dat verhaal nu, zonder dat hij met namen, papier, etc. op de proppen komt. Zo niet, dan loopt deze sukkel ook nog eens het risico te worden veroordeeld voor leugens. Waarschijnlijk heeft hij een douceurtje van een van de aanklagers gehad. Lijkt me meer aannemelijk. Hier trapt toch zeker geen rechter in. Tenzij deze man bewijzen op tafel legt.
 3. forum rang 4 erjee-ff 8 oktober 2019 21:04
  quote:

  tomnl schreef op 8 oktober 2019 17:53:


  Nee in de Ogoni delta is niks aan de hand.

  Oh zeker wel. Zo zijn er diverse partijen, al dan niet gelieerd aan de regering, die strijden om de macht. Dan heb je ook nog te maken met de situatie rondom dat deel van Nigeria en het Engelssprekende deel van Kameroen. En de Nigeriaanse regering die al tientallen jaren door en door corrupt is. Ga er maar aan staan binnen dat web van machtsfactoren en partijen zaken te doen, laat staan aan waarheidsvinding te doen.
  Heeft Shell daar een scheve schaats gereden? Dat lijkt me waarschijnlijk, maar moeilijk met zekerheid vast te stellen. Gaan ze veroordeeld worden, ook dat lijkt me waarschijnlijk maar nog lang niet zeker.
 4. forum rang 10 DeZwarteRidder 8 oktober 2019 21:38
  quote:

  erjee-ff schreef op 8 oktober 2019 21:33:


  WCAM?
  EN dan is Shell NV nog steeds voor 49% aansprakelijk... en aangezien de Nigeriaanse overheid zich vast niet verantwoordelijk voelt (of geen geld heeft om uit te keren), kun jij wel raden waar het geld gehaald wordt.

  Nee, het gaat om de zeggenschap en niet om het percentage.

 5. forum rang 10 DeZwarteRidder 9 oktober 2019 10:01
  quote:

  ki schreef op 9 oktober 2019 09:46:


  je bent naief als je gelooft dat shell het spel eerlijk speelt.....

  Shell NV heeft geen enkel belang bij executies en helemaal niet als die mensen er niks mee te maken zouden hebben.

  Er zijn gewoon puur Nigeriaanse politieke spelletjes gespeeld en het is natuurlijk in het belang van de Nigeriaanse regering om een ander de schuld te geven.
17 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare