Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kredietcrisis in Italië verdiept zich

ROME (AFN) - Italiaanse banken staken hun geld in augustus in staatsobligaties in plaats van het uit te lenen aan het bedrijfsleven. Dat blijkt uit cijfers die de Italiaanse centrale bank maandag naar buiten bracht.

De kredietverstrekking aan bedrijven buiten de financiële sector daalde met 1,9 procent. Het was de vierde maandelijkse daling op rij en de scherpste afname sinds mei. Gezien de voorspelling dat de Italiaanse economie dit jaar en volgend jaar in recessie zal zijn, durven banken het niet aan om geld uit te lenen aan bedrijven. Gevreesd wordt dat die kredieten niet worden afgelost.

Het aantal slechte leningen in Italië neemt ook waarneembaar toe, aldus de centrale bank. In augustus was sprake van een toename op jaarbasis met 15,6 procent. In juli steeg het aantal slechte leningen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder met 15,4 procent.

Wegsluizen

De verslechtering van de kredietkwaliteit wordt een steeds grotere zorg voor investeerders, aldus marktkenners. Zij constateren echter wel dat Italianen spaargeld niet wegsluizen naar andere landen, zoals in Griekenland en in mindere mate Spanje gebeurde.

De banken hadden in totaal voor 316,4 miljard euro aan Italiaanse staatsobligaties in portefeuille, 1 miljard euro minder dan in juli. In augustus 2011 was dat 212 miljard euro.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links