Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grieken ontkennen invoering nieuwe munt

ATHENE (AFN/RTR) - De Griekse overheid treft geen voorbereidingen voor het invoeren van een parallelle munteenheid, naast de euro. Dat stelde het Griekse ministerie van Financiën woensdag naar aanleiding van een bericht in de Griekse krant Kathimerini.

De krant schreef op basis van anonieme bronnen dat er voorbereidingen worden getroffen voor de uitgifte van schuldbewijzen, als middel om ambtenarensalarissen en pensioenen te betalen. Daarmee zou een nieuwe munteenheid ontstaan, die kan worden gebruikt als Griekenland er deze week niet in slaagt alsnog een akkoord te sluiten met de andere eurolanden over nieuwe financiële steun.

Volgens het ministerie is het bericht echter ,,volledig ongefundeerd''. Het ministerie noemde het bericht een aanval op het land, op een moment dat de onderhandelingen met schuldeisers in een cruciale fase zijn beland.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Brogembank 8 juli 2015 10:17
    zou goeie Griekse "financiering" zijn; overheid kan niet meer betalen en heeft een schuld van pakweg 330B...
    Dus geeft zij ipv cash betaling aan ambtenaren nieuwe schuldbewijzen af... dit doet mij denken aan de Weimar Republiek, waardeloos papiergeld in de triljoenen en hyperinflatie.
    Ik ben benieuwd hoelang het duurt voordat de Grieken doorhebben dat zij door hun eigen overheid het hardst van allemaal genaaid worden
  2. [verwijderd] 8 juli 2015 10:22
    Als ze het inderdaad niet doen zijn ze dommer dan ik had verwacht. De economie zit muurvast doordat er geen euro in of uit kan, ze liggen op ramkoers met de ECB, waardoor de euro er toch op (korte) termijn uit gaat, en de bevolking wil duidelijk niet aan de EU-maatregelen. Klinkt alsof die drachme 2.0 er gaat komen, en dat wil je wel een maandje of wat van tevoren plannen, anders heb je een nog grotere chaos.

    Dat je dat moet ontkennen tot het laatste moment (want anders rent iedereen nog harder naar de uitgang) is ook duidelijk, er is nu al bijna geen euro meer in het land, en als je aankondigt dat de drachme komt heb je spontaan meer inflatie. "When it gets serious you have to lie", wederom waar... Daarom niet minder vervelend, overigens.
  3. Go with the flow 8 juli 2015 10:34
    Ik zou dit niet mogen uitspreken als hard werkende belastingbetalende EU burger, maar ik zou het rete stoer vinden als ze vandaag of morgen plots de Drachme weer invoeren.

    Wat gaat Brussel dan doen??? zeggen en roepen dat de Grieken stout zijn of gaan ze het leger inzetten omdat te keren, dat laatste wordt niet gedaan, want een EU leger is tandloos, dus zal er geroepen blijven worden dat de Grieken stout zijn, vroeg naar bed moeten, geen Sesamstraat meer mogen kijken, etc......
  4. z0n0p 8 juli 2015 10:37
    Is toch een appeltje-eitje. Moet Tsipras maar even bij Obama vragen hoe dat in 2009 in California ging:
    money.cnn.com/2009/07/02/news/economy...

    Overigens lijkt mij dit duidelijk:
    www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24245...

    Over en sluiten maar. Volgens mij hebben de 27 regeringsleiders gewoon een vrij weekend hoor.
  5. jansen&jansen 8 juli 2015 11:06
    het kwartje zal toch wel vallen bij de merkel en consorten.
    Griekenland wil een uitweg. Ja een uitweg uit de crisis door uit de EU te stappen. Voeren hun eigen munt in drachme 2.0.

    Dat is de reden waarom ze alles en ook werkelijk alles uitstellen en uitstellen. Tijdwinst! Zo kunnen ze intern het voorbereiden.

    Of is dit doemdenkerij?
  6. z0n0p 8 juli 2015 11:17
    quote:

    Mick75 schreef op 8 juli 2015 11:06:

    De Grieken zouden er alleen maar verstandig aan doen om de Drachme in te voeren.
    Met sinds mensenheugenis een fors handelstekort is dan maar de vraag. De euro is een parachute die het verkruimelen van de Griekse economie voorkomt. De Griekse economie heeft zoals die nu is geen "eigen drijfvermogen". Ook met de invoering van de drachme moeten er enorme hervormingen plaats vinden. Oa het flink verlagen van inkomens (lonen, pensioenen) om weer enigszins te kunnen concurreren.

    Herinner me nog heel goed een uitzending van Nieuwuur van een jaar of wat geleden over allerlei Griekse bedrijfjes in de grensgebieden, oa met Bulgarije. Ofschoon er een leger werkeloze Grieken was, namen ze Bulgaren in dienst (net als bij ons met de aardbeiden) om het werk te doen. Ook verrezen er allerlei bedrijfjes aan de Bulgaarse kant van de grens die dezelfde producten maakten, maar dan veel goedkoper. Vroerger maakten de Grieken zelf taarten en nu kwamen ze van over de grens. Had alles te maken met de explosief gestegen loonkosten (tussen 2002 en 2008: +40%) in Griekenland.

    NB: in NL zijn we met de koopkracht weer ongeveer in 2002/2003. Volgens mij zijn de Grieken nog niet weer terug op dat niveau.
  7. [verwijderd] 8 juli 2015 11:58
    "op een moment dat de onderhandelingen met schuldeisers in een cruciale fase zijn beland."

    Lachwekkend:
    - er wordt nu niet onderhandeld
    - het was weken terug al crucial
    - griekenland zal ook niet onderhandelen want onderhandelen betekent dat een deal die voor beide partijen acceptable/goed is het doel is.. en griekenland steekt er niet zo in..
34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links