Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Grote distributiecentra hebben langste tijd gehad'

AMSTERDAM (ANP) - Grotere distributiecentra lijken na de coronacrisis hun beste tijd gehad te hebben, terwijl kleine distributiecentra in de buurt van steden aan terrein lijken te winnen. Dat voorspellen deskundigen van ABN AMRO in een nieuwe prognose over winkelvastgoed en kantoren.

De bank denkt dat door de pandemie kleinere gebouwen steeds meer in trek zullen raken ten koste van grote locaties. Dat geldt dan voor zowel kantoren en winkels als logistieke en industriële gebouwen. "In steden worden de eisen steeds strenger hoe goederen de stad inkomen, bijvoorbeeld elektrisch. Het is dan gunstiger om kleinere distributiecentra aan de rand van de stad te plaatsen, om zo efficiënter goederen de stad in te krijgen", legt Madeline Buijs uit, sectoreconoom vastgoed bij ABN AMRO.

Ook is er volgens Buijs veel discussie rondom de zogeheten verdozing van het landschap, de massale eenvormige distributiecentra die de afgelopen jaren massaal zijn gebouwd als gevolg van de groei van onlineverkoop. Dat soort grote hallen krijgen minder makkelijk een vergunning, signaleert de bank. De gebouwen die wel een vergunning krijgen worden daarnaast kleiner. "Dit geeft aan dat er minder vraag naar grote gebouwen is of dat het steeds moeilijker wordt om voor dit soort gebouwen een vergunning te krijgen", schrijft de bank.

Een derde reden dat kleinere gebouwen in trek zijn is volgens de bank de spreiding van het risico voor de vastgoedeigenaar. Kleinere gebouwen hebben vaak meerdere huurders, soms van verschillende sectoren. Diversiteit aan huurders en sectoren is gunstiger dan één grote huurder voor één pand, legt Buijs uit.

Thuiswerken leidt daarnaast ook tot een minder grote behoefte aan kantoorruimte. Deze trend zal worden versterkt door de toenemende werkloosheid, denkt ABN AMRO. Kleine kantoren zijn in trek bij grote bedrijven waar minder kantoorruimte nodig is en kleine bedrijven waar thuiswerken minder makkelijk is. Bij winkels ziet de bank een vergelijkbare ontwikkeling. "Zo verwachten we dat de leegstand in binnensteden waar veel grote winkels zijn in 2022 zal toenemen", zegt Buijs.

Dit jaar krimpt de vastgoedsector met 4 procent, komend jaar zal de sector met 1,5 procent groei langzaamaan herstellen, schrijft de bank. Ook de waarde van kantoorvastgoed komt door corona in het gedrang: deze zal dit jaar licht dalen en in 2022 maar heel gering herstellen. De vooruitzichten voor de winkelvastgoed blijven somber, vanwege de sluiting van fysieke winkels. In die sector zal de waarde zowel dit jaar als komend jaar afnemen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. nêtzevere 9 maart 2021 00:14
    Goeimorgen wat een gezever !! kleinere kantoorruimtes vanwege de toenemende werkeloosheid !! hoe kun je het verzinnen. Kleinere winkels , weer, vanwege, de werkeloosheid of welke dikke zever. Groot betekent lagere kosten !! En thuis werken zal over een jaar geen optie zijn !! Weer wordt de kapitale fout gemaakt het sociale aspect te verwaarlozen plus dat het moeilijk is je thuis te focussen op je werk vanwege de vele afleidingen. Denken we werkelijk dat dit de laatste 30 dertig jaar de revue nog niet is gepasseerd. Iedere 10 jaar wordt dezelfde zever verteld ! Waarom ?
  2. Studentenrekening 9 maart 2021 01:06
    quote:

    nêtzevere schreef op 9 maart 2021 00:14:

    Goeimorgen wat een gezever !! kleinere kantoorruimtes vanwege de toenemende werkeloosheid !! hoe kun je het verzinnen. Kleinere winkels , weer, vanwege, de werkeloosheid of welke dikke zever. Groot betekent lagere kosten !! En thuis werken zal over een jaar geen optie zijn !! Weer wordt de kapitale fout gemaakt het sociale aspect te verwaarlozen plus dat het moeilijk is je thuis te focussen op je werk vanwege de vele afleidingen. Denken we werkelijk dat dit de laatste 30 dertig jaar de revue nog niet is gepasseerd. Iedere 10 jaar wordt dezelfde zever verteld ! Waarom ?
    Haha, nice.
  3. Wilmetpensioen 9 maart 2021 02:51
    Het zou mooi zijn als het klopt wat de bank schrijft. Het zou ook mooi zijn als de hierdoor de arbeidsmigratie vanuit Oost Europa wat afneemt. De Oost Europeanen moeten ook weer wonen, wat weeer beslag legt op de beperkte ruimte in ons land. En daarnaast moeten ze ook eten, recreeren etc. Het is toch te gek voor woorden dat een hele sector kan ontstaan dankzij goedkope arbeidskrachten uit Oost Europa. De voertaal is er meestal Pools. Zijn de Polen een conditio sine qua non?
  4. [verwijderd] 9 maart 2021 03:48
    In sector winkelcentra zal de waarde afnemen, schrijft men. Maar de prijzen van huizen daarentegen gaan door het dak, al jaren ! Hoe kan dat? De centra staan toch op A locaties?
    Trouwens als winkels gaan sluite dan verhuren aan kantoren of horeca of eventueel woontorens bouwen zodat men woonappartementen heeft met eigen parkeer gelegenheid, eten is dan om de hoek, zo ook boodschappen doen. Meer bezetting door meer volk en relatief betere benutting van woon ruimte die in Nederland toch al krap is.
    Woontorens zijn zo gek nog niet. In vele landen wordt het al gebouwd.
    Verder woningen zijn er om erin te wonen, koopt men een woning om te beleggen of te speculeren, dan volgen de straf consequenties zoals huurinkomsten in box 1 . Zo koelt de oververhitte woningmarkt af. En huurprijzen die al jaren stijgen, eindelijk aan banden leggen.
    Politiek moet wat doen in plaats van te ruzien over zwarte piet.
    Grote winkelcentra maar dan met minder grote winkels ( kleinere winkels) en meer woningen, kantoren en horeca. Stabielere inkomsten voor de beheerders van winkelcentra en zo betere verzorging van deze centra.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links