Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ECB laat rentetarieven onveranderd

ECB laat rentetarieven onveranderd

FRANKFURT (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) laat de rentetarieven in de eurozone onveranderd, zoals algemeen was verwacht door economen. Wel sleutelde de centrale bank iets aan de toelichting op het rentebesluit. Ook heeft de ECB zijn vooruitzichten voor de economie in de eurolanden iets opgeschroefd.

De herfinancieringsrente blijft 0 procent, wat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de centrale bank. De depositorente blijft min 0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op de middelen die ze bij de ECB stallen.

De ECB gaf verder aan dat het opkoopprogramma van 30 miljard euro per maand in ieder geval nog tot eind september loopt, of langer indien nodig. De gebruikelijke belofte dat het programma kan worden vergroot als daar aanleiding toe is, werd evenwel geschrapt. Die beslissing werd unaniem door alle centrale bankiers gelopen, aldus ECB-president Mario Draghi in een toelichting. De reactie-functie van de centrale bank is evenwel niet veranderd.

Meer vertrouwen

De rente blijft volgens de centrale bank nog voor een langere periode op het huidige niveau. Draghi zei verder dat het huidige tempo van economische groei iets sneller gaat dan voorzien. De centrale bank schroefde de groeipognose voor dit jaar dan ook iets op en handhaafde die voor de twee jaren daarna. De sterke ontwikkelingen geven meer vertrouwen dat de inflatie aantrekt, aldus Draghi.

De ECB handhaafde de inflatieprognose voor 2018 op 1,4 procent. Voor het jaar erna werd deze bijgesteld van 1,5 procent naar 1,4 procent en in 2020 komt de inflatie naar verwachting uit op 1,4 procent. Toenemende protectionistische maatregelen zijn een nieuw risico voor de economische groei, merkte Draghi verder op.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 maart 2018 14:19
    quote:

    Arod74 schreef op 8 maart 2018 14:09:

    "De ECB gaf verder aan dat het opkoopprogramma van 30 miljard euro per maand in ieder geval nog tot eind september loopt, of langer indien nodig."

    Dat laatste dus.
    Vrij negatieve kijk. Het stukje van "mogelijk verhogen" is al vervallen. Gaat dus de goede kant op.
  2. [verwijderd] 8 maart 2018 14:27
    quote:

    BBosman schreef op 8 maart 2018 14:19:

    [...]Vrij negatieve kijk. Het stukje van "mogelijk verhogen" is al vervallen. Gaat dus de goede kant op.
    Hoezo negatief? Lage rente is goed voor de aandelenbeurs.

    Dat mogelijk verhogen dat speelt al maanden niet meer, ze hebben het al verlaagd en het zou in september dus beëindigd worden. Maar dan is het veel te vroeg nog omdat de inflatie erg laag staat, en bovendien komt Griekenland in augustus weer op eigen benen te staan en kan de ECB met zo'n middel het zaakje in de gaten houden zodat we niet weer prooi wordt van hedgefondsen en we weer in een crisis belanden.

    Het lijkt me uitgesloten dat het programma radicaal wordt beëindigd, en dat is posistief ;).

    Het belangrijkste stukje wat de ECB erover zei is zelfs in het artikel weggelaten, het laatste deel van de zin ontbreekt. Namelijk:

    Regarding non-standard monetary policy measures, the Governing Council confirms that the net asset purchases, at the current monthly pace of €30 billion, are intended to run until the end of September 2018, or beyond, if necessary, and in any case until the Governing Council sees a sustained adjustment in the path of inflation consistent with its inflation aim

    Inflation aim: 2%. Huidige inflatie: 1,2%. Stoppen in september? -> Nee, uiteraard niet.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links