Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

ECB laat rentetarieven onveranderd

Gepubliceerd op 8 mrt 2018 om 14:03 | Views: 2.670

FRANKFURT (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) laat de rentetarieven in de eurozone onveranderd, zoals algemeen was verwacht door economen. Wel sleutelde de centrale bank iets aan de toelichting op het rentebesluit. Ook heeft de ECB zijn vooruitzichten voor de economie in de eurolanden iets opgeschroefd.

De herfinancieringsrente blijft 0 procent, wat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de centrale bank. De depositorente blijft min 0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op de middelen die ze bij de ECB stallen.

De ECB gaf verder aan dat het opkoopprogramma van 30 miljard euro per maand in ieder geval nog tot eind september loopt, of langer indien nodig. De gebruikelijke belofte dat het programma kan worden vergroot als daar aanleiding toe is, werd evenwel geschrapt. Die beslissing werd unaniem door alle centrale bankiers gelopen, aldus ECB-president Mario Draghi in een toelichting. De reactie-functie van de centrale bank is evenwel niet veranderd.

Meer vertrouwen

De rente blijft volgens de centrale bank nog voor een langere periode op het huidige niveau. Draghi zei verder dat het huidige tempo van economische groei iets sneller gaat dan voorzien. De centrale bank schroefde de groeipognose voor dit jaar dan ook iets op en handhaafde die voor de twee jaren daarna. De sterke ontwikkelingen geven meer vertrouwen dat de inflatie aantrekt, aldus Draghi.

De ECB handhaafde de inflatieprognose voor 2018 op 1,4 procent. Voor het jaar erna werd deze bijgesteld van 1,5 procent naar 1,4 procent en in 2020 komt de inflatie naar verwachting uit op 1,4 procent. Toenemende protectionistische maatregelen zijn een nieuw risico voor de economische groei, merkte Draghi verder op.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Arod74
0
"De ECB gaf verder aan dat het opkoopprogramma van 30 miljard euro per maand in ieder geval nog tot eind september loopt, of langer indien nodig."

Dat laatste dus.
BBosman
0
quote:

Arod74 schreef op 8 mrt 2018 om 14:09:

"De ECB gaf verder aan dat het opkoopprogramma van 30 miljard euro per maand in ieder geval nog tot eind september loopt, of langer indien nodig."

Dat laatste dus.
Vrij negatieve kijk. Het stukje van "mogelijk verhogen" is al vervallen. Gaat dus de goede kant op.
Arod74
0
quote:

BBosman schreef op 8 mrt 2018 om 14:19:


[...]Vrij negatieve kijk. Het stukje van "mogelijk verhogen" is al vervallen. Gaat dus de goede kant op.
Hoezo negatief? Lage rente is goed voor de aandelenbeurs.

Dat mogelijk verhogen dat speelt al maanden niet meer, ze hebben het al verlaagd en het zou in september dus beëindigd worden. Maar dan is het veel te vroeg nog omdat de inflatie erg laag staat, en bovendien komt Griekenland in augustus weer op eigen benen te staan en kan de ECB met zo'n middel het zaakje in de gaten houden zodat we niet weer prooi wordt van hedgefondsen en we weer in een crisis belanden.

Het lijkt me uitgesloten dat het programma radicaal wordt beëindigd, en dat is posistief ;).

Het belangrijkste stukje wat de ECB erover zei is zelfs in het artikel weggelaten, het laatste deel van de zin ontbreekt. Namelijk:

Regarding non-standard monetary policy measures, the Governing Council confirms that the net asset purchases, at the current monthly pace of €30 billion, are intended to run until the end of September 2018, or beyond, if necessary, and in any case until the Governing Council sees a sustained adjustment in the path of inflation consistent with its inflation aim

Inflation aim: 2%. Huidige inflatie: 1,2%. Stoppen in september? -> Nee, uiteraard niet.
Belegger1974
0
Hypotheekrente nog jaren laag, en dus waarde woningen in NL ook nog omhoog!! Hiep hoi!
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gesponsorde links