Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Boskalis somber over marktvooruitzichten

Boskalis somber over marktvooruitzichten

PAPENDRECHT (AFN) - Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis blijft pessimistisch gestemd over de marktvooruitzichten voor het komende jaar. Het bedrijf rekent op aanhoudend lagere werkvolumes en druk op de bezetting en marges door zwakte in de offshore-energiesector.

In 2016 had Boskalis het ook al moeilijk. De omzet daalde met 20 procent naar 2,6 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) nam af tot ruim 660 miljoen euro, van bijna 885 miljoen euro in 2015. Onder de streep werd een nettoverlies geleden van krap 564 miljoen euro als gevolg van een enorme afschrijving vanwege de zwakte in de offshore-energiesector.

De onderliggende nettowinst bedroeg 276,4 miljoen euro, liet het concern woensdag weten. Boskalis gaf geen concrete prognose voor dit jaar, maar stelt wel dat het onderliggende nettoresultaat lager zal uitkomen dan vorig jaar. Het bedrijf wil een dividend uitkeren over 2016 van 1 euro per aandeel, tegen 1,60 euro een jaar eerder.

Orderportefeuille

Boskalis wees er wel nadrukkelijk op dat 2015 een bijzonder goed jaar was met een hoge vlootbezetting en dat het contrast met 2016 uitzonderlijk groot is. Topman Peter Berdowski sprak in een toelichting dan ook van ,,een extreme overgang, van hoogtij naar laagtij''. Er hoeft geen spoedig herstel van de offshore-markt te worden verwacht.

Er is door Boskalis inmiddels een programma begonnen om de kosten op het hoofdkantoor te verlagen. Eerder werden al veel banen geschrapt en schepen uit de vaart gehaald om de moeilijke marktcondities het hoofd te bieden.

Het bedrijf uit Papendrecht heeft voor dit jaar een investeringsbedrag van circa 250 miljoen euro, exclusief overnames. Boskalis stelde verder volop mogelijkheden te zien om het bedrijf uit te bouwen. Volgens de onderneming bieden de lastige omstandigheden in offshore-sector ook kansen. De orderportefeuille stond eind vorig jaar op 2,9 miljard euro, tegen 2,5 miljard euro aan het einde van 2015.

Lees over dit aandeel ook

  1. 28 mrt Waarde HAL stijgt naar €155 per aandeel
  2. 28 mrt KBC Securities positief over HAL

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
HAL Trust

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

HAL Trust

124,600 17:35
-0,400 -0,32%
Premium

Waarde HAL stijgt naar €155 per aandeel

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links