Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Negen landen vragen Brussel om EU-vliegtaks

Gepubliceerd op 7 november 2019 18:55 | Views: 1.941 | Onderwerpen: Europa

Air France-KLM 15:43

4,13 -0,04 (-0,96%)

BRUSSEL (AFN) - Op initiatief van Nederland roepen negen EU-landen de Europese Commissie op een wetsvoorstel te maken voor een Europese vliegbelasting. De ondertekende gezamenlijke verklaring is door staatssecretaris Menno Snel (Financiën) in Brussel aan de vicevoorzitter van de commissie Frans Timmermans overhandigd.

"Vergeleken met andere transportmiddelen is de luchtvaart onvoldoende belast. De sector is vrijgesteld van accijnzen, er wordt geen btw geheven op internationale vluchten, er is geen gecoördineerde belasting op tickets en economische instrumenten om de uitstoot van broeikasgassen te beperken in de luchtvaartsector kunnen versterkt worden", stellen de ministers van Financiën van Duitsland, Frankrijk, Zweden, Italië, België, Luxemburg, Denemarken en Bulgarije samen met Nederland. Het kabinet spant zich al maanden in om de kwestie op de Europese agenda te krijgen.

Timmermans zegde toe dat de nieuwe commissie na haar aantreden, voorzien op 1 december, de zaak meteen "aan boord neemt". Timmermans wordt dan verantwoordelijk voor het Europese klimaat- en milieubeleid. Hij zei het er volkomen mee eens te zijn dat de luchtvaart net als andere transportsectoren belast hoort te worden. Snel is ervan overtuigd dat Timmermans "enthousiast aan de slag" gaat en binnen afzienbare tijd met een voorstel komt, zei hij na de presentatie.

Nationale vliegtaks

De negen lidstaten laten in het midden hoe de luchtvaart moet worden belast, bijvoorbeeld via een toeslag op een ticket of via een kerosinetaks. Maar het principe moet zijn dat de vervuiler betaalt voor de gevolgen van de wereldwijde CO2-uitstoot, geluidsoverlast en luchtvervuiling door de luchtvaart.

Nederland voert per 2021 een nationale vliegtaks in op tickets en op vracht voor alle bestemmingen als er nog geen Europese belasting is. Voor passagiersvluchten geldt dan 7 euro belasting per ticket, die de luchtvaartmaatschappij al dan niet kan doorberekenen aan zijn klanten.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Air France-KLM 50% zegt kopen 2 stemmen

Gerelateerd

Europa

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Air France-KLM

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Knight V 7 november 2019 20:07
  Weer de grootste hetze tegen CO2.
  Beetje trappen tegen vliegverkeer.

  Altijd maar klagen.
  Grootste vervuiler op planeet zijn overheden en 20.000 ambtenaren in Brussel, die elke maand reizen voor een vergadering van een uurtje.

  Ze komen niet op elektrische fiets.
  Timmermans is de grootste dictator in Brussel. Het liefst wil hij de soeverniteit afschaffen en landen onder curatele staan van Brussel.

  Hoop dat Nexit het volgende wordt.
  De commissie voor milieu. Hij zal rijkelijk beloond worden uit begrotingsbudget van 160 miljard voor EU personeel.

 2. forum rang 5 Japio_ 7 november 2019 22:41
  quote:

  Knight V schreef op 7 november 2019 20:07:


  Weer de grootste hetze tegen CO2.
  Beetje trappen tegen vliegverkeer.  Eindelijk, want waarom betaal ik BTW, accijnzen en wegenbelasting als ik met de auto van Amsterdam naar Brussel rij en moet ik de overlast van een vliegtuig wat tax free onderweg van Schiphol naar Zaventhem over mijn huis vliegt tolereren?
2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare