Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Malaise chipmarkt houdt aan'

Gepubliceerd op 7 november 2019 11:00 | Views: 5.631

ASML 04 dec

378,30 +5,15 (+1,38%)

AMSTERDAM (AFN) - De aanhoudende malaise op de wereldwijde chipmarkt zal aanhouden. Dit maakt bedrijven in de sector financieel kwetsbaar. Kredietverzekeraar Euler Hermes waarschuwt in een sectorrapport voor het voortbestaan van sommige typen bedrijven in de industrie. Volgens de kenners presteren de Nederlandse chipbedrijven relatief sterk.

Euler Hermes noemt het omzetverlies in de sector, waar heftige bewegingen normaal zijn, "onrustbarend". Sinds de internet-bubble 20 jaar geleden is de situatie volgens de kredietverzekeraar niet zo ernstig geweest.

Na 4 tot 5 jaar groei volgt doorgaans een stevige correctie die gemiddeld 12 tot 15 maanden duurt, aldus de kenners. Nu zal de neergang minimaal 24 maanden aanhouden, voorspellen ze. Voor dit jaar voorzien onderzoekers van Euler Hermes een min van 15 procent. Volgend jaar komt daar nog eens een omzetdaling van 3 procent overheen.

Duurdere mobieltjes

Vooral de vraag naar chips voor duurdere mobieltjes neemt af, aldus de kredietverzekeraar. Dat geldt ook voor toepassingen in de auto-industrie, vooral in Europa. Ook de wereldwijde PC-markt noteerde begin dit jaar een terugval van bijna 5 procent. Verder heeft deze sector ook veel last van de handelsoorlog en de brexit.

Dat Nederlandse chipbedrijven sterk presteren heeft volgens de kenners deels met de producten te maken, maar ook omdat ze "heel flexibel georganiseerd" zijn. Daarmee zijn ze beter in staat om mee te bewegen met schommelingen in de markt.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASML 67% zegt kopen 18 stemmen

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 'Belegger' 7 november 2019 12:16
    Als je voor de langere termijn al in Nederlandse bedrijven zit zou ik mij minder druk maken of de dip enkele maanden of kwartalen langer duurt. Ik zou meer denken aan de investeringen en ontwikkelingen in bijvoorbeeld China. Ik weet niet of ze alleen de chips zelf willen maken of ook de machines.
6 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare