Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Prijzen voor consument in juni harder gestegen

Gepubliceerd op 7 juli 2020 07:37 | Views: 2.635 | Onderwerpen: consumentenvertrouwen

DEN HAAG (ANP) - Consumenten betaalden in juni 1,6 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder. Daarmee stegen de prijzen harder dan in mei. Vooral hogere prijzen voor kleding en tabak en een minder drastische daling voor brandstoffen duwden de inflatie omhoog.

In mei was de inflatie nog 1,2 procent. Dat prijzen nu sneller opliepen komt onder andere door de ontwikkeling van brandstofprijzen. Waar benzine, diesel en gas in mei nog 14,1 procent goedkoper waren dan een jaar eerder, was dat in juni nog maar 7,9 procent. Bij rookwaren speelde een eerdere accijnsverhoging door in de prijzen. Kleren werden gemiddeld 0,8 procent duurder, terwijl ze een maand eerder juist goedkoper werden op jaarbasis.

De inflatie ligt in Nederland veel hoger dan in de eurozone als geheel. Volgens de Europese geharmoniseerde meetmethode stegen de prijzen voor consumentengoederen en -diensten in alle eurolanden met 0,3 procent in juni, tegenover 1,7 procent in Nederland. Daarmee is het verschil tussen Nederland en de eurozone vorige maand groter geworden.

Gerelateerd

consumentenvertrouwen

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare