Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Boskalis zet hogere omzet in boeken

Gepubliceerd op 7 mrt 2019 om 07:31 | Views: 4.863

Boskalis 24 mei

20,76 -0,16 (-0,76%)

HAL Trust 24 mei

130,00 -0,40 (-0,31%)

PAPENDRECHT (AFN) - Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis heeft zijn omzet in 2018 verhoogd, mede geholpen door meer opdrachten voor offshore windenergie. Wel leed het bedrijf een fors nettoverlies vanwege een grote last voor een ingreep in zijn transportvloot.

De omzet ging met 10 procent omhoog tot bijna 2,6 miljard euro. Het nettoverlies bedroeg 436 miljoen euro tegen een winst van ruim 150 miljoen euro een jaar eerder. Dat kwam door een grote last die Boskalis nam vanwege het besluit om te stoppen met de goedkopere transportactiviteiten en door andere afschrijvingen. Het bedrijfsresultaat (ebitda) ging naar bijna 354 miljoen euro, van iets minder dan 437 miljoen euro in 2017.

Het orderboek voor de onderneming stond eind 2018 op 4,3 miljard euro, tegen 3,5 miljard euro eind 2017. Boskalis stelt een dividend voor van 0,50 euro per aandeel, tegen 1 euro per aandeel een jaar eerder.

Druk op prijzen

Topman Peter Berdowski verklaarde in een toelichting op de cijfers dat er voorzichtige signalen van herstel zijn te zien in de voor Boskalis relevante markten, maar dat het bedrijf nog ver verwijderd is van het uitbundige marktklimaat van drie tot vijf jaar geleden. Het marktbeeld voor 2019 wijkt niet fundamenteel af van dat in 2018. Het zichtbare werkvolume trekt maar in beperkte mate aan, waardoor druk op prijzen en marges blijft bestaan, aldus het concern uit Papendrecht.

Boskalis vindt het moeilijk om zo vroeg in het jaar voor 2019 al een concrete kwantitatieve winstprognose te geven. De onderneming verwacht wel dat het ebitda-niveau stabiel zal zijn, maar dat het overtreffen van de operationele nettowinst van 2018 van 83 miljoen euro dit jaar uitdagend zal gaan worden.

Turning point

Berdowski zei verder dat hij dit jaar nog geen 'turning point' voor Boskalis voorziet. Het bedrijf had eerder al aangegeven dat 2018 en 2019 uitdagende jaren zouden worden. De reorganisatie bij Boskalis is volgens de topman wel grotendeels achter de rug. Daarbij wordt het bedrijf meer gepositioneerd aan de bovenkant van de offshore markt.

Als het gaat om versterking van de onderneming wordt volgens Berdowski vooral gekeken naar activiteiten op het gebied van installatie en transport en ook survey. Boskalis is bezig zijn eigen bodemonderzoeksdivisie op te zetten, na de mislukte overname van Fugro eerder. In februari kondigde Boskalis nog aan een meerderheidsbelang te nemen in onderzoeker Horizon, gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Hudige trend
Boskalis 62% zegt kopen 8 stemmen
HAL Trust 67% zegt kopen 3 stemmen

Gerelateerd

Boskalis Westminster Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

HAL Trust

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
xof
0
Geen uitbundige vooruitzichten. Mooi conservatief blijven, zodat HAL lekker verder kan uitbreiden.

De schoonmaak vd balans ligt nu wel achter ons
xof
0
Heb ik al gedaan, jammer dat het dividend gehalveerd wordt. Maar BOKA koopt ook zelf nog aandelen uit de markt. Berdowski heeft zelf ook voor 1,2 mln gekocht
100%Marc
0
Overgangsjaar dus koopmoment. Orderboek dikke plus, daar gaat het om en dat ze ietswat voorzichtig zijn over de outlook zou ik me geen zorgen maken. Juist koopsignaal.
100%Marc
0
quote:

xof schreef op 7 mrt 2019 om 08:04:


Geen uitbundige vooruitzichten. Mooi conservatief blijven, zodat HAL lekker verder kan uitbreiden.

De schoonmaak vd balans ligt nu wel achter ons


Mee eens en banken ook, want als je door de cijfers heen prikt zie je duidelijk dat nu een ideaal koopmoment is wil je dik rendement maken op dit aandeel. Orderboek is hier alleszeggend> Groei!
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gesponsorde links