Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Staalconcern ArcelorMittal voert winst op

Staalconcern ArcelorMittal voert winst op

LUXEMBURG (AFN) - Staalconcern ArcelorMittal heeft in 2018 een hoger bedrijfsresultaat behaald dan een jaar eerder, geholpen door gestegen prijzen en overnames. De verschepingen van staal gingen wel omlaag door een afnemende vraag in verschillende landen. Verder kondigde 's werelds grootste staalproducent een aandeleninkoopprogramma aan en een verhoging van zijn dividend.

ArcelorMittal denkt dat dit jaar de wereldwijde staalvraag licht zal toenemen in vergelijking met 2018. De staalverschepingen nemen naar verwachting toe, aldus het in Luxemburg gevestigde bedrijf. Wel ziet ArcelorMittal de vraag in China dalen, na een stijging vorig jaar. De vraag in Europa en de Verenigde Staten zal wat afzwakken, denkt het bedrijf. De staalindustrie heeft volgens ArcelorMittal te maken met macro-economische risico's en aanhoudend overaanbod.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) bedroeg afgelopen jaar 10,3 miljard dollar. Dat was 8,4 miljard dollar in 2017. De omzet ging naar 76 miljard dollar, van 68,7 miljard dollar een jaar eerder. De nettowinst lag bijna 13 procent hoger op 5,1 miljard dollar.

Fabrieken

De staalverschepingen daalden op jaarbasis met 1,6 procent tot 83,9 miljoen ton, vooral door minder vraag in Kazachstan, Zuid-Afrika en Oekraïne. ArcelorMittal rondde vorig jaar de overname af van de Italiaanse staalfabrikant Ilva, de eigenaar van de grootste staalfabriek in Europa in de Zuid-Italiaanse stad Taranto. Ook sloot ArcelorMittal een overnamedeal in Brazilië en was het bedrijf winnaar in de overnameslag rond het failliete Indiase Essar Steel.

Het AEX-bedrijf gaat tot eind dit jaar voor maximaal 113,4 miljoen dollar eigen aandelen inkopen. Het dividend gaat naar 0,20 dollar per aandeel. Dat is een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

Positief jaar

De nettoschuld bedroeg eind vorig jaar 10,2 miljard dollar. ArcelorMittal heeft een doelstelling om de schuld te verlagen tot onder 6 miljard dollar. De kapitaalinvesteringen worden voor dit jaar geraamd op 4,3 miljard dollar. De onderneming werkt aan een programma om in 2020 de kosten met 3 miljard dollar te verlagen. Daarvan is al 1,6 miljard dollar gerealiseerd.

Topman Lakshmi Mittal zei in een toelichting dat 2018 een positief jaar was voor ArcelorMittal, met belangrijke strategische en financiële vooruitgang in een gezond marktklimaat. Hij wijst daarbij ook op de verhoging van de beoordeling van de staalfabrikant door de drie kredietbeoordelaars S&P, Moody's en Fitch in het voorbije jaar.

Lees over dit aandeel ook

  1. 16 apr Deutsche Bank haalt ArcelorMittal van de kooplijst 1
  2. 08 feb Herstel in zicht voor ArcelorMittal

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ArcelorMittal

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. jarijn60 7 februari 2019 12:08
    AM is een gigantisch bedrijf. Ze gaan nu zelfs aandelen inkopen. Een positief signaal! Een bedrijf dat (te) hoge schulden zou hebben, veel rente betaald, zou dat nooit doen. Maar AM zit slechts met wisselende staalprijzen en de sancties in allerlei landen. Wanneer er een rustige markt zou zijn zou de koers fors stijgen want de k/w-verhouding is met 6 te laag.
  2. [verwijderd] 7 februari 2019 16:15
    "Bij de hoofdfondsen stond ArcelorMittal (min 2,9 procent) onderaan. Het bedrijfsresultaat van het staalconcern nam in 2018 toe, geholpen door gestegen prijzen en overnames. De verschepingen van staal gingen echter omlaag, mede door een afnemende vraag in verschillende landen"

    Die laatste zin is toch niet hoopvol voor de toekomst?
  3. [verwijderd] 7 februari 2019 18:37

    Toekomst is hoopvol.

    Maar als je als angsthaas fungeerd en Amerika laat dicteren dan kun je je biezen oppakken.

    Een bedrijf mag nooit de dupe worden van politiek geleuter of je moet als overheid zorgen dat je bedrijven beschermd en de economie.

    Met zn allen laten wij Amerika haar gang gaan.

    Ik hoop echt dat de narcist gauw wordt vervangen en iemand met meer kennis aangesteld wordt.
    Economie vertraagd door een clown.

    En brussel die alles toelaat.

    Hoe absurd kun je het maken.

6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

ArcelorMittal

23,920 09:16
-0,190 -0,79%
Premium

Herstel in zicht voor ArcelorMittal

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links