Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

VEB eist dat PostNL praat met Bpost

AMSTERDAM (AFN) - PostNL kan de deur niet langer dichthouden voor zijn Belgische branchegenoot Bpost. Dat vindt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die eist dat het bedrijf op zijn minst in gesprek gaat met de Belgen.

,,Bpost is een serieuze partij met een serieus overnamevoorstel'', aldus de VEB dinsdag. ,,Een beursgenoteerde onderneming als PostNL zou op zijn minst moeten luisteren naar de plannen van Bpost.''

Het postbedrijf houdt tot dusver evenwel de boot af, ook nu de Belgen een verbeterd overnamevoorstel op tafel hebben gelegd. De Nederlandse politiek ziet een overname evenmin zitten. De VEB wil weleens weten hoe het bedrijf zijn aandeelhouders dan wel waar voor hun geld denkt te gaan bieden.

De Belgen hebben 5,75 euro per aandeel over voor PostNL. De VEB wijst erop dat de koers in de afgelopen vijf jaar niet eens in de buurt van dat bedrag is geweest. En dat geen van de analisten die het aandeel volgen, daar het komende jaar verandering in ziet komen als het bedrijf zelfstandig blijft.

De VEB stelt verder dat schaalgrootte in de post- en pakkettenmarkt ,,van cruciaal belang'' is. ,,Kan PostNL op de langere termijn werkelijk opboksen tegen veel grotere spelers in omringende landen?'', vraagt de belangenvereniging voor particuliere beleggers zich hardop af.

Drie grote aandeelhouders, die samen meer dan 15 procent van de aandelen bezitten, riepen PostNL al eerder op te gaan onderhandelen. Maar ook hun invloed blijkt volgens de VEB beperkt. ,,Aandeelhouders spelen duidelijk een ondergeschikte rol in dit dossier'', concludeert de beleggersclub.

Lees over dit aandeel ook

  1. 17 apr Slotcall: AEX is het kneusje van Europa, met dank aan ASML 7
  2. 26 feb Het is water naar de zee dragen: prognose PostNL valt vies tegen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
PostNL

Gerelateerd

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 december 2016 11:46
    Het is duidelijk dat de VEB de PR's van PostNL niet leest.
    Citaat van de voortreffelijke CEO van PostNL:

    Herna Verhagen, CEO van PostNL: “We hebben in de afgelopen jaren belangrijke vooruitgang geboekt bij het veranderen van PostNL in een efficiënte, flexibele, klantgerichte en financieel gezonde onderneming. Door te bouwen op onze kerncompetenties zijn we goed voorbereid op de continu veranderende markten waarin we opereren. Tegelijkertijd hebben we onze kwaliteit, klanttevredenheid en medewerkersbetrokkenheid verbeterd, waarmee we een onderneming hebben gecreëerd die een aantrekkelijke werkgever is en die erop gericht is het leven van onze klanten gemakkelijker te maken.
    Onze ambitie voor 2020 is om dé aanbieder van post- en logistieke oplossingen te zijn in specifieke markten. Deze ambitie wordt ondersteund door de focus binnen onze segmenten. Bij Mail in Nederland blijven we gericht op het leveren van een duurzame kasstroom. We zullen de te verwachten volumedaling zo goed als mogelijk opvangen door extra kostenbesparingen en tariefverhogingen boven inflatie. Bij Pakketten richten we ons
    Beloftes waargemaakt
    Ambitie 2020
    Mail in Nederland
    op het creëren van verdere winstgevende groei door onze positie als leidende e-commerce logistieke onderneming in de Benelux te versterken. In International richten we ons op het verder uitbouwen van de positie van Nexive in de Italiaanse markt en het benutten van de mogelijkheden van de versnellende wereldwijde e-commerce groei, wat zal resulteren in verbeterde winstgevendheid.
    Bovendien zien we potentie in drie substantiële groeidomeinen die aansluiten bij onze kerncompetenties. Hiermee ondersteunen we ons resultaat na 2020 verder.
    Door deze ambities te combineren met het verstevigen van onze financiële gezondheid, versterken we onze focus op het hervatten van dividendbetaling en het creëren van aandeelhouderswaarde voor de lange termijn.”
  2. [verwijderd] 6 december 2016 12:17
    De VEB heeft een zeer goede kijk op de gang van zaken bij bedrijven. Ook qua Post NL geef ik hen weer groot gelijk. Hoewel de verhalen van Post NL mooi ogen, presteren ze qua daden al jaren ondermaats. Ik zou het een enorme misstap vinden indien Post Nl niet tot een akkoord wil komen met BPost. Ik heb Post NL mijn zienswijze ook gemeld en daar een vriendelijk antwoord op gekregen. Maar laat nu de daden maar eens komen.....
  3. [verwijderd] 6 december 2016 12:23
    quote:

    Ritageld schreef op 6 december 2016 11:46:

    Het is duidelijk dat de VEB de PR's van PostNL niet leest.
    Citaat van de voortreffelijke CEO van PostNL:

    Herna wil graag Ceo blijven van PostNL. Vandaar dergelijke eigen belang berichten. Maar de VEB neemt het tenminste op voor de kleine en grote aandeelhouders.

    De VEB heeft inderdaad een zeer goede kijk op de gang van zaken bij Nederlandse bedrijven en dat allemaal ten dienste van de kleine en grote aandeelhouders.
  4. BASF en BAYER kopen 6 december 2016 12:40

    Den Haag, 18 november - Op 17 november 2016 heeft PostNL een brief ontvangen van bpost. bpost heeft de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van PostNL (‘de Raden’) uitgenodigd om zijn huidige voorstel te bespreken aan de hand van een concept merger agreement waarvan bpost ten onrechte de indruk wekt dat deze nagenoeg was overeengekomen eerder dit jaar.

    De Raden hebben de brief van bpost en de bijbehorende bijlagen zorgvuldig beoordeeld, daarbij de belangen van de aandeelhouders van PostNL en alle overige belanghebbenden van PostNL meewegend. De Raden slaan de uitnodiging van bpost af omdat zij hebben geconcludeerd dat bpost slechts zijn ongevraagde en voorwaardelijke voorstel herhaalt en de afwegingen die de Raden in hun afwijzing van 11 november jl. hebben gemaakt, niet overtuigend heeft geadresseerd:

    Prijs – bpost herhaalt zijn voorgestelde bod van € 2,825 in contanten, plus 0,1202 aandeel van bpost per aandeel PostNL, welke in waarde is gedaald van €5,65 naar €5,39 per aandeel PostNL (gewaardeerd op basis van de slotkoers van bpost op 17 november 2016). Zoals eerder aangegeven, is deze voorgestelde prijs een onvoldoende overtuigende waarde propositie voor de aandeelhouders van PostNL.
    Controle door de Belgische overheid – De gecombineerde entiteit die zou ontstaan na afronding van het voorstel zou de-facto nog steeds gecontroleerd worden door de Belgische overheid. De zorgen van PostNL over de borging van zijn waarden en cultuur, over de voorgestelde governance structuur, de samenstelling en de werking daarvan binnen de gecombineerde groep worden door bpost niet geadresseerd. Zoals aangegeven in ons persbericht van 11 november jl. , is de mening van de Nederlandse regering en haar visie op een mogelijke combinatie van PostNL en bpost een belangrijke factor in de afweging. In dit verband hebben de Raden er van kennisgenomen dat de recente gebeurtenissen er toe hebben geleid dat het Nederlandse parlement moties heeft aangenomen waarin het de Nederlandse regering oproept om onder andere de Postwet aan te passen.
    Niet-financiële voorwaarden – PostNL heeft de niet financiële voorwaarden die bpost per heden heeft voorgesteld beoordeeld en is van mening dat de reikwijdte, voorwaarden, duur, zekerheid en afdwingbaarheid van de niet-financiële voorwaarden niet overtuigen.
    Zekerheid van de transactie – PostNL herhaalt dat de zekerheid dat de transactie daadwerkelijk zal plaatsvinden niet afhankelijk kan zijn van de onduidelijkheden in het regelgevingskader waarin PostNL acteert, noch van onzekerheden over het verkrijgen van het Belgische koninklijk besluit dat nodig is om een transactie goed te keuren. Het transactierisico dient niet bij de aandeelhouders van PostNL en de overige belanghebbenden te worden neergelegd.
    De Raden hebben vertrouwen in de zelfstandige strategie van PostNL. Deze strategie is en wordt succesvol uitgevoerd en resulteert in verbeterde resultaten van PostNL.
  5. [verwijderd] 6 december 2016 12:45
    De geschiedenis van postbezorging
    29 mei 2015 - Esdor van Elten

    Ruim de helft van de Nederlandse brievenbussen gaat verdwijnen. De overgebleven brievenbussen zullen op centrale plekken geplaatst worden. Eeuwenlang was post er alleen voor de rijken en machtigen. In de nasleep van de Franse revolutie werd de post gedemocratiseerd. In Nederland gebeurde dit vanaf ongeveer 1799.

    De post! Het is zo gewoon geworden dat weinigen zich realiseren dat tijdens een groot deel van de Europese geschiedenis mensen nooit in hun leven post ontvingen. Post was een zaak van koningen en keizers, en van de geestelijkheid. Naarmate de tijd vorderde en de geletterdheid toenam werd post gewoner: eerst voor handelaren en notabelen, en later voor iedereen.

    De postiljon
    Vervoer van brieven en pakjes ging in de 18e en 19e eeuw eeuw per postkoets, ook wel deftig ‘diligence’ genoemd. Postkoetsen reden vaste routes. De aankomst van een postkoets was een echte happening. De postiljon, de postbesteller, blies op zijn hoorn bij aankomst, zodat de mensen in de stad wisten dat de post was gearriveerd. Die moesten zij (of hun bedienden) nog wel zelf komen ophalen. De organisatie van de postdienst was in handen van de stadsbesturen. In 1799 werd naar Frans voorbeeld een landelijke postdienst gesticht, die in handen kwam van de staat. Postbezorging is een belangrijke voorwaarde voor staatsvorming. Een regering heeft er belang bij om over goede communicatiemiddelen te beschikken. De nationale onderneming voor postbezorging die in 1899 werd opgericht zorgde ervoor dat postbezorging een staatsmonopolie werd, en was de voorloper van de latere PTT. Ook kwamen er postkantoren in steden en dorpen.

    Vier keer per dag bezorgd
    Vanaf 1844 werd de post ook per trein vervoerd. Het spoornet werd in deze periode flink uitgebreid, waardoor de kwaliteit en snelheid van de postbezorging verbeterde. In 1852 kwam de eerste Nederlandse postzegel uit. Gebruik daarvan was nog niet verplicht, maar de regering zag uiteindelijk in dat de postzegel de betaling van het postverkeer, en dus het inkomen van de schatkist, een stuk efficiënter maakte. In 1877 werd de postzegel verplicht. Brieven moesten nog steeds gepost worden op het postkantoor. Vanaf 1850 werden er in de grote steden ook brievenbussen geplaatst. In eerste instantie werd de post vier keer per dag bezorgd. In de jaren ’20 van de 20e eeuw werd dat verlaagd naar drie, en in 1932 naar twee bezorgmomenten per dag. Vanaf 1969 werd nog maar één keer per dag bezorgd.

    Privatisering en het einde van het staatsmonopolie
    In 1989 werd de eerste stap gezet naar privatisering van de postdiensten. PTT werd KPN. Wel had de overheid nog een meerderheidsaandeel, en had KPN nog een monopoliepositie. In 1994 werd het bedrijf beursgenoteerd en een jaar later verkocht de staat haar meerderheidsbelang in KPN. Het staatsmonopolie van de posterijen is dan definitief voorbij. Om zich staande te houden tegen de ontwikkelingen van het digitale berichtenvervoer, en tegenover de concurrenten, heeft PostNL besloten alle postkantoren te sluiten en alleen nog diensten in winkels aan te bieden. Op 28 oktober gaat een waar instituut voorgoed dicht.

    Vermindering aantal brievenbussen
    De Eerste Kamer stemde in mei 2015 vóór het verminderen van het aantal brievenbussen. De maatregel zou met name onhandig zijn voor ouderen. Het pakt voor hen echter wel positief uit dat PostNL de overgebleven brievenbussen zo veel mogelijk gaat verplaatsen naar centrale plekken.

    -----------------------
    Stukje hard op denken/even vooruit kijken...
    -----------------------

    Brievenpost wordt weer een voorziening
    Door de aanhoudende digitalisering en de daarmee afnemende volumes besloot de overheid in december 2016 om van de postbezorging van brieven tot 50 gram weer een voorziening te maken. Hierdoor werd het PostNL toegestaan om de enige (verlieslatende) concurrent SANDD over te nemen. Kort daarna werden de postdiensten uit Nederland en België samengevoegd om nog sterker te staan op de pakketmarkt waar inmiddels een stevige concurrentie was ontstaan door de vele aankopen van particulieren via webshops.
  6. BASF en BAYER kopen 6 december 2016 12:51
    quote:

    Relus schreef op 6 december 2016 12:46:

    Altijd maar Europa dit, Europa dat in Den Haag. En dan is er een keer een serieus bod vanuit ons Europese buurland en dan gaan ze moeilijk doen. Dan moet het ineens een Nederlands bedrijf blijven.
    Goed initiatief van de VEB!
    Wat raar dat ze bij de VEB bij de eerste 3 biedingen niets van zich lieten horen, hahaha
    Sliepen zeker nog, huh een bieding van Bpost dat bericht hebben we 3x gemist, snel een persbericht eruit sturen Paul Koster dan heb je je VEB jaarsalaris van € 130.000,- + bonus meer dan waargemaakt:-)
    Wat een geweldige vakbond is die VEB toch.
    Jammer dat ik geen lid meer ben.
  7. [verwijderd] 6 december 2016 13:02
    quote:

    Long&Sticky schreef op 6 december 2016 12:48:

    Prima VEB, blijf de druk maar opvoeren. Laat PostNL ook eens zo flink zijn dit aan de aandeelhouders voor te leggen, de €5,75 zal absoluut de meerderheid van de aandeelhouders kunnen bekoren!
    Het huidige bod van BPost zullen de aandeelhouders PostNl massaal goedkeuren.
  8. Mr sponge 6 december 2016 13:07
    Ik bezit geen aandelen PostNL dus heb makkelijk praten..

    Maar ik snap heel goed waarom ze niet met Bpost willen praten. PostNL wil voorkomen dat het in dezelfde positie komt als KLM.
    PostNL is goed op weg met het hervormen van het bedrijf. Bpost moet daar nog aan beginnen. PostNL is nu zo langzamerhand wel verlost van een groot deel van de ambtenaren en zitten niet te wachten op een nieuwe zending met ambtenaren.
    Vergis je niet in de uitdagingen die er aan komen voor Bpost. Die lopen nog enkele jaren achter op PostNL. Het herstructureren van een bedrijf met de overheid als groot aandeelhouder en een extreem sterke/machtige vakbond. Dat wordt een drama.
    Dan weet je in ieder geval zeker dat er in de komende 10 jaar niet in Nederland wordt geïnvesteerd. Voor het personeel en het bedrijf PostNL zou het echt een drama zijn deze overname.
    (niet dat ze het nu heel goed hebben, maar het zal dan zeker niet beter worden)
    Het rare is dat bijna niemand zich afvraagt waarom Bpost PostNL wil overnemen... (het gaat toch zo slecht met PostNL en zo goed met Bpost??)
  9. BASF en BAYER kopen 6 december 2016 13:16
    quote:

    Mr sponge schreef op 6 december 2016 13:07:

    Ik bezit geen aandelen PostNL dus heb makkelijk praten..

    Maar ik snap heel goed waarom ze niet met Bpost willen praten. PostNL wil voorkomen dat het in dezelfde positie komt als KLM.
    PostNL is goed op weg met het hervormen van het bedrijf. Bpost moet daar nog aan beginnen. PostNL is nu zo langzamerhand wel verlost van een groot deel van de ambtenaren en zitten niet te wachten op een nieuwe zending met ambtenaren.
    Vergis je niet in de uitdagingen die er aan komen voor Bpost. Die lopen nog enkele jaren achter op PostNL. Het herstructureren van een bedrijf met de overheid als groot aandeelhouder en een extreem sterke/machtige vakbond. Dat wordt een drama.
    Dan weet je in ieder geval zeker dat er in de komende 10 jaar niet in Nederland wordt geïnvesteerd. Voor het personeel en het bedrijf PostNL zou het echt een drama zijn deze overname.
    (niet dat ze het nu heel goed hebben, maar het zal dan zeker niet beter worden)
    Het rare is dat bijna niemand zich afvraagt waarom Bpost PostNL wil overnemen... (het gaat toch zo slecht met PostNL en zo goed met Bpost??)
    Helemaal met je eens Mr Sponge !
    Bpost is gewoon in paniek en zien zichzelf nog hard onderuit gaan, zodra email ook beschikbaar gaat worden in Belgie.
  10. Geefgas 6 december 2016 15:30
    quote:

    Mr sponge schreef op 6 december 2016 13:07:

    Ik bezit geen aandelen PostNL dus heb makkelijk praten..

    Maar ik snap heel goed waarom ze niet met Bpost willen praten. PostNL wil voorkomen dat het in dezelfde positie komt als KLM.
    PostNL is goed op weg met het hervormen van het bedrijf. Bpost moet daar nog aan beginnen. PostNL is nu zo langzamerhand wel verlost van een groot deel van de ambtenaren en zitten niet te wachten op een nieuwe zending met ambtenaren.
    Vergis je niet in de uitdagingen die er aan komen voor Bpost. Die lopen nog enkele jaren achter op PostNL. Het herstructureren van een bedrijf met de overheid als groot aandeelhouder en een extreem sterke/machtige vakbond. Dat wordt een drama.
    Dan weet je in ieder geval zeker dat er in de komende 10 jaar niet in Nederland wordt geïnvesteerd. Voor het personeel en het bedrijf PostNL zou het echt een drama zijn deze overname.
    (niet dat ze het nu heel goed hebben, maar het zal dan zeker niet beter worden)
    Het rare is dat bijna niemand zich afvraagt waarom Bpost PostNL wil overnemen... (het gaat toch zo slecht met PostNL en zo goed met Bpost??)
    Ieder recht op zijn mening, maar bovenstaande houdt min of meer in dat elke overname per definitie slecht is want deze punten zou je bij elke overname kunnen droppen.

    Een overnemende partij neemt een bedrijf echt niet over om vervolgens de waarde om zeep te helpen. Maw, de aannames dat PostNL wordt tegengewerkt in zijn groeiambities na overname zijn onjuist. Geen enkele reden om dit aan te nemen.

    Sterker nog, indien Bpost 40% meer betaalt dan de koers was, zien ze veel opwaartse potentie die ze willen waarmaken. PostNL is dit op eigen houtje de afgelopen 5 jaar totaal niet gelukt. Veel recht van spreken heeft PostNL dus niet meer.

    Trouwens, ten aanzien van KLM is het management zeer zeker niet tegen de overname die is geweest. KLM heeft haar bestaansrecht aan deze overname te danken aangezien ze hierdoor een veel groter vluchten aanbod kan leveren. Veel luchtvaartbedrijven van kleine landen zijn de laatste jaren op de fles gegaan (Sabena, Suise Air, etc), en dat is KLM bespaart gebleven terwijl ook KLM het heel moeilijk had. e discussie die nu speelt staat geheel os van terug draaien van overname door Air France. Niemand binnen het management en dus verstand van zaken zou dit willen terugdraaien.
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

PostNL Koninklijke

1,217 12:44
-0,024 -1,93%
Premium

Het is water naar de zee dragen: prognose PostNL valt vies tegen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links