Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX neemt gas terug na sterke rally

AEX neemt gas terug na sterke rally

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam deed vrijdag een stapje terug. Ook de andere Europese beursgraadmeters gingen licht omlaag, na de sterke rally in de afgelopen dagen. Naast de verkiezingsstrijd in de Verenigde Staten kijken beleggers uit naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport, later op de dag. Op het Damrak gaven onder meer biotechnoloog Galapagos, baggeraar Boskalis, kunstmestproducent OCI en tankopslagbedrijf Vopak een kijkje in de boeken.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent lager op 569,75 punten. De hoofdindex koerst desondanks af op een weekwinst van bijna 7 procent. De MidKap daalde 0,2 procent tot 825,87 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,4 procent.

Galapagos (min 5,5 procent) sloot de rij bij de Amsterdamse hoofdfondsen. Het biotechnologiebedrijf zag de omzet in de eerste negen maanden van dit jaar dalen en leed een nettoverlies. Dat komt doordat Galapagos vorig jaar juist flink hogere resultaten in de boeken zette, als gevolg van de tienjarige miljoenendeal die het bedrijf had gesloten met zijn Amerikaanse branchegenoot Gilead Sciences. Koploper was staalconcern ArcelorMittal met een winst van 1,6 procent.

OCI

In de MidKap stond OCI bovenaan met een plus van 1,9 procent. De kunstmestmaker heeft geen directe last gehad van de uitbraak van het coronavirus, maar had wel last van lagere prijzen voor stikstof en methanol. OCI maakte ook bekend een deal te hebben gesloten met het Britse brandstofbedrijf Esso, om biobrandstof te leveren in het Verenigd Koninkrijk.

Vopak was de grootste daler met een min van 2,2 procent. De opslagtanks voor olie van het bedrijf waren in het derde kwartaal nog voller dan in de eerste jaarhelft, maar de kwartaalresultaten vielen volgens analisten tegen. Boskalis daalde 1,6 procent. De baggeraar voelde de druk van de coronacrisis, maar hield de omzet stabiel vergeleken met de eerste twee kwartalen en handhaafde zijn verwachtingen.

Richemont

In Zürich maakte Richemont een koerssprong van 10 procent. Het moederbedrijf van juwelenmaker Cartier ziet de markt voor luxeproducten weer aantrekken en klimt door sterke verkopen in China uit het pandemiedal. Allianz klom 2,6 procent in Frankfurt dankzij beter dan verwachte resultaten van de Duitse verzekeraar.

De euro was 1,1836 dollar waard, tegen 1,1813 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 38,41 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent minder op 40,61 dollar per vat.

Lees over dit aandeel ook

  1. 15 apr Beursupdate: AEX op Wall Street
  2. 15 apr AEX blijft steken onder record

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 november 2020 10:32
    Bijzondere rally, volgens amerikaanse commentaren omdat ondanks dat Biden waarschijnlijk gaat winnen, de senaat Republikeins zal blijven, en er dus geen grote politieke wijzigingen mogelijk zijn, lees: geen belastingverhogingen voor grote bedrijven. Als de verkiezingshype enigzins voorbij is komt de realiteit weer naar voren, corona etc, ruzie om steunpakket etc. Verwacht vanaf komende week daling koersen.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

AEX

884,07 15 apr
0,00 0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links