Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

EU geeft groen licht voor deal Fox en Disney

BRUSSEL (AFN) - De Europese Unie gaat onder voorwaarden akkoord met een van de grootste fusies tussen mediabedrijven ooit. Mediaconcern Walt Disney mag het leeuwendeel van 21st Century Fox overnemen, mits het belangen in bepaalde televisiezenders van de hand doet. Dat heeft de Europese Commissie beslist na diepgaand onderzoek naar de voorgenomen overname.

Brussel vreesde dat door de overname een te machtig bedrijf op de Europese markt voor films en televisie zou ontstaan. Na onderzoek concludeerde de Europese Commissie dat er op het vlak van de productie en distributie van films genoeg concurrentie overblijft, bijvoorbeeld van Sony en Universal. Er zijn wel bezwaren tegen de dominante positie die het gecombineerde bedrijf zou krijgen op de markt voor documentairezenders. Daarom moet Disney zijn belangen in kanalen als History, H2 en Crime & Investigation verkopen.

Deze zomer ging het Amerikaanse ministerie van Justitie al akkoord met de overname, op voorwaarde dat Fox Amerikaanse regionale sportzenders zou verkopen.

Door de transactie ter waarde van ruim 71 miljard dollar komen bekende filmreeksen als Avatar en X-Men in handen van Disney, dat ook al de rechten op bioscoophits als Star Wars en de Marvel-films bezit. Daarnaast gaat de deal om een groot aantal televisiezenders van Fox. Door die onderdelen van Fox in te lijven, hoopt Disney sterker te staan in de concurrentieslag met streamingdiensten als Netflix.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links