Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Vopak nog voorzichtiger over resultaat

Gepubliceerd op 6 november 2017 07:31 | Views: 3.670

HAL Trust 21 okt

111,20 -1,00 (-0,89%)

Vopak 21 okt

47,19 -0,40 (-0,84%)

ROTTERDAM (AFN) - Vopak is nog voorzichtiger geworden over het te verwachten jaarresultaat. Het tankopslagbedrijf rekent momenteel op een daling van het bedrijfsresultaat met circa 10 procent. Eerder ging Vopak nog uit van een winstdaling van 5 tot 10 procent.

In 2016 werd een ebitda-resultaat in de boeken gezet van 822 miljoen euro. Over de eerste negen maanden van dit jaar kwam het resultaat uit op 570,5 miljoen euro, een daling met 9 procent. Dat had vooral te maken met de lagere bezettingsgraad van de opslagtanks van Vopak. De bezettingsgraad lag in de eerste drie kwartalen op 90 procent, tegen 94 procent in dezelfde periode een jaar eerder.

Bij de halfjaarcijfers in augustus kwam Vopak met een winstwaarschuwing voor heel 2017. Daarvoor had het bedrijf nog gezegd dat het resultaat dit jaar het winstniveau van 2016 niet zou overtreffen.

Omzet

De omzet van Vopak bedroeg over de eerste negen maanden ruim 981 miljoen euro, een daling met 3 procent op jaarbasis. De nettowinst ging in die periode met 17 procent omlaag tot iets meer dan 211 miljoen euro.

De wereldwijde opslagcapaciteit bedraagt nu 35,9 miljoen kubieke meter. Het bedrijf is bezig de capaciteit met 3,2 miljoen kubieke meter uit te breiden. Vopak verwacht dat deze projecten in de loop van 2019 positief zullen bijdragen aan de resultaten.

Optimistisch

Verder wordt door Vopak gewerkt aan een efficiëntieverbeteringsprogramma in de periode tot en met 2019. Dat programma moet de toekomstige kostenbasis met minstens 25 miljoen euro verlagen.

Financieel directeur Jack de Kreij stelde in een toelichting dat niet wordt verwacht dat de winstprognose voor 2017 nog verder aangepast zal worden. ,,We hebben alles tegen het licht gehouden.'' Vopak handhaaft zijn verwachting dat de bezettingsgraad heel dit jaar rond de 90 procent zal uitkomen.

Vopak blijft wel optimistisch over de markt. ,,We zijn onverminderd positief over de vraag naar op- en overslag'', aldus De Kreij. Het bedrijf houdt op 12 december een analistendag om een update over de markt te geven. Het is overigens de laatste keer dat Vopak met kwartaalcijfers kwam onder De Kreij. Hij wordt vanaf 1 februari opgevolgd als financieel directeur door Gerard Paulides.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
HAL Trust 67% zegt kopen 3 stemmen
Vopak 50% zegt kopen 4 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare