Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Amerikaanse commissie pleit voor opsplitsen 'Big Tech'

Gepubliceerd op 6 oktober 2020 23:20 | Views: 4.148

ALPHABET INC.CL.A DL-,001 18 jan

1.436,60 -7,00 (-0,48%)

WASHINGTON (AFN) - De Amerikaanse technologiebedrijven Facebook, Apple, Google en Amazon maken op grote schaal misbruik van hun dominante positie op de markt voor onlinediensten. Om die concurrentievervalsing tegen te gaan, zijn volgens een commissie van het Huis van Afgevaardigde verregaande ingrepen nodig. In een langverwacht rapport stelt de commissie regels voor die kunnen uitmonden in de gedwongen opsplitsing van de techreuzen.

De commissie acht het bewezen dat Facebook en Google op bepaalde markten monopolist zijn geworden via ongeoorloofde praktijken. Webwinkelreus Amazon en Apple hebben volgens de onderzoekers "aanzienlijke en aanhoudende marktmacht", die ze deels hebben afgedwongen door de concurrentie buiten te sluiten.

Een groot probleem is volgens de commissie dat grote techbedrijven aan de ene kant een dienst leveren aan andere bedrijven, maar tegelijkertijd concurreren met diezelfde bedrijven. Zo vond de commissie bewijs dat Google via zijn besturingssysteem Android informatie verzamelde over apps van andere bedrijven, die weer kon worden gebruikt voor eigen kopieën van die apps. Amazon gebruikte data over goed verkopende producten van externe verkopers op zijn platform, om vervolgens diezelfde producten zelf na te maken.

Om die belangenverstrengeling tegen te gaan, wil de commissie van het Huis van Afgevaardigden dat het techreuzen verboden kan worden om in bepaalde markten actief te zijn. Als het Amerikaanse Congres dit advies uiteindelijk overneemt, kan dit leiden tot de gedwongen verkoop van bedrijfsonderdelen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ALPHABET INC.CL.A DL-,001 70% zegt verkopen 10 stemmen

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Mijn Vriend 7 oktober 2020 07:16
  En dan de EU Mark Sucker als een held binnenhalen en selfies met 'm maken. Terwijl hij door o.a. zijn samenwerking/fraude met Cambridge Analytica verantwoordelijk was voor Trump als President. Het zal de EU sieren om van deze nieuwe ontwikkeling volop gebruik te maken.

  NB: Toen Sucker Watsapp overnam zouden we er voor gaan betalen en zou het een stand-alone bedrijf blijven, maar vanwege zijn karakter en afkomst heeft hij dat natuurlijk niet gedaan.
 2. forum rang 5 Mijn Vriend 7 oktober 2020 07:33
  "Zo vond de commissie bewijs dat Google via zijn besturingssysteem Android informatie verzamelde over apps van andere bedrijven, die weer kon worden gebruikt voor eigen kopieën van die apps."

  En dit voorbeeld is natuurlijk slechts het tipje van een ijsberg, want die commissieleden zijn gewoon grijze digibeten. Zo'n Sucker moet meteen opgebroken worden want heeft geen moraal compas als je nagaat dat ie al een enorm monopolie heeft en daarnaast nog eens die cybermunt Libra willen introduceren.... Geen wonder dat het een Trump aanhanger is.

 3. Kitchen86 7 oktober 2020 08:57
  Wordt hoog tijd, maar gaat waarschijnlijk nooit gebeuren. Het legertje advocaten van deze bedrijven blijkt prima opgewassen tegen de overheid. Zie bijv. Apple dat de rechtzaak die de EU tegen ze had aangespannen met 2 vingers in de neus won.

  Wis gewoon wat apps, heb je echt Facebook, Instagram en/of Twitter nodig? Ga er weer eens op uit, praat met mensen.. steuntje in de rug nodig? --> kijk Social Dilemma op Netflix.
9 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare