Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Powell: herstel VS in gevaar zonder extra overheidssteun

Gepubliceerd op 6 oktober 2020 17:53 | Views: 2.882 | Onderwerpen: Verenigde Staten

WASHINGTON (AFN) - Het herstel van de Amerikaanse economie na de klap van de coronapandemie komt in gevaar, als er niet snel aanvullende hulp vanuit de overheid komt. Daarvoor waarschuwde de voorzitter van de Amerikaanse koepel van centrale banken, Jerome Powell. Volgens hem moet het devies zijn om liever te veel dan te weinig middelen voor economische steun beschikbaar te stellen.

"Te weinig steun leidt tot zwak herstel, wat voor onnodige moeilijkheden zorgt bij huishoudens en bedrijven", zei Powell in een speech voor de National Association for Business Economics, een internationale organisatie voor toegepaste economie. "Daarentegen lijken de risico's van te veel steun, voorlopig, veel kleiner. Zelfs als de steunmaatregelen uiteindelijk ruimer blijken dan nodig was, is het alsnog geen verspilde moeite."

De preses van de Federal Reserve lijkt daarmee meer op de hand van de Democraten dan de Republikeinen in het Amerikaanse Congres. De twee partijen kunnen het al maanden niet eens worden over een nieuw steunpakket, dat als aanvulling moet dienen op de grofweg 3 biljoen dollar aan fiscale steun die al is goedgekeurd. Republikeinen zien niets in een Democratisch voorstel voor 2,2 biljoen dollar aan steun, onder andere omdat ze het pakket te groot vinden. Veel steunmaatregelen voor bijvoorbeeld werkloos geraakte Amerikanen liepen af in augustus.

In zijn toespraak verwees Powell niet expliciet naar de standpunten van Democraten en Republikeinen. Wel wees hij erop dat het herstel uit de coronacrisis sterker zal zijn als economische stimuleringsmaatregelen van de overheid gelijke tred houden met die van centrale banken.

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Banana 7 oktober 2020 13:03
    Geld drukken door Fed en ECB, inflatie tot gevolg. ECB beweert dat inflatie nu 2% is, het is maar wat je meet. Huren van 50 m2 appartement in randstad kost al meer dan1000 euro per maand. Vroeger minder. Door hoge huren, hoge verkoopprijzen van huizen, deze voor veel mensen onbetaalbaar. Nu kost huur 40 - 50 procent van inkomen van een gemiddelde Nederlander. Vroeger niet zo.
    Scheefgroei alom. Inflatie zorgt dat kopje koffie straks 3,50 of 4 euro wordt terwijl salarissen nauwelijks stijgen. Als je maar niet ontslagen wordt want dan kan je niks uitgeven.
    En vrijwel het enige dat Fed en ECB doen is de pers te laten draaien. 3 triljoen dollar als eerste pakket in Amerika en dan moet nog enkele triljoenen bij. Oh oh als dat maar goed gaat.
6 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare