Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Milieuclubs roepen banken op geen geld te steken in biomassa

AMSTERDAM (ANP) - Drie milieuorganisaties hebben Nederlandse banken opgeroepen niet langer te investeren in biomassacentrales die hout verbranden. Die methode om warmte op te wekken is volgens de actiegroepen schadelijk voor het milieu en de biodiversiteit, schrijven ze in een brandbrief aan onder ander Rabobank, ING, SNS Bank en de duurzame kredietverstrekkers Triodos en ASN.

Biomassa is omstreden. Aan de ene kant stellen wetenschappers dat de de verbranding van houtsnippers noodzakelijk is om klimaatdoelen te halen. Andere deskundigen zeggen juist dat biomassacentrales meer kwaad dan goed doen door alle luchtvervuiling, CO2-uitstoot en ontbossing die ze veroorzaken.

De organisaties Comité Schone Lucht, Mobilisation for the Environment en Leefmilieu behoren tot die laatste groep. Ze vragen banken naast een onmiddellijke stopzetting van investeringen in biomassaverbranding ook om financiering van kolencentrales te beëindigen. Daarnaast willen ze dat informatie openbaar wordt over het investeringsbeleid in biomassa van banken. Zo willen de actievoerders onder andere dat de namen bekend worden van de kolencentrales, biomassacentrales en toeleveranciers waarin de aangeschreven banken geld steken.

De drie organisaties stuurden eerder al brandbrieven naar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Sociaal Economische Raad om biomassacentrales een halt toe te roepen. Die instanties zouden zich fel moeten uitspreken tegen de subsidiëring van milieusubsidies voor biomassacentrales die hout verbranden, schreven ze toen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

31 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Noyby 6 januari 2021 13:20
    quote:

    Bob777 schreef op 6 januari 2021 13:13:

    Er ik roep op om geen geld in milieuclubs te steken. Stelletje grassprieten uit de randstad die omdat er zo weinig bomen in de stad staan denken dat heel het land er zo uit ziet.

    Ik roep op geen geld meer in Bob777 te steken. Omdat er ruimte is buiten de stad denkt hij dat het goed gaat met het milieu en de natuur.
  2. [verwijderd] 6 januari 2021 13:52
    Het is een typerend voorbeeld dat Utopia op papier werkt, maar in werkelijkheid een gebakken lucht is. Iedereen is voor een beter en stabiel milieu, maar het moet niet een religie worden met symbolen om vooral te willen deugen. Slechte ideeën met goede intenties moeten nooit gerealiseerd worden, want de negatieve consequenties en kosten ervan zijn niet te overzien.

    m.youtube.com/watch?v=5x7UgKfSug0
    m.youtube.com/watch?v=RvAOuhyunhY
  3. forum rang 5 adritromp 6 januari 2021 13:54
    quote:

    tradersday schreef op 6 januari 2021 13:34:

    Heel dat biomassa is een grote farce. Omdat het 0,1% beter is dan het verbranden is dan gas is het zogenaamd duurzaam. Ze weten het leuk te bedenken daar bij de overheid.
    Ja idd, de bomen komen op zeeschepen die varen op ruwe olie vanuit canada.
    Gelukkig heeft de overheid geen 11 miljard subsidie daar aan uitgegeven :(
  4. Ger 02490 6 januari 2021 14:17
    quote:

    Noyby schreef op 6 januari 2021 13:20:

    [...]

    Ik roep op geen geld meer in Bob777 te steken. Omdat er ruimte is buiten de stad denkt hij dat het goed gaat met het milieu en de natuur.
    Ik woon mijn hele leven lang al in de natuur. En het gaat best goed met de natuur, alleen het vervuilen van de natuur met al het zwerfafval, daar zouden we met zijn allen eens iets aan moeten doen. Onbeschoft, hoe mensen hier mee omgaan, gewoon een kwestie van mentaliteit!!! En juist die mentaliteit wordt er niet beter op.
  5. forum rang 4 Bob777 6 januari 2021 14:33
    quote:

    Noyby schreef op 6 januari 2021 13:20:

    [...]

    Ik roep op geen geld meer in Bob777 te steken. Omdat er ruimte is buiten de stad denkt hij dat het goed gaat met het milieu en de natuur.
    Dat is ook zo in Nederland gaat het 'slecht' met de natuur omdat om dat hier veel te veel mensen per km2 wonen dus pak het mileu bij de bron aan.
    CBS weet nu al te vertellen dat we binnenkort op 20 mln inwoners zitten. Dan blijft er dus niets van de natuur over.
    Dus daar flink de rem op zetten. Wat die arbeidsmigraten en andere migranten zijn we helemaal niet nodig. Als Tesla zijn nederlandsche fabriek bijna volledig laat bemannen door roemenen dat wordt de eventuele belasting winst die dat voor ons allen op levert dierect weer uitgegeven aan dit soort mileu acties. Dus netto netto schieten we er niets mee op.
    Hadden we eindelijk corona om de bevolkingskrimp al vast van start te laten gaan en zo een betere leef omgeving te krijgen wordt ook daar weer geld tegen aan gegooi.
    Maar ja er wordt al meer dan 30 geroepen dat ons land vol is maar daar wordt altijd omheen gepraat.

  6. [verwijderd] 6 januari 2021 14:58
    Wat een onzin dat Nederland binnenkort op 20 miljoen inwoners zit ! Maar Nederland is best wat vol en daarom niet meer mensen erbij. Om schuld te geven aan alleen buitenlanders is onterecht.
    Maar ook zij zullen geboortebeperking moeten doen.
    Maar dat de wereldbevolking in sommige landen exponentieel in plaats van lineair toeneemt is wel een feit. De grootste boosdoener van de mileu vervuiling is de bevolkingsgroei.
    In Nederland wil ieder gezin een auto, koelkast, verwarming, TV enz.
    Derhalve iedereen met kinderen meer dan twee, vanaf 2022 meer belasting laten betalen.
    Buitenlands hulp koppelen met geboortebeperking.
    De bevolkingsgroei is een grotere boosdoener voor de wereld dan de fossiele brandstoffen of gas.
    Door overdadig bevolkingsgroei krijgt de bevolking van deze landen slechte educatie en vallen ten prooi aan fanatiekelingen en gaan ook onrust zaaien en dat komt natuurlijk ook naar Nederland.
    De wereld is als een ruimteschip en behalve dit, hebben wij er niet meer.
    Meer globaal denken want als je wat doet in Nederland wordt het zo te niet gedaan door ontwikkeling in buitenland.
    De milieu groeperingen zouden meer de realiteit moeten beseffen in plaats van alleen maar vanuit idealistisch oogpunt te werken.
  7. forum rang 4 Charlemagne 6 januari 2021 15:26
    bomen verbranden is gewoon belachelijk, dat deden ze 10.000 jr voor Chr., Wiebes houdt van tradities...

    maar we hebben deze piassen - lees ministers - met zijn alle gekozen en zitten als konijnen in de koplampen te staren hoe ze elders hele bossen kappen om ze hier te verbranden .. gekker kunnen ze het niet maken, maar we pikken het kennelijk toch allemaal? Als je het aan een kind van 7 uitlegt denkt die echt dat je moet worden opgenomen....
  8. peter545 6 januari 2021 15:40
    Bruinkool mag niet meer.
    Steenkool mag niet meer.
    Zelfs gas mag niet meer.
    Windturbines (vraag hun naaste bewoners hoe prettig zij die winmolens vinden + vraag hen hoe goéd zij die windturbines voor hun gezondheid vinden)
    Zonne-panelen bevordert een enorme groei van woestijnen (kijk maar naar Spanje)
    Kerncentrales. Daar weet Rusland álles van (denk aan de kernramp van Tsjernobyl).
    Dan blijft over: waterenergie. Het water wordt al gebruikt als drinkwater, als voedselbron en voor vervoer. Wat mogen wij dáárvoor opofferen?: drinkwater, voedsel en/of vervoer?

    Het is hoog tijd dat de milieuorganisaties keuzes maken.
    Mijn minderwaardig brein zegt: gebruik ietwat van álle energiebronnen.
  9. geobeo 6 januari 2021 16:08
    Dit krijg je ervan als je niet 1 politicus ook maar iets begrijpt van simpele natuurkunde en scheikunde (en/of corrupt is).

    Elke middelbare school leerling had vanaf het eerste begin kunnen snappen dat biomassa verbranden niet goed is voor het milieu.

    Net als dat iedere middelbare school leerling kan snappen dat als je kern centrales dicht doet (0% CO2 uitstoot) en die vervangt door centrales op Russisch gas (veel % CO2 uitstoot) dat je dan heel veel meer CO2 uitstoot hebt (het huidige Duitse beleid).
31 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links