Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Lagere omzet en winst voor Vopak

Gepubliceerd op 5 nov 2018 om 07:31 | Views: 3.611

HAL Trust 18 apr

136,80 +0,40 (+0,29%)

Vopak 18 apr

42,77 -0,86 (-1,97%)

ROTTERDAM (AFN) - Vopak heeft in het afgelopen kwartaal een iets lagere omzet gehaald dan een jaar eerder. Ook de winst van het tankopslagbedrijf viel lager uit, mede door een eenmalige last vanwege het afstoten van een terminal in Venezuela. Vopak verwacht dat de resultaten dit jaar nog onder druk staan door wisselkoerseffecten, maar volgend jaar flink zullen stijgen.

De omzet van Vopak kwam uit op 311,4 miljoen euro, iets lager dan de 312,1 miljoen euro van vorig jaar, maar wel iets hoger dan in de voorgaande periode. Daar bleef onder de streep 36,7 miljoen euro van over, fors minder dan de 86,8 miljoen euro van vorig jaar. De last voor Venezuela werd deels goedgemaakt door een eenmalige bate van ruim 19 miljoen euro als gevolg van een nieuw pensioenakkoord in Nederland.

Wisselkoerseffecten hadden een negatief effect op de resultaten van Vopak. Die houden de rest van dit jaar nog aan. Bovendien is de bezettingsgraad gezakt naar 86 procent van 90 procent vorig jaar. Dat komt door veranderende marktomstandigheden in de olie-industrie. De vooruitzichten op de lange termijn zijn niet veranderd, stelt financieel directeur Gerard Paulides. Op korte termijn heeft de markt te kampen met de crisis in Venezuela, sancties tegen Iran en de handelsoorlog.

Sancties

De nieuwe sancties die de Verenigde Staten hebben ingesteld tegen Iran, hebben volgens Paulides geen materieel effect voor Vopak. ,,Onze klanten zagen dit aankomen en hebben al alternatieve arrangementen getroffen.'' Door de handelsoorlog ziet Vopak dat de handelsstromen wat veranderen, maar ,,daar kan het bedrijf op inspelen''.

Verder meldde Paulides dat Vopak een contract heeft gesloten met ,,een grote oliepartij'' over een bunkerfaciliteit in Rotterdam. Financiële details gaf hij niet. In augustus sloot Vopak al een vergelijkbare deal met Maersk voor bunker met een maximale hoeveelheid zwavel van 0,5 procent.

Vopak rekent voor volgend jaar nog steeds op een aanzienlijk verbeterd bedrijfsresultaat (ebitda). Dat kwam in de afgelopen periode uit op 204,7 miljoen euro. Een uitbreiding van de capaciteit moet daarbij helpen. Zo werd in de afgelopen periode al de helft van een terminal in Singapore, waar Vopak deels eigenaar van is, opgeleverd. Het tankopslagbedrijf kondigde verder aan uit te willen breiden in de lpg-opslag in Zuid-Afrika en in Vlissingen. Die uitbreidingen worden evenwel pas over twee jaar opgeleverd.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Hudige trend
HAL Trust 75% zegt kopen 4 stemmen
Vopak 80% zegt kopen 5 stemmen

Gerelateerd

HAL Trust

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Vopak Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gesponsorde links