Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Geen bankiersloon terug bij staatssteun

Gepubliceerd op 5 jul 2019 om 18:22 | Views: 3.238

ING 23 aug

8,41 -0,16 (-1,91%)

DEN HAAG (AFN) - Het kabinet ziet af van plannen om bestuurders in de financiële sector te verplichten een deel van hun vaste salaris terug te storten als hun bank staatssteun ontvangt. De maatregel strookt niet met Europese en nationale wetgeving en met rechtsprincipes als het recht van eigendom. Dat concludeert minister Wopke Hoekstra (Financiën) na advies van onder anderen de Raad van State.

Als een bank voor kapitaalsteun moet aankloppen bij de overheid, heeft dat wel gevolgen voor de salarissen van bestuurders vanaf dat moment. Bestaande Europese regels schrijven voor dat zolang staatssteun wordt verleend, bestuurders maximaal tien keer zoveel mogen verdienen als hun gemiddelde werknemer, en maximaal vijftien keer zoveel als het gemiddelde loon in het land waar de bank vandaan komt.

Hoekstra blijft vooralsnog wel bij zijn voornemen om een wettelijke verplichting in te voeren voor bankiers om aandelen die zij als vaste beloning ontvangen, minstens vijf jaar in hun bezit te houden. Daarnaast wil hij het moeilijker maken voor financiële instellingen om af te wijken van het bonusplafond dat geldt voor medewerkers die niet onder de cao vallen. De maximale bonus bedraagt nu 20 procent van het vaste salaris.

Beslissende stem

Banken krijgen verder te maken met een wettelijke verplichting om uit te leggen hoe de beloningen aan de top zich verhouden tot het belang van de onderneming voor de samenleving. Over bankierssalarissen was vorig jaar veel te doen, onder meer door een plan van ING om de vaste beloning voor topman Ralph Hamers flink te verhogen. Pas na zware maatschappelijke en politieke druk trok de bank dat voorstel in.

Een groot deel van de oppositie wilde een stap verder gaan en de minister van Financiën een beslissende stem geven over loonsverhogingen van bestuurders bij grote banken. Maar dat voorstel ging Hoekstra en de coalitiepartijen in de Tweede Kamer te ver.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Hudige trend
ING 60% zegt verkopen 5 stemmen

Gerelateerd

ING Groep

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
dasokwat
0
Helemaal mee eens,
als het erg slecht gaat met een bedrijf , moet je juist de beste en duurste kerel aan het hoofd zetten.
Zo'n persoon heeft juist een veel moeilijker job dan die, in een goed bedrijf, dat gewoon "voort kabbelt"
Knight V
0

Recht van eigendom ???

Grootste lariekoek van overheid.

Waar is mijn recht van eigendom.?

Ik wil geen hybride of van gas af.
Maar je past een wet aan en iedereen moet van gas.

Je past een wet aan en bankiers moeten inleveren.
Is niet moeilijk om dingen te veranderen of zijn wij nu bezig om bankiers te bevooroordelen.

Wat een hypocrisie.

4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord