Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Vakbond CNV verwacht ontslagronde bij KLM in juli

Gepubliceerd op 5 juni 2020 13:10 | Views: 3.266 | Onderwerpen: luchtvaart

Air France-KLM 13:11

3,74 +0,20 (+5,50%)

AMSTERDAM (AFN) - De zwaar onder de coronacrisis lijdende luchtvaartmaatschappij KLM komt in juli waarschijnlijk met een ontslagronde, zegt vakbond CNV. De bond vreest dat gedwongen ontslagen onvermijdelijk zijn, omdat te weinig medewerkers gebruik zullen maken van de huidige vrijwillige vertrekregeling, die vanaf deze maand voor het hele personeel is opengesteld. CNV vertegenwoordigt de belangen van het grondpersoneel. Pilotenbond VNV sluit gedwongen ontslagen onder piloten niet uit, zei voorzitter Willem Schmid op NPO Radio 1.

CNV schat in dat het aantal gedwongen ontslagen tot "duizenden" kan oplopen. Dat zou in verhouding staan tot de financiële klap die de luchtvaartmaatschappij kreeg te verwerken nadat een gigantische hoeveelheid vluchten werd geschrapt vanwege de pandemie, aldus de bond. CNV verwijst naar de verwachting van Air France-KLM dat de capaciteit volgend jaar 20 procent lager zal zijn dan voor de crisis.

"Onze insteek is om het aantal ontslagen te beperken. Tegelijkertijd zien we dat de situatie bij KLM heel slecht is", aldus CNV. Volgens de bond weten de werknemers dat inmiddels ook. "Daarom vragen veel KLM'ers zich af of het niet verstandig is om nu vrijwillig te vertrekken voordat ze ertoe gedwongen zijn." Toch is de groep voor wie de vertrekregeling die KLM aanbiedt echt interessant is, niet groot, aldus de bond. Dat zijn mensen die nog maximaal een paar jaar tot hun pensioen hebben of het personeel dat toch al overwoog om ergens anders te gaan werken.

Plan voor de toekomst

VNV wil geen voorspellingen doen over de omvang en de timing van een mogelijke banenreductie. De bond wil dat KLM eerst met een plan voor de toekomst komt, waaruit duidelijk wordt of en hoeveel ontslagen er nodig zijn. "We zijn wel degelijk bereid om een loonoffer te brengen maar dan wel op basis van een goed plan", verklaart Schmid.

Vakbondbestuurder Jan van den Brink van FNV, die zich inzet voor grondpersoneel, denkt eveneens dat KLM waarschijnlijk in de loop juli zijn plannen voor een reorganisatie bekendmaakt. "Als het tot ontslagen komt, zullen we ons uiterst verzetten. Maar laten we ons vanuit gaan dat het nog oplosbaar is." Van den Brink wijst naar de vele uitzendkrachten van wie al afscheid is genomen. Ook kan de belangstelling in de vertrekregeling groot zijn. Daarnaast kan KLM werknemers vragen om minder uren te werken, aldus de bestuurder.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Air France-KLM 100% zegt verkopen 9 stemmen

Gerelateerd

luchtvaart

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Air France-KLM

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare