Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Refresco zet meer om, heeft minder winst

Refresco zet meer om, heeft minder winst

ROTTERDAM (AFN) - Bottelaar Refresco heeft vorig jaar ondanks een zwakke zomer meer frisdranken gebotteld en omzet behaald. Wel viel de winst lager uit. Dat weet het bedrijf aan hogere kosten voor nieuwe productielijnen.

Het volume ging in de Benelux, Italië en met name de Verenigde Staten omhoog. In Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Noordoost-Europa stagneerde die en in Duitsland, Spanje en Portugal bottelde Refresco juist minder dranken. Dat er in totaal groei was van het volume, dankt Refresco aan de effecten van eerdere overnames in de VS (Whitlock Packaging) en de Benelux (DIS).

De omzet steeg op jaarbasis van 2,1 miljard euro naar 2,3 miljard euro. De brutomarge per gebottelde liter liep daarbij licht terug. Waar Refresco in 2016 nog een nettowinst boekte van 82 miljoen euro, was dat vorig jaar 53 miljoen euro.

Bestuur

Refresco verwacht dit jaar een autonome volumegroei tot zo'n 5 procent. Ook kan de brutomarge per liter nog iets verder zakken. De overname van de bottelactiviteiten van Cott heeft verder een groot effect op de volumes, omzet en winst.

Als gevolg van de overname van de bottelactiviteiten van Cott en de uitbreiding in de Verenigde Staten breidt Refresco ook het bestuur uit. Naast topman Hans Roelofs, financieel directeur Aart Duijzer en operationeel directeur Europa Vincent Delozière, komt daar een operationeel directeur voor de VS bij. Daarvoor wordt Brad Goist voorgedragen die voorheen de bottelactiviteiten van Cott in Noord-Amerika leidde.

Autoriteiten

De bottelaar wordt zelf overgenomen door investeerders PAI en British Columbia Investment Management. Zij kregen inmiddels toestemming van alle relevante autoriteiten. Aandeelhouders hebben tot en met 19 maart de tijd om hun aandelen aan te bieden. In afwachting van de afronding van het bod betaalt Refresco geen dividend.

Aandeelhouders van Refresco gingen maandag tijdens een speciale vergadering in meerderheid akkoord met de verkoop. Ook het gegeven dat Refresco daarmee van de beurs verdwijnt, werd door aandeelhouders akkoord bevonden, net als de wijzigingen in de statuten en de benoeming van verschillende commissarissen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links