Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Saudi-Arabië gaat vrijwillig eigen olieproductie fors verlagen

WENEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië gaat zijn eigen olieproductie op vrijwillige basis in februari en maart met 1 miljoen vaten per dag verlagen om zo de oliemarkt te stutten tegen de coronacrisis. Daar staat tegenover dat bondgenoten Rusland en Kazachstan de productie mogen verhogen. Door het nieuws over de productiebeperking zaten de olieprijzen stevig in de lift.

De productie van andere landen van oliekartel OPEC, dat in de praktijk wordt geleid door Saudi-Arabië, blijft vrijwel onveranderd. De deal door de zogenoemde OPEC+ werd bereikt na twee dagen onderhandelen. De gesprekken duurden langer omdat verschillende landen andere wensen hadden. In februari mogen Rusland en Kazachstan nu samen 75.000 vaten olie per dag extra oppompen en in maart nog eens 75.000 vaten per dag extra. Dit wordt dus ruimschoots opgevangen door de verlaging van de Saudi's.

Met het compromis krijgt Rusland de gewenste extra olieproductie en Saudi-Arabië de prijsstabiliteit die het zocht. De Saudische olieminister zei dat het land met de eigen vrijwillige verlaging de oliemarkt en economieën van de OPEC+ wil beschermen. Hij sprak van een gebaar van "goodwill" van kroonprins Mohammed bin Salman. De Russische vicepremier Alexander Novak noemde het een "nieuwjaarsgeschenk" van de Saudi's voor de olie-industrie.

Extra olie

Rusland wilde oorspronkelijk aanzienlijk meer extra olie gaan oppompen, maar daar waren vrijwel al de andere landen in de OPEC+ op tegen. In maart nemen de olieproducerende landen nu een beslissing over de productie in april. Overigens moet deze maand de productie door de OPEC+ met een half miljoen vaten per dag stijgen.

De prijs van olie staat al de hele coronacrisis onder druk. Er was minder vraag naar fossiele brandstoffen door fabrieken die stillagen, maar ook doordat er minder met auto's gereden wordt vanwege thuiswerken. Daarnaast wordt er ook veel minder gevlogen vanwege de reisbeperkingen en lockdowns tegen de pandemie.

Een vat Amerikaanse olie kostte dinsdag 5,6 procent meer op 50,01 dollar. Brentolie klom 5,8 procent in prijs tot 53,66 dollar per vat. Op de aandelenbeurzen stegen de koersen van oliebedrijven als Shell flink.

Lees over dit aandeel ook

  1. 15 apr Video: correctie in aandeel Shell
  2. 03 apr Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SHELL PLC

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 jan de vakman 5 januari 2021 19:56
    Ja, de kleine produktie verlaging is nu gewoon wijs, want de eerste weken zal het verkeer in zijn totaliteit geen sterke opmars gaan geven, mischien gaat een naderende strenge winter shell en zijn consorten omhoog jagen, bij de kiruna spoorlijn naar Narvik begint het kwik stevig te zakken, als dat hier heen komt kan shelletje nog wel meer gaan vlammen, vandaag was het een topraket!!
  2. forum rang 6 suskewiet 5 januari 2021 22:41
    quote:

    Pieter Vandewalle schreef op 5 januari 2021 19:26:

    Zou zo maar eventjes kunnen dat we plots wel inflatie zullen krijgen...
    Ik geloof in inflatie
    De rente gaat daardoor zeker niet stijgen
    Het voordeel is alleen voor de grote begroting tekorten terug te betalen
    De gewone man verliest door waarde daling
  3. [verwijderd] 6 januari 2021 08:17
    Besef toch dat te goedkope olie slecht is voor ontwikkeling naar duurzame energie.
    Besef toch ook dat de toename van bevolking de grootste boosdoener is van opearming van de aarde.
    Besef toch ook dat ECB alleen maar gelddrukken en rente bijna nul houden als beleid heeft en niks anders. De weg van de minste weerstand.
    Besef toch dat bij meting van de inflatie door ECB alleen de indicatoren worden gebruikt die hun goed uitkomen. Zo is de inflatie nooit meer dan 2% en zelfs veel lager.
    Besef toch dat het de ECB goed uitkomt dat de rente steeds bijna nul is dan kunnen de zuidelijke europese landen goedkoop lenen.
    Besef toch dat onze salaris daarentegen bijna steeds hetzelfde blijft.
    Besef toch dat op de langere duur de pensioenfondsen steeds een lagere dekkingsgraad krijgen door de lage rente, behalve als men dan meer gaat speculeren of risico nemen en meer in bijvoorbeeld aandelen stappen,
    Sorry, maar zo zijn de feiten volgens deze banaan.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

SHELL PLC

33,470 17:37
-0,060 -0,18%
Premium

Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links