Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Irak verhoogde olieproductie, afspraken OPEC+ onder druk

Gepubliceerd op 5 januari 2021 07:58 | Views: 5.331 | Onderwerpen: OPEC

Royal Dutch Shell A 16:31

17,68 +0,22 (+1,25%)

BAGDAD (AFN/BLOOMBERG) - Irak heeft in december zijn olieproductie opgevoerd. Het land dat een voornaam lid is van oliekartel OPEC ging daarmee mogelijk in tegen de afspraken over productiebeperkingen om de prijzen te stutten met andere OPEC-landen als Saudi-Arabië en een aantal bondgenoten waaronder Rusland (OPEC+).

Volgens tankerdata en havenrapporten die persbureau Bloomberg analyseerde zou Irak vorige maand 4 procent meer olie hebben geproduceerd. Daarmee zou Irak andermaal afspraken over productiebeperkingen niet zijn nagekomen.

Op maandag werden de OPEC+-landen het nog niet eens over de productiebeperkingen die voor februari moeten gaan gelden. Rusland kwam met het voorstel om de productie op te voeren. Saudi-Arabië, de grootste olieproducent van de OPEC, en een aantal andere landen waren het daar niet mee eens. Op dinsdag wordt door de landen verder gepraat.

Olieprijzen

Het uitblijven van een akkoord voor februari zette de olieprijzen onder druk. Een vat Amerikaanse olie werd dinsdagochtend voor 47,48 dollar verhandeld. Dat betekende een prijsdaling van 0,3 procent ten opzichte van een dag eerder. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 50,90 dollar per vat.

OPEC+ besloot eerder dat vanaf januari dagelijks 500.000 vaten extra mogen worden opgepompt, hoewel de vraag naar olie nog altijd onder druk staat als gevolg van de coronacrisis. Daarna zou maandelijks worden bepaald of verdere productiebeperkingen nodig waren.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Royal Dutch Shell A 70% zegt kopen 40 stemmen

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. Cph-cinq 5 januari 2021 09:21
  Met nieuwe lockdowns overal ziet het er niet rooskleurig uit. Er wordt minder gereden en zeker minder gevlogen. Sommige landen willen kost wat kost verkopen. Dan zakken de prijzen. Op zich is dat geen slecht nieuws. Binnen Europa mogen gewone handelaars geen prijsafspraken maken maar ,overheden staan boven de wet. Die hebben hun Opec enz.
 2. MrK77 5 januari 2021 11:28
  quote:

  ramp 2017 schreef op 5 januari 2021 08:07:


  En weer werd gepraat , volgens mij is goed Nederlands werd gesproken , zie het steeds vaker dat sterke werkwoorden zwak vervormd worden , daarbij is de betekenis van heeft gepraat ,ook nog eens heeft verraden , denk niet dat hier sprake is van verraad ..


  Ik denk dat je even wat opzoekwerk moet verrichten
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare