Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Vopak houdt omzet op peil

Gepubliceerd op 4 november 2019 07:29 | Views: 2.733

HAL Trust 23 okt

113,00 +0,40 (+0,36%)

Vopak 23 okt

46,53 +0,03 (+0,06%)

ROTTERDAM (AFN) - Tankopslagbedrijf Vopak heeft in het derde kwartaal de omzet op peil weten te houden, bij een lagere bezettingsgraad van zijn opslagtanks. Het resultaat ging wel omhoog.

De omzet kwam uit op 312,4 miljoen euro tegen 311,4 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten (ebitda ex-items) bedroeg 202,4 miljoen euro. Dat was 182,7 miljoen euro een jaar terug. Op nettobasis verscheen een bedrag van ruim 91 miljoen euro. Een jaar eerder stond er meer dan 70 miljoen euro onder de streep.

De bezettingsgraad lag in het afgelopen kwartaal op 82 procent. Dat was in het tweede kwartaal van dit jaar nog 84 procent en een jaar eerder 86 procent. Vopak gaf aan dat de voorbereidingen voor de nieuwe regels rond uitstoot van zwavel door rederijen die per 1 januari ingaan, grotendeels zijn afgerond. Vanaf het vierde kwartaal zullen die voorbereidingen de omzet gaan ondersteunen, aldus Vopak.

Investeringen

Het bedrijf zette zo'n 40 miljoen euro opzij voor bijvoorbeeld nieuwe pijpleidingen en pompen om brandstoffen met een hoog en laag zwavelgehalte te kunnen scheiden of eventueel mengen. Topman Eelco Hoekstra had al gezegd dat de bezettingsgraad in het vierde kwartaal zou gaan toenemen. Opslagtanks die voldoen aan de nieuwe regelgeving zijn maanden vooruit geboekt, verklaarde Hoekstra in september.

Onlangs rondde Vopak de desinvestering van terminals in Amsterdam en Hamburg af en werd de verkoop aangekondigd van de terminal in het Spaanse Algeciras. Daarnaast werkt Vopak aan een prestatieverbeteringsprogramma dat waarschijnlijk grotere besparingen oplevert dan de eerder uitgesproken verwachting.

Wereldwijde portfolio

Daarnaast blijft Vopak investeren in de groei van zijn wereldwijde portfolio van terminals in 2020 en daarna. Voor volgend jaar rekent de onderneming uit Rotterdam op investeringen van 300 miljoen tot 500 miljoen euro. In het handelsbericht kondigde Vopak aan zijn terminal in Antwerpen uit te breiden, terwijl ook een terminal in Mexico wordt vergroot.

Verder gaat het bedrijf in Qinzhou, in het zuidwesten van China, een samenwerkingsverband aan voor een terminal met een initiële capaciteit van 290.000 kubieke meter die medio 2021 in gebruik moet worden genomen. Vopak krijgt in dat samenwerkingsverband een belang van 51 procent.

Financieel directeur Gerard Paulides zei in een toelichting dat de bezettingsgraad in het afgelopen kwartaal werd gedrukt door de voorbereidingen rond de nieuwe stookolieregels. Volgens hem kent Vopak goed momentum met zijn winstgevendheid en worden belangrijke stappen gezet bij het ontwikkelen van de portefeuille.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
HAL Trust 100% zegt kopen 3 stemmen
Vopak 75% zegt kopen 4 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare