Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Toeleverancier voelt druk grote bedrijven'

Gepubliceerd op 4 november 2019 06:12 | Views: 2.268

ASML 18:15

329,60 -1,00 (-0,30%)

AMSTERDAM (AFN) - De verhouding tussen grote machinemakers en hun toeleveranciers staat onder druk. De tragere economische groei, de almaar stijgende kosten voor onder meer ICT en het grote verschil tussen schaalgrootte en winstmarge zorgt voor oplopende spanningen. Dat concluderen economen van ABN AMRO in een rapport.

De economen wijzen er op dat machinebouwer en toeleverancier de voorbije economisch gunstige jaren meer partners zijn geworden die samen tijd, kennis en geld investeren in nieuwe producten of diensten. Vanwege de minder goede economische vooruitzichten verwacht ABN AMRO dat een kostendiscussie tussen de partijen zal oplaaien.

De laatste vijf jaar was de bezettingsgraad bij toeleveranciers zeer hoog. Machinebouwers konden hierdoor moeilijk wisselen van toeleverancier en ook toeleveranciers konden moeilijk nieuwe klanten aannemen. Dit wordt anders bij lagere omzetten, aldus de bank. Verder liggen winstmarges bij de machinemakers hoger dan bij de leveranciers. Ook omdat risico's worden uitbesteed in de leveringsketen.

Machinebouwers

ABN AMRO benadrukt dat de macht in de keten vooral bij de machinebouwers ligt. Dit gaat vaak om bedrijven met honderden miljoenen en soms wel miljarden euro's omzet. Toeleveranciers zijn veelal mkb'ers met veel minder omzet. Veel van de grote bedrijven willen niet dat toeleveranciers te veel afhankelijk van hen worden. De drempel hier ligt vaak op 25 procent van de omzet. Maar als de leverancier niet evenredig hard meegroeit met de machinebouwer, zal deze op termijn op zoek moeten naar grotere toeleveranciers om een samenwerking mee op te bouwen.

Volgens de economen is het goed als de partijen hun rol opnieuw definiëren. ABN AMRO meent dat afspraken over onder meer betalingen duidelijker moeten.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASML 67% zegt kopen 3 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare