Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurzen weer bezorgd over Syrië

AMSTERDAM (AFN) - De Europese effectenbeurzen gingen woensdag verder omlaag. De bezorgdheid over Syrië keerde terug nadat de Amerikaanse president Barack Obama zich verzekerde van meer steun in het Congres voor een militaire aanval op het land. Een winstwaarschuwing van Ryanair zette daarnaast de luchtvaartaandelen onder druk.

,,Het is redelijk stil op de beurzen. Er is weinig bedrijfsnieuws en er wordt vooral gekeken naar de macrokant. De Syrische kwestie blijft echter als een grauwsluier boven de markt hangen. Onderliggend is de teneur niet zo slecht, met positieve factoren vanuit de economie en de recente overnameberichten. Ook wordt er gewacht op het rentebesluit van de ECB op donderdag en het Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag naar buiten komt“, aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent lager op 365,74 punten. De MidKap daalde 0,1 procent, tot 539,98 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tussen 0,4 en 0,8 procent.

Weinig impact

Positief macronieuws uit de eurozone had weinig impact. Uit cijfers van onderzoeksbureau Markit bleek dat de economische activiteit in de eurozone in augustus sterker is gegroeid dan een maand eerder. Daarnaast kwam de economische groei in de eurolanden in het tweede kwartaal uit op 0,3 procent. Het cijfer was gelijk aan een eerdere schatting.

In Dublin ging Ryanair ruim 13 procent onderuit. De Ierse prijsvechter vreest dat de winst dit lopende boekjaar aan de onderkant van de afgegeven winstverwachting uitkomt, of zelfs iets lager wordt. Volgens Ryanair is er in de afgelopen weken sprake is van een lagere vraag naar vliegreizen. Ook heeft het bedrijf te kampen met toenemende prijsconcurrentie en negatieve wisselkoerseffecten.

Winstalarm Ryanair

Het winstalarm van Ryanair zette ook andere luchtvaartmaatschappijen onder druk. In Londen verloor easyJet meer dan 6 procent en in Amsterdam was Air France-KLM de grootste daler in de AEX met een min van ruim 3 procent. Philips was de grootste stijger onder de hoofdfondsen met een winst van meer dan 1 procent.

Delhaize verloor in Brussel 6,8 procent. De Nederlander Frans Muller komt vanaf 8 november aan het roer te staan bij het Belgische supermarktconcern. Hij volgt Pierre-Olivier Beckers op. Delhaize maakte ook bekend dat Roland Smith per direct stopt als topman van Delhaize America. Vooral het vertrek van de Amerikaanse topman viel volgens marktkenners slecht bij beleggers.

De euro was 1,3171 dollar waard, tegen 1,3160 dollar bij het slot van de Europese handel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 107,71 dollar per vat. Brent zakte 0,5 procent.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Tradingmate 4 september 2013 13:01
    De vraag is nu voor beleggers vooral: in welke mate zit de aanval verwerkt in de koersen.
    Ik ga zelf al uit van een korte aanval, die zeg 1 dag tot 3 weken kan duren, met beperkte regionale problemen. Iran zal mogelijk met woorden gaan dreigen. Etc. Maar daar blijft het bij.
  2. [verwijderd] 4 september 2013 13:22
    Zijn ze nog steeds aan het zeuren over syrie die hebben toch altijd oorlog gehad waarom moet zich plotseling er iedereen zich mee bemoeien deze kwestie duurt al sinds lang voor cristus.En er zijn al miljoenen slachtoffers geeist in de loop der tijden aldaar.Wat men moet opruimen zijn de leiders aldaar dan is alles opgelost!!!!!!!!!!!!
    Snappen ze het nu nog steeds niet of zijn ze erop uit om hun wapenvoorraad te verminderen
    Wat heeft de beurs er dan mee te maken....... niets, er zijn oplichters en criminele bendes actief op de beurzen wereldwijd en die profiteren hiervan.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links