Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Oud-staatssecretaris Snel commissaris bij scheepsbouwer IHC

Gepubliceerd op 4 juni 2020 19:21 | Views: 1.902

HAL Trust 27 nov

120,80 0,00 (0,00%)

SBM Offshore 27 nov

16,40 +0,13 (+0,77%)

KINDERDIJK (AFN) - Oud-staatssecretaris Menno Snel van Financiën wordt commissaris bij het onlangs door het kabinet geredde scheepsbouwbedrijf IHC. Hij zal namens de Nederlandse staat toezien op de gang van zaken bij het bedrijf. Snel trad in december af als staatssecretaris wegens de slepende toeslagenkwestie.

Het kabinet besloot onlangs samen met banken en een groep bedrijven in te grijpen bij IHC om te voorkomen dat de noodlijdende onderneming ten onder zou gaan. Een consortium van bedrijven en investeerders zegde toe het bedrijf over te nemen. De overheid en banken droegen onder andere bij met overbruggingsleningen en kredietgaranties ter waarde van honderden miljoenen euro's. Deze transactie is nu afgerond.

Voor de komende periode zijn twee nieuwe commissarissen benoemd bij IHC. Behalve Snel treedt per 1 juli ook Frank Verhoeven, voormalig bestuurder van baggeraar en maritiem concern Boskalis, toe tot de raad van commissarissen.

Gevaar

Het voortbestaan van IHC kwam in gevaar door steeds hogere schulden en grote verliezen op de bouw van enkele schepen. Bij het bedrijf werken zo'n 3000 mensen en het kabinet wilde met de reddingsactie de werkgelegenheid grotendeels behouden.

Bij de toeslagenaffaire, die Snel als staatssecretaris in problemen bracht, werden vele honderden ouders de dupe van een keiharde fraudejacht door de afdeling toeslagen van de Belastingdienst. Nog vele duizenden kwamen in de problemen door het strenge systeem. Over de kwestie is het laatste woord nog niet gezegd. Politici en ambtenaren die betrokken waren bij de toeslagenaffaire worden naar alle waarschijnlijkheid onder ede gehoord. De volledige Tweede Kamer wil een parlementaire ondervraging over de kwestie. Snels opvolgers bij Financiën, Alexandra van Huffelen en Hans Vijlbrief, hebben daarnaast aangifte gedaan tegen de eigen Belastingdienst wegens vermoedens van beroepsmatige discriminatie en knevelarij (het bewust onterecht opeisen van betalingen door ambtenaren) in de affaire.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
HAL Trust 100% zegt verkopen 3 stemmen
SBM Offshore 67% zegt kopen 3 stemmen

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Pavlov44 4 juni 2020 21:17
    Wat een loser. Zelfs de meest rampzalige ex-staatssecretarissen zijn doorgaans toch corrupt genoeg geweest voor een vriendjes-commissariaat bij op z'n minst een AEX middenmoter, of als dat niet gaat dan altijd nog bij KLM, het "sociale vangnet voor bestuurders nadat hun wachtgeld stopt". Die Snel moet het wel heel slecht gedaan hebben dat ie alleen bij een failliete scheepswerf terecht kon.
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare