Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Renault stelt beslissing over fusie dag uit

PARIJS (AFN/BLOOMBERG) - Automaker Renault heeft na de bestuursvergadering van dinsdag nog geen beslissing genomen over het fusievoorstel van branchegenoot Fiat Chrysler. De leiding van het Franse bedrijf komt woensdag weer bijeen om verder te praten over de deal, zo meldde Renault in een verklaring. Samenwerkingspartner Nissan ligt evenwel dwars.

Het fusievoorstel, dat een week geleden door Fiat Chrysler werd gedaan, wordt volgens Renault met interesse bestudeerd. Bij een positief besluit kunnen onderhandelingen over een samengaan van de twee bedrijven beginnen.

Fiat Chrysler stelde een overeenkomst voor waarbij de combinatie wordt ondergebracht in een Nederlandse houdstermaatschappij. Door samen op te trekken zou geprofiteerd kunnen worden van schaalvoordelen en kostenbesparingen. Automakers staan voor belangrijke en kostbare keuzes nu er steeds meer aandacht is voor elektrisch en autonoom rijden.

Contractuele relaties

Eerder zouden Frankrijk en Fiat Chrysler al een compromis hebben bereikt over de invloed van de Franse staat als Renault en de Italiaans-Amerikaanse automaker fuseren. Daarmee zou een belangrijke horde zijn genomen in het proces. Frankrijk heeft een belang van 15 procent in Renault en wilde ook bij een fusie de nodige invloed houden.

Nissan lijkt geen heil te zien in de plannen. Vertegenwoordigers van de Japanners in het bestuur van Renault zullen zich naar verluidt onthouden van een stemming over de deal. Nissan-baas Hiroto Saikawa zei op zijn beurt dat hij de jarenlange samenwerking met Renault wil herzien, inclusief contractuele relaties met betrekking tot de Fiat-deal.

Arrestatie

Nissan is formeel niet bij machte om voor de overeenkomst te gaan liggen. Wel kan het bedrijf bogen op een sterke aanwezigheid in China, Japan en Azië. Ook heeft Nissan al de nodige stappen gezet met elektrische technologie waarmee het Renault mogelijk tot beweging kan dwingen.

Sinds de arrestatie van Carlos Ghosn, die eerder aan het roer stond van Renault en Nissan is de relatie tussen de automakers gespannen. De andere Aziatische partner van Renault, Mitsubishi heeft gezegd meer tijd nodig te hebben om de voordelen van de fusie tussen Renault en Fiat Chrysler te bepalen.

Lees over dit aandeel ook

  1. 21 mrt ACEA: Europese autoverkoop verder omhoog
  2. 05 feb Elkann: "Stellantis niet op zoek naar fusie"

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Renault

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Renault

48,730 14:10
+1,070 +2,25%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links