Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Topman Air France-KLM weg na stakingen

Gepubliceerd op 4 mei 2018 om 18:38 | Views: 4.092 | Onderwerpen: luchtvaart

Air France-KLM 17 okt

10,24 0,00 (0,00%)

PARIJS (AFN) - Topman Jean-Marc Janaillac van Air France-KLM stapt op. De Fransman verbond zijn lot aan een stemming van het personeel van Air France die een einde had moeten maken aan stakingen bij het luchtvaartbedrijf. Een meerderheid wees het finale loonbod echter af.

Het concern kwam eerder op de dag met kwartaalresultaten. Die vielen flink lager uit, onder meer als gevolg van de stakingen. Kenners spraken zelfs van een winstalarm, omdat het grootste deel van de stakingskosten van tot nu toe 300 miljoen buiten het kwartaal vielen en dus later nog de kop opsteken. Ook wees Air France-KLM op de negatieve gevolgen van hogere brandstofprijzen en negatieve valuta-effecten.

Janaillac legt zijn functie woensdag neer. De dagelijkse leiding van de luchtvaartcombinatie komt in handen van Franck Terner, die aan het hoofd stond van Air France.

Vluchtuitval

De stakingen zorgen al weken voor vluchtuitval bij Air France. De medewerkers vinden dat ze al tijden te weinig geld krijgen en willen daarom een significante loonsverhoging van 5 procent in één keer. De bonden verwierpen eerder al de plannen van het bestuur van Air France voor een loonsverhoging in stappen.

De luchtvaartmaatschappij trachtte de bonden te omzeilen door het loonvoorstel zelf aan de medewerkers voor te leggen. In een elektronische stemming verwees 55,44 procent van hen de plannen naar de prullenbak. Dik 80 procent van stemgerechtigde medewerkers bracht een stem uit. Air France-KLM laat weten dat het voorstel nu ook echt van tafel is.

Pilotenvakbond

De Franse pilotenvakbond SNPL liet weten het besluit van Janaillac te betreuren en noemde hem een ,,goede topman". De verschillende bij Air France betrokken vakbonden komen nog deze avond bijeen om een gezamenlijk standpunt in te nemen. De Nederlandse pilotenbond VNV benadrukte dat het per definitie fout is om als werkgever de bonden te passeren. ,,Het is te hopen dat er nu een nieuwe topman komt bij Air France-KLM die zich dat wel realiseert.''

De Franse premier Edouard Philippe waarschuwde eerder dat Air France-KLM een turbulente tijd tegemoet gaat bij een vertrek van Janaillac. Een bedrijf dat de baas ziet vertrekken in dergelijke omstandigheden lijkt hem niet de beste oplossing. Philippe noemde de stellingname van de topman desondanks een ,,moedige positie''.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Hudige trend
Air France-KLM 73% zegt verkopen 11 stemmen

Gerelateerd

luchtvaart

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Air France-KLM

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
16 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
dasD
2
Toedeloe Jean.
Toedeloe AF.
2018 kun je afschrijven.
Misschien wel het gehele bedrijf.
Wat een amateurs die fransen.
Uit de EU graag. Alles om die gasten te ontwijken anders komt de pest terug
Add-dollar
0
Ik kan het goed voorstellen. Wat je opbouwt, wordt door je eigen mensen weer afgebroken. Doei Viva La France.
havik of duif
1
Een mooiere kans krijgt de France president Macron niet om te laten zien hoe hij Frankrijk wil hervormen en of hij dat wel meent? Hij is dan de man die hier de partijen bij elkaar kan brengen!!
havik of duif
0
Ik heb de vroegere Franse president Charles de Gaulle nog gekend, zo'n man hebben we nu nodig dan is het gedonder heel snel afgelopen en weet iedereen niet hoe snel hij of zij weer aan het werk moet gaan.
Sjonnie2
1
Eigenlijk had Jean-Marc Janaillac niet zelf moeten opstappen maar had hij Franck Terner ( de baas van Airfrance notabene ) een ultimatum moeten stellen namelijk, deze week los je de stakingen op of anders moet je het veld ruimen.
Maar nee hoor Janaillac legt zijn eigen hoofd op het hakblok.
Dit wordt een zwarte bladzijde in het drama Airfrance KLM en past in het rijtje RSV, Fokker en zo kan ik nog wel even doorgaan.


Sjonnie2 23 apr 2018 om 17:54

Ik ben het niet snel met je eens maar hier heb je wel een punt, de winst van dit jaar voor Airfrance is wel verdampt als de stakingen voorbij zijn.
Komt nog de oprotpremie voor Janaillac bij want die gaat het niet redden natuurlijk na die kamikazestunt van afgelopen vrijdag.
baloub1
0
Is de vraag hoe groot de kostenposten voor de vakbonden zijn. Die kunnen dadelijk niet meer staken bij andere bedrijven, wordt voor hun ook een probleem.
Sjonnie2
0
quote:

baloub1 schreef op 4 mei 2018 om 20:21:


Is de vraag hoe groot de kostenposten voor de vakbonden zijn. Die kunnen dadelijk niet meer staken bij andere bedrijven, wordt voor hun ook een probleem.


Wat bedoel je, volgens mij worden de stakers niet betaald door de vakbonden maar ik kan het mis hebben natuurlijk.
john steed
0
Ach hij zal wel een mooie baan in het verschiet hebben maar triest blijft het dat dit bedrijf kapot gaat....wie gaat er in grijpen om KLM te redden.....
Bonost
0
Kaviaar
0
quote:

havik of duif schreef op 4 mei 2018 om 19:07:


Een mooiere kans krijgt de France president Macron niet om te laten zien hoe hij Frankrijk wil hervormen en of hij dat wel meent? Hij is dan de man die hier de partijen bij elkaar kan brengen!!


Macron is meer met de eenwording van één Europa bezig en vergeet zijn land en jaagt zijn ideaal na. Een rasechte Eurofiel.
Kaviaar
0
De ondergang van Europa met lieden als Frans Timmerman aan het roer.
Een rasechte Eurofiel met maar één doel voor ogen, net als de andere leden van het Europese parlement. Gevaarlijk dat dit Brussel aan het roer is!

gerard1945.wordpress.com/2017/10/

alfaomega
0
Slimme zet

CEO blijven als je gekneveld bent door de vakbonden resulteert in slechte resultaten en uiteindelijk dan een slechte staat van dienst en ontslag

Beter om ultimatum te zetten: my way or the highway
havik of duif
0
quote:

Kaviaar schreef op 5 mei 2018 om 07:13:


[...]

Macron is meer met de eenwording van één Europa bezig en vergeet zijn land en jaagt zijn ideaal na. Een rasechte Eurofiel.
Zijn volgorde is verkeerd.
16 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gesponsorde links