Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Ook Chinese olieconcerns mogelijk van beurzen New York'

Gepubliceerd op 4 januari 2021 08:11 | Views: 3.295 | Onderwerpen: China

Royal Dutch Shell A 05 mrt

18,13 +0,25 (+1,41%)

PEKING (ANP/BLOOMBERG) - Grote Chinese oliebedrijven kunnen mogelijk ook worden verwijderd van de aandelenbeurzen in New York, in navolging van drie telecombedrijven uit China. Volgens kenners loopt oliebedrijf CNOOC het meeste risico omdat die op een zwarte lijst is gezet door de Amerikaanse overheid vanwege vermeende nauwe banden met het Chinese leger.

Maar ook PetroChina en Sinopec zouden gevaar lopen omdat de energiesector van cruciaal belang is voor het Chinese leger. De staatsoliebedrijven hebben een hoofdnotering in Hongkong, maar zijn ook verhandelbaar op Wall Street via zogenoemde American Depository Receipts (ADR's).

Vrijdag werd aangekondigd dat de beursuitbater van New York, NYSE, de noteringen van de telecombedrijven China Mobile, China Telecom en China Unicom Hong Kong gaat beëindigen. Dat doet de beursexploitant op last van de regering-Trump die vorige maand Amerikaanse investeringen in Chinese bedrijven verbood die volgens Washington worden gecontroleerd door of eigendom zijn van het leger in China. Peking heeft aangekondigd met tegenmaatregelen te komen.

Op de beurs in Hongkong gingen de koersen van China Mobile, China Telecom en China Unicom Hong Kong omlaag op maandag door het nieuws. Ook de aandelen CNOOC en PetroChina stonden onder druk. Sinopec noteerde in Hongkong wel hoger.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Royal Dutch Shell A 64% zegt kopen 11 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare