Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Meeste pijnpunten China en VS weggewerkt'

'Meeste pijnpunten China en VS weggewerkt'

WASHINGTON (AFN/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten en China hebben de meeste twistpunten in hun onderhandelingen over een nieuwe handelsovereenkomst weggewerkt. Toch zijn er nog enkele obstakels op weg naar een definitief akkoord, laten ingewijden weten aan zakenkrant Financial Times. Onderhandelaars steggelen vooral over de toekomst van importtarieven op Chinese goederen en de manier waarop het uiteindelijke akkoord moet worden gehandhaafd.

Later op de dag ontmoet de Chinese vicepremier Liu He de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer en minister van Financiën Steven Mnuchin. Als die gesprekken tot een doorbraak leiden, tekenen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping mogelijk deze maand een definitief akkoord.

Gedurende de vier maanden van onderhandelingen hebben de Chinezen beloofd flink meer landbouwgoederen, grondstoffen en luchtvaartonderdelen te importeren uit de VS. Die stap moet een einde maken aan het grote handelsoverschot van de Chinezen met de Amerikanen, een punt dat Trump meermaals als reden gaf voor zijn importheffingen. Daarnaast belooft China de eigen markt verder open te stellen voor buitenlandse ondernemers

De grote vraag is nu wat er gebeurt met de invoerheffingen als er een deal komt. China wil dat die volledig worden geschrapt, maar de Amerikanen willen ze juist deels in stand houden om druk op de ketel te houden. Naar verluidt wil Lighthizer ook een bepaling dat de VS eenzijdig importtarieven mogen instellen als China handelsafspraken schendt, zonder dat Peking met dezelfde soort maatregelen kan terugslaan. De Volksrepubliek weigert dit, omdat daarmee soevereiniteit van het land in het geding is.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links