Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'UPS zet druk op Brussel in zaak TNT'

BRUSSEL (AFN) - Het Amerikaanse koeriersbedrijf UPS voert een stevige lobby in Brussel om bezwaren op te werpen tegen de overname van het Nederlandse TNT door FedEx. Dat stelde persbureau Bloomberg vrijdag op basis van ingewijden.

UPS werd in 2013 zelf door de Europese Commissie gedwarsboomd bij zijn poging om branchegenoot TNT over te nemen, omdat er te weinig concurrentie over zou blijven op de Europese markt voor expressbezorgingen. De commissie onderzoekt momenteel of de beoogde overname door FedEx minder schadelijk is voor de concurrentie. Daarbij wordt, zoals ook gebruikelijk, ook gevraagd naar de mening van concurrenten.

Ingewijden stelden eerder deze week al dat Brussel mogelijk deze maand met een lijst van bezwaren tegen de overname komt. Die hoeven niet te leiden tot een verbod, maar er kunnen wel flinke voorwaarden aan de transactie worden gesteld.

Er loopt nog een beroep van UPS tegen de Brusselse blokkade van diens overnamepoging. Volgens experts kan die zaak de positie van UPS versterken, aangezien de commissie zou willen waken voor coulance ten opzichte van FedEx, terwijl nog wordt gesteggeld over de strenge opstelling tegen UPS. Strenge voorwaarden aan de deal van FedEx en TNT kunnen ervoor zorgen dat er voor UPS interessante bedrijfsonderdelen op de markt komen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. adri67 2 oktober 2015 14:17
    Ik heb er veel over gelezen en denk dat de kans dat de overname (met mogelijk aanvullende voorwaarden) doorgaat veel groter is dan de kans op een blokkade door de Europese Commissie.

    Redenen:
    Het relatief geringe marktaandeel van FedEx in Europa.

    Meer concurrentie doordat er naast de twee grote partijen UPS en DHL een derde grote partij bijkomt.

    Grote fin. instellingen zoals UBS en AQR breiden hun belang in TNT uit of nemen een belang in TNT nadat de Europese Commissie een onderzoek naar de overname heeft aangekondigd. Dat zullen ze niet doen als ze een blokkade verwachten.

    De verladers hebben tegen de overname van TNT door FedEx in tegenstelling tot de geblokkeerde overname door UPS nauwelijks bezwaren:

    Verladers zien overname TNT door FedEx wel zitten 09 april 2015 10:55

    Klant is koning en in de zakelijke koerierswereld hebben de verladers nauwelijks bezwaren tegen een mogelijke overname van het kwakkelende TNT door de Amerikaanse expresgigant FedEx.
    Dat zegt beleidsadviseur Joost van Doesburg van de European Shippers Council en de Nederlandse EVO in en reactie op het bod van FedEx op TNT van 4,4 miljard euro begin deze week.
    Hij wijst er op dat in 2013, toen het Amerikaanse UPS het Nederlandse expresbedrijf wilde overnemen, 90% van de verladers in een enquête tegen deze acquisitie waren. De reden: UPS en TNT boden binnen Europa dezelfde koeriersdiensten aan en voor de zakelijke klanten viel er dus na de overname minder te kiezen. Voor FedEx geldt dat niet, onderstreept Van Doesburg. ‘Eigenlijk komt er met FedEx een sterke financiële partij bij in de Europese expresmarkt en dat is alleen maar goed voor de concurrentie.’
    Van Doesburg: ‘FedEx was nooit een alternatief voor DHL en UPS in Europa, maar wordt dit wel via de acquisitie van TNT’. De Nederlandse koerier krijgt onder de paraplu van FedEx een sterke financiële eigenaar en dat is ook een belangrijke factor voor de verladers, voegt hij eraan toe.
    Van Doesburg verwacht dan ook weinig bezwaren van de Europese Commissie tegen het bod van FedEx op TNT.

    Mocht de overname toch niet doorgaan dan ontvangt TNT van FedEx € 200 miljoen.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links