Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Onderzoek VS naar digitaks leidt mogelijk tot importheffingen

WASHINGTON (AFN/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering is een onderzoek begonnen naar belastingen op digitale diensten in een aantal Europese en Aziatische landen. De handelsgezant van het Witte Huis wil daarmee nagaan of die belastingen Amerikaanse techreuzen als Apple, Google, Amazon of Facebook benadelen. De stap kan een opmaat zijn voor importheffingen tegen de Europese Unie en andere handelspartners van de Verenigde Staten.

Plannen voor zogenoemde 'digitaks' in verschillende landen zijn de Amerikaanse president Donald Trump een doorn in het oog, wegens de vermeende discriminatie van Amerikaanse bedrijven. Eerder dreigde hij met handelsbarrières voor Frankrijk, toen dat land belasting wilde invoeren op omzet die internetbedrijven op Franse bodem behalen. Uiteindelijk bereikten Washington en Parijs een wapenstilstand waarbij ze beloofden samen te ijveren voor een internationale oplossing voor het belasten van techondernemingen.

De VS richten het vizier nu op vormen van digitaks die al zijn ingevoerd of worden bestudeerd in de Europes Unie, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Oostenrijk, Tsjechië, Turkije, India en Brazilië. Dit gebeurt via een zogeheten Section 301-procedure. Een zelfde soort onderzoek leidde de importheffingen in die Trump instelde tegen China, waarmee twee jaar geleden een handelsoorlog werd ontketend.

Landen wereldwijd worstelen met de manier waarop grote techbedrijven moeten worden belast. Het is voor die bedrijven vaak gemakkelijk nauwelijks of geen belasting te betalen in de landen waar ze het meeste omzet en winst behalen, omdat hun hoofdkantoren elders zijn gevestigd. Veel landen werken daarom aan belastingen op de omzet of winst die techbedrijven binnen de landsgrenzen hebben behaald.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Mijn Vriend 2 juni 2020 21:56
    Wanneer de coronamist is opgetrokken en de rekening wordt gepresenteerd dan ziet zelfs de VS wel in dat Tech te weinig belasting betaalt in vergelijking met andere takken van sport. En doen ze er niets aan, dan lijkt het mij niet onmogelijk dat een paar van die Techbedrijven snel machtiger worden dan de VS staat zelf. In Zuid Afrika hebben ze al wat ervaring met State Capture, het is geen onmogelijk scenario.
  2. [verwijderd] 3 juni 2020 04:52
    Amazon en andere online diensten maken vaak winkels kapot. Mensen bezoeken de winkels, vragen dit en dat maar kopen niet. Ze kopen dan via internet omdat het goedkoper is.
    Deze online diensten betalen vaak geen bealsting of weinig omdat hun hoofdkantoren ergens anders staan. Ook betalen zij geen huur of hebben weinig personeel. Oneerlijke concurentie.
    Je krijgt dat er nauwelijks gewone kledingwinkels zijn bijvoorbeeld. Terwijl deze winkels wel aan bepaalde behoefte voorzien.
    Online diensten maken vooral nu veel winst. Tijd dat regeringen meer belastingen heffen.
    Sommige regeringen beginnen al meer belastingen te heffen of zijn van plan dit te doen.
    Goede zaak om de boel recht te trekken en de regeringen meer te laten profiteren van de winsten van deze online bedrijven.
  3. taurus86 3 juni 2020 08:31
    Simpel: 10 euro 'bezorgaccijns' per pakje. Wordt de luchtvervuiling en het verkeersgevaar veroorzaakt door de bezorgers afdoende gecompenseerd en kunnen we met de opbrengst de middenstand steunen. En ook nog een 'robotaccijns' voor de distributiecentra en de 'hermenselijking' van het doen van aankopen komt weer lekker op gang. We krijgen tenslotte toch genoeg tijd met de a.s. verplichte 4 daagse werkweek.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links