Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stakingen blijven Air France-KLM achtervolgen

Stakingen blijven Air France-KLM achtervolgen

PARIJS (AFN) - Air France-KLM heeft ook het tweede kwartaal van het jaar flink last gehad van de stakingen door piloten van Air France. Verder viel de brandstofrekening hoger uit. Evengoed viel de operationele winst behoorlijk hoger uit dan waar kenners in doorsnee op hadden gerekend.

Het beter dan verwachte resultaat dankt Air France-KLM aan kostenbesparingen en de groei van het aantal passagiers en vooral die in het zogeheten premiumsegment. Het totale aantal passagiers dat de afgelopen maanden aan boord stapte van een vliegtuig van de combinatie steeg met 0,8 procent tot 26 miljoen. De omzet stabiliseerde op 6,6 miljard euro. Onder de streep hield Air France-KLM 109 miljoen euro over.

De werkonderbrekingen bij Air France hadden in het tweede kwartaal een negatief effect van 260 miljoen euro op de operationele winst van het moederbedrijf. Deze kwam uiteindelijk uit op 345 miljoen euro. Vooraf werd door kenners rekening gehouden met een winst van circa 252 miljoen euro.

Loonconflict

Bij Air France was sprake van een operationele winst van 13 miljoen euro. Daarbij moet aangetekend worden dat na het vertrek van Air France-KLM topman Jean-Marc Janaillac vakbonden hun acties hebben opgeschort tot er een nieuwe bestuursvoorzitter is aangesteld bij het moederbedrijf.

Janaillac struikelde over het loonconflict met de piloten. Volgens financieel directeur Frédéric Gagey is het voor de nieuwe baas zaak dit geschil snel de wereld uit te helpen. Details over de zoektocht naar een opvolger gaf de Fransman niet. KLM-topman Pieter Elbers is één van de namen die wordt genoemd als opvolger van Janaillac.

Groei

KLM sloot het kwartaal af met een operationele winst van 328 miljoen euro, 23 miljoen euro minder dan een jaar eerder, onder meer door een hoger brandstofrekening. De omzet bij de Nederlandse maatschappij steeg met 2,8 procent tot bijna 2,8 miljard euro.

Voor het hele jaar gaat Air France-KLM uit van een capaciteitsgroei voor passagiers met 2,5 tot 3,5 procent. De brandstofrekening valt daarnaast dit jaar naar verwachting 450 miljoen euro hoger uit. Verder zullen wisselkoerseffecten een negatief effect hebben van 150 miljoen euro.

Lees over dit aandeel ook

  1. 24 apr Nieuwe commissarissen en CFO voor KLM
  2. 12 mrt Air France-KLM behoort tot de laagst gewaardeerde aandelen in Nederland

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Air France-KLM

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Air France-KLM

9,942 13:11
-0,022 -0,22%
Premium

Air France-KLM behoort tot de laagst gewaardeerde aandelen in Nederland

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links