Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

GrandVision vaart wel bij zonnebril en lenzen

AMSTERDAM (AFN) - GrandVision, uitbater van optiekketens als Pearle, heeft het afgelopen halfjaar de omzet zien groeien, mede geholpen door de sterkere vraag naar zonnebrillen en lenzen. De nettowinst viel evenwel iets lager uit dan een jaar eerder, zo bleek uit de cijfers van het concern. Wel was het tweede kwartaal beduidend minder dan het eerste kwartaal.

De omzet over de eerste zes maanden van het jaar kwam uit op 1,7 miljard euro. Dat betekende een stijging van 3,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. In het tweede kwartaal viel de omzet op jaarbasis 1,1 procent hoger uit.

De winst kwam in het eerste halfjaar uit op 124 miljoen euro. Dat betekende een daling met 3 miljoen euro ten opzichte van de eerste helft van 2016. GrandVision maakte onder meer extra kosten voor de uitrol van zijn platforms in de Verenigde Staten. In de afgelopen twaalf maanden opende GrandVision wereldwijd meer dan 400 nieuwe winkels.

Subsidieregelingen

In winkels die langer dan een jaar open zijn, steeg de omzet met gemiddeld 2,4 procent. De omzet in de belangrijkste markten (G4) lag met iets meer dan 1 miljard euro iets lager dan een jaar eerder. De timing van Pasen viel daarbij dit jaar voor de vergelijking op kwartaalbasis ongunstig uit.

In Frankrijk wist GrandVision de omzet stabiel te houden, ondanks druk op de markt voor brillen door nieuwe subsidieregelingen die voor de markt als geheel negatief uitpakten.

Overnames

Verder drukte de daling van het Britse pond het resultaat. GrandVision verwacht de overname van de 209 optiekwinkels van het Britse Tesco in het vierde kwartaal van dit jaar af te ronden. In de rest van Europa (Other Europe) steeg de omzet met bijna 7 procent tot 472 miljoen euro.

De divisie Noord en Zuid-Amerika en Azië zag de omzet met 14 procent stijgen, mede geholpen door overnames in Uruguay en Mexico en de verdere uitbreiding van het winkelbestand. GrandVision verwacht voor het einde van het jaar nog eens 55 winkels in Mexico over te nemen.

Winstgevender

Verder lukte het GrandVision om in zijn belangrijkste markten, waaronder Nederland, winstgevender te worden. Dit effect werd weer tenietgedaan door de prestaties in opkomende markten en de extra kosten die gemaakt werden op de Amerikaanse markt.

Voor het derde kwartaal voorziet GrandVision een verbetering van de omzet en het bedrijfsresultaat. Ook zullen winkels die langer dan een jaar open zijn het naar verwachting weer beter doen.

Lees over dit aandeel ook

  1. 28 mrt Waarde HAL stijgt naar €155 per aandeel
  2. 28 mrt KBC Securities positief over HAL

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
HAL Trust

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

HAL Trust

125,600 18 apr
0,000 0,00%
Premium

Waarde HAL stijgt naar €155 per aandeel

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links