Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

KLM gaat niet door met tijdelijk personeel

Gepubliceerd op 1 april 2020 16:39 | Views: 6.590 | Onderwerpen: luchtvaart

Air France-KLM 24 feb

5,41 0,00 (0,00%)

AMSTERDAM (AFN) - Luchtvaartmaatschappij KLM neemt afscheid van personeel met een tijdelijk contract. Dat bevestigde KLM-baas Pieter Elbers na een bericht van cabinevakbond VNC. De bond heeft KLM er naar eigen zeggen niet van weten te overtuigen personeel aan boord te houden.

De maatschappij heeft volgens VNC KLM-breed besloten alle contracten voor bepaalde tijd niet te verlengen. Het gaat dan om de periode van 21 april tot en met 30 juni. "Aangezien er op dit moment geen werk is voor de jaarcontractanten en daar op korte termijn ook geen zicht op is, ziet KLM geen andere optie dan deze collega’s te laten gaan", zegt VNC.

De bond is niet blij met de beslissing van KLM, ook in het kader van de nieuwe NOW-regeling, die bedoeld is voor behoud van werkgelegenheid. VNC had meer inzet verwacht om deze mensen tegemoet te komen. De bond heeft er bij KLM op aangedrongen dat het personeel waar nu afscheid van wordt genomen als eerste weer wordt benaderd als er weer werk te verdelen is.

Regels

Volgens Elbers wordt er zo correct mogelijk aan de regels voldaan. Hij benadrukt dat verder gekeken moet worden dan de termijn waar de NOW-regeling vooral voor bedoeld is. Hij denkt dat de impact van de coronacrisis nog wel enige tijd zal voortduren. Hij wijst er ook op dat KLM er alles aan doet om zo veel mogelijk werkgelegenheid te behouden in deze "ongekende crisis".

Volgens hem gaat het niet alleen om tijdelijke contracten, maar ook om de flexibele schil, zoals mensen die op interim-basis aan het werk zijn, tijdelijke projectleiders en uitzendkrachten. Ook zullen gepensioneerden niet worden vervangen. "We doen dit alles om grote reorganisaties en grootschalige ontslagen in de toekomst te voorkomen", aldus Elbers.

KLM had eerder al te kennen gegeven afscheid te nemen van 1500 tot 2000 werknemers, deels door natuurlijk verloop. Dat was onderdeel van een pakket maatregelen om de kosten te drukken om de crisis het hoofd te bieden. Deel van het pakket was ook de versnelde uitfasering van de iconische Boeing 747-toestellen, die relatief duur zijn in gebruik. KLM voert nog overleg met vakbonden voor regelingen wat betreft winstdelingen en andere ingrepen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Air France-KLM 80% zegt verkopen 25 stemmen

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. MWSACC 1 april 2020 20:56
  quote:

  Bertpeer schreef op 1 april 2020 20:14:


  De vakbonden zijn zo en zo wie het langst zit krijgt het meest.ook de staat betaald gewoon de langst zittende tot 10.000 euro bruto uit als het bedrijf krap bij kas zit.
  De nieuwe generatie met ze nul uren contracten krijgt 0


  Sowieso bedoel je vast.
9 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare