Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Wees waakzaam op witwassen tijdens coronacrisis'

Gepubliceerd op 1 april 2020 15:02 | Views: 2.552

AMSTERDAM (AFN) - Toezichthouders in de financiële wereld roepen ondernemingen op tijdens de coronacrisis de procedures tegen witwassen en terrorismefinanciering scherp in acht te blijven houden. Ervaring uit het verleden zou aantonen dat criminelen in tijden van crisis hun activiteiten op deze terreinen regelmatig opvoeren en ook nieuwe technieken ontwikkelen om toe te slaan.

De oproep komt onder meer van de Europese Bankautoriteit (EBA). Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in Nederland roept ondernemingen op specifiek te letten op nieuwe vormen van witwassen en financieren van terrorisme. Waar nodig dienen ondernemingen hun zogeheten integriteitsrisicoanalyses te bezien in het licht van de recente ontwikkelingen. Daarbij moet onder meer goed worden gelet op sectoren die hard geraakt worden door de neergang van de economie.

De Nederlandse bankensector ligt, net als diverse banken elders in Europa, al langer onder een vergrootglas vanwege witwaskwesties. ING trof in 2018 een recordschikking met het Openbaar Ministerie van 775 miljoen euro, omdat maatregelen tegen witwassen via de bank jarenlang ondermaats waren. ABN AMRO liep vorig jaar de lamp. De bank moest op last van DNB al zijn particuliere klanten in Nederland gaan doorlichten. De kwestie kan ABN AMRO nog een flinke boete opleveren. Het OM doet onderzoek naar de zaak.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2 Posts
| Omlaag ↓
 1. tampi 1 april 2020 15:23
  Leuk bericht, en dat in tijden dat de FED (en ECB) aan de andere kant van de keten een QE infinity hebben opgestart.

  Een QE? Noemen we dat geen legale witwasserij, of de moderne diefstal van de burger? Er mag geen geld worden witgewassen, maar die biljoenen worden toch wel bijgeprint door onze centrale banken.

  In Amerika gaan ze zelfs een stap verder, daar hoeven banken geen reserves meer aan te houden sinds vorige week. In het geval van een bank run kunnen ze zeggen: "we hebben je geld niet in huis, want dat hoeven we toch niet meer". Ben benieuwd of dit dan ook zo op hun balansen staat.
 2. forum rang 5 drooglegging 1 april 2020 16:31
  Er komt nou meer cash in de markt, denk aan al die Jankers in de horeca, de schoenendozen komen tevoorschijn.
  Nog steeds circuleren de meeste 500 eurobiljetten in Spanje, doen het altijd goed in dit soort tijden.

  Het is nu zaak de oude modellen biljetten te changen in nieuwe modellen, vooral die mintgroene 100 euro biljetten doen fijn aan, ze zijn ook wat smaller, wel jammer dat de handtekening van Draghi er nog op staat.
2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare