Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Nog geen groen licht fusie PostNL en Sandd

Gepubliceerd op 1 apr 2019 om 18:19 | Views: 6.063

PostNL 24 mei

1,58 +0,01 (+0,89%)

DEN HAAG (AFN) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft nog geen toestemming aan PostNL voor de overname van branchegenoot Sandd. De toezichthouder is van mening dat er een risico is dat de consument door middel van hogere prijzen de dupe wordt van de samensmelting en wil daarom nader onderzoek doen naar de plannen van de postbedrijven.

De consumentenwaakhond heeft een eerste beoordeling achter de rug, maar kan nog geen groen licht geven. ,,Monopolies zijn bijna altijd slecht voor consumenten en bedrijven. De ACM kijkt dan ook kritisch naar de plannen van PostNL om Sandd over te nemen. Maar we kijken ook serieus naar de mogelijke voordelen van deze overname", zegt ACM-topman Martijn Snoep.

De ACM gaat onder meer bekijken of de overname nodig is voor de vervulling van de wettelijke taak van PostNL op het gebied van consumentenpost. Het postbedrijf heeft al tijden te kampen met lagere omzet uit briefpost. Dat wordt niet gecompenseerd door hogere inkomsten uit pakketpost.

Zakelijke postmarkt

Verder heeft de ACM vragen over de zakelijke postmarkt van bijvoorbeeld banken, ziekenhuizen, goededoelenorganisaties en de overheid. PostNL zou na een overname als monopolist de prijzen kunnen verhogen of aan de kwaliteit van de postbezorging kunnen tornen om kosten te besparen.

De volgende stap is nu dat PostNL een vergunning moet aanvragen voor de overname. Voor verder onderzoek staat een standaardtermijn van dertien weken. Dat kan nog worden verlengd als de ACM aanvullende vragen heeft. Bij een negatief oordeel kunnen PostNL en Sandd naar verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer stappen. Die liet eerder al doorschemeren de overname te steunen.

Baanzekerheid

PostNL noemt het besluit van de ACM ,,geheel conform de verwachtingen", zo laat een woordvoerder weten. ,,PostNL en Sandd hebben samen zo'n 90 procent van de markt in handen. Dan is het logisch dat daar goed naar wordt gekeken." De bedrijven dienen een vergunningsaanvraag in.

In een verklaring benadrukt PostNL dat de overname juist goed is voor de bedrijven en consumenten, omdat ze hiermee verzekerd zullen zijn van een goede, betaalbare postvoorziening. Ook zou het meer baanzekerheid opleveren voor de duizenden postbezorgers in Nederland.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Hudige trend
PostNL 67% zegt kopen 21 stemmen

Gerelateerd

PostNL Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
11 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Makita
1
Ter voorkoming van onduidelijkheden, de Consument is in dit geval de overheid zelf

ACM benoemd de volgende belanghebbenden:
-overheid (met name belastingdienst)
-banken (semi-overheid)
-ziekenhuizen (semi-overheid)
-goededoelenloterijen (semi-overheid 50% gaat naar de belastingdienst, de rest bespaard op overheidsuitgaven)

Kafka in de polder! En o ja de ACM moet zijn eigen broek ophouden van de overheid met extra boetes en toezicht. Over een zuiver oordeel gesproken ;-)
Nuchtere Kijk Op
0
Een kennis van mij werkt bij Sandd, en ik hoor er niet veel goeds over. Erg gedateerd allemaal e/o het een vooruitgang is voor Post NL valt nog te bezien. Ik ga er maar vanuit dat ze dat allemaal wel goed bekeken hebben. Sandd wilde al jaren geleden investeren in bv sorteer machines. Echter lang moeten wachten op de overname. Ik vrees dat 1 + 1 hier geen 3 word ;-)

Maar als dit niet zou mogen? Mag Post NL dan wel in handen van een buitenlands bedrijf vallen? Het is toch, eten of gegeten worden? Of gaat alle overname fantasie meteen uit het aandeel Post NL en mogen andere overnames dan niet?

Ik denk nu even hardop vanwege de sterk oplopende koers ;-)
NIEX
0
Het kabinet heeft al eerder aangegeven deze overname te steunen. ACM kan zand in de raderen gooien door absurde eisen te stellen, waardoor deze overname niet meer interessant is voor PostNL. De staatssecretaris kan het advies van ACM terzijde schuiven en toch goedkeuring geven aan de overname. Dit zou dan de zoveelste blamage zijn voor ACM. Ik denk dat ACM heel goed weet hoe de hazen lopen........ Deze overname is noodzakelijk en een 'Done deal'.
alrob
0
quote:

NIEX schreef op 1 apr 2019 om 18:58:


Het kabinet heeft al eerder aangegeven deze overname te steunen. ACM kan zand in de raderen gooien door absurde eisen te stellen, waardoor deze overname niet meer interessant is voor PostNL. De staatssecretaris kan het advies van ACM terzijde schuiven en toch goedkeuring geven aan de overname. Dit zou dan de zoveelste blamage zijn voor ACM. Ik denk dat ACM heel goed weet hoe de hazen lopen........ Deze overname is noodzakelijk en een 'Done deal'.


En komt er gen vergunning, en geen overruling door de Staatssecretaris, dan komt er wel weer dividend, toch?
havik of duif
0
Voor de bühne is dit allemaal, overname staat vast en goedkeuring door regering ook. ACM besteed uw tijd nuttiger dan deze toneelvoorstelling.
R0ME0
0
Koers gaat wat omhoog en er komt weer zoiets om de boel vooral weer af te remmen. Shorters beheersen de media, zelfs dit soort timing met die andere boeven van de ACM.
Aad ruts
0
Monopoliepositie word een punt nog lange weg te gaan Dhl Brussel enz geen gelopen koers
Mr.Windows
0
Ook al is het een gelopen race ook vanuit EU zal er naar gekeken worden, denk aan het niet door mogen gaan van Belgapost en nu in NL ineens 90% marktaandeel.
Kijk ASML heeft ook een vergelijkbaar marktaandeel maar die is zich er van bewust (tot in de kern) dat kennis macht is en stilstand achteruitgang.
Tja PostNL en Sandd hebben bij niet het beeld en als mensen twijfels hebben dan toch gewoon dit aandeel aan de kant zetten? (Ik heb zelf geen aandelen met name vanwege de historie/overheidsbedrijf; hoewel ze in de pakkettenpost goed bezig zijn! en vergeet John de Mol niet die heeft niet zomaar een aandeel in dit bedrijf genomen ;).
xof
0
Bij geen overname, gaat Sandd vanzelf failliet en heeft PNL nagenoeg een monopolie.

Ik zou erg graag de KVK cijfers 2017 en 2018 inzien van Sandd. Worden deze bewust achtergehouden?

Bij faillisement van Sandd heeft ACM het ultieme effect van marktwerking bereikt, ze (Sandd) hebben zichzelf dan kapotgeconcureerd.

Blijft mi ook een prima scenario, de overname Sandd vind ik nog steeds erg kostbaar. Het werd ook niet positief gewaardeerd op de beurs. Dividend wordt overgeslagen....
GoldenRobbie
0
Heel simpel; het 90% marktaandeel is alleen van toepassing op briefpost wat een extreem dalende trend kent en niet op pakketpost welke enorm groeit en meerdere spelers kent; om briefpost te kunnen blijven doen en betaalbaar te houden is een overname nodig; beiden kunnen dit niet meer lang volhouden of de prijzen gaan sky high. De groei zit echter in pakketpost en hier zijn meer spelers....wil BV NL de postbode in stand houden is een overname onvermijdelijk.
PostNl beschikt over modernere sorteerapparatuur dus daarvan zal gebruik gemaakt worden. Ik ga ervan uit dat POSTNL richting 3.50 / 4 euro kan; dividend komt in 2 jaar terug en POSTNL wordt ook weer attractiever als overnameprooi - als het mag van Den Haag!
11 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gesponsorde links