Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

IBM richt zich op kwantumcomputer in 2029 en onthult routekaart voor grotere systemen

IBM richt zich op kwantumcomputer in 2029 en onthult routekaart voor grotere systemen
Beeld: Reuters

Door Stephen Nellis

SAN FRANCISCO (Reuters) - International Business Machines heeft dinsdag aangekondigd tegen 2029 een praktische kwantumcomputer te willen realiseren en gaf daarbij een gedetailleerde routekaart vrij van de stappen die het bedrijf zal nemen om dat doel te bereiken.

Kwantumcomputers benutten kwantummechanica om problemen op te lossen waarvoor klassieke computers duizenden jaren nodig zouden hebben of zelfs meer. Maar de huidige kwantumcomputers moeten zoveel rekenkracht besteden aan het corrigeren van fouten, dat zij netto niet sneller zijn dan klassieke computers.

IBM, dat daarnaast als doel heeft om tegen 2033 een aanzienlijk groter systeem te ontwikkelen, is van plan om de "Starling"-kwantumcomputer te bouwen in een datacentrum dat momenteel wordt gebouwd in Poughkeepsie, New York, en zegt dat deze zo'n 200 logische qubits zal bevatten. Qubits vormen de fundamentele eenheid van kwantumcomputing, en 200 qubits zouden voldoende moeten zijn om voor het eerst voordelen te bieden boven klassieke computers.

IBM jaagt op de doorbraak in kwantumcomputing naast andere techgiganten zoals Microsoft, Google van Alphabet en Amazon.com, evenals verschillende startups die gezamenlijk honderden miljoenen dollars aan kapitaal hebben opgehaald.

Al deze partijen pakken hetzelfde fundamentele probleem aan: Qubits zijn snel, maar produceren veel fouten. Wetenschappers kunnen een deel van de qubits van een machine gebruiken om deze fouten te corrigeren, maar er moeten er genoeg overblijven om nuttig rekenwerk te verrichten.

IBM wijzigde in 2019 zijn aanpak voor dit probleem en stelt dat het inmiddels een nieuw algoritme heeft gevonden waardoor aanzienlijk minder qubits nodig zijn voor foutcorrectie.

In een interview legde Jay Gambetta, vicepresident die leiding geeft aan IBM's kwantuminitiatief, uit dat de onderzoekers van het bedrijf een andere koers zijn gaan varen dan voorheen, waarin ze eerst de wetenschappelijke theorie van foutcorrectie bedachten om daarna een chip te ontwikkelen die daarbij paste.

In plaats daarvan keek IBM's kwantumteam nu eerst naar de chips die praktisch te bouwen waren en ontwikkelde op basis daarvan een foutcorrectie-aanpak. Dit heeft IBM het vertrouwen gegeven om tussen nu en 2027 een reeks systemen te bouwen die uiteindelijk zullen resulteren in grotere systemen.

"We hebben die wetenschappelijke vragen beantwoord. Je hebt nu geen wonder meer nodig," aldus Gambetta. "Nu is er een grote technische uitdaging. Er is geen heruitvinding van tools of iets dergelijks nodig."

(Verslag door Stephen Nellis; Redactie door Leslie Adler)

Reuters Bron: Reuters. Dit artikel is automatisch vertaald. Bekijk het originele artikel.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.