Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

IBM streeft naar quantumcomputer in 2029 en presenteert routekaart voor grotere systemen

IBM streeft naar quantumcomputer in 2029 en presenteert routekaart voor grotere systemen
Beeld: Reuters

Door Stephen Nellis

SAN FRANCISCO (Reuters) - International Business Machines heeft dinsdag aangekondigd tegen 2029 een praktische quantumcomputer te willen realiseren en heeft uitgebreid uiteengezet welke stappen het bedrijf zal nemen om dat doel te bereiken.

Quantumcomputers maken gebruik van quantummechanica om problemen op te lossen waar klassieke computers duizenden jaren of langer over zouden doen. Maar bestaande quantumcomputers moeten zoveel van hun rekenkracht inzetten om fouten te herstellen, dat ze per saldo niet sneller zijn dan klassieke computers.

IBM, dat ook het doel heeft tegen 2033 een veel groter systeem te bouwen, is van plan de "Starling" quantumcomputer te bouwen in een datacentrum dat momenteel in aanbouw is in Poughkeepsie, New York, en verwacht dat het systeem ongeveer 200 logische qubits zal bevatten. Qubits zijn de fundamentele eenheid van quantumcomputing en 200 qubits zou genoeg moeten zijn om een voordeel te tonen ten opzichte van klassieke computers.

IBM werkt aan quantumcomputing samen met andere technologiegiganten zoals Microsoft, Google van Alphabet en Amazon.com, evenals diverse startups die honderden miljoenen dollars aan kapitaal hebben opgehaald.

Ze pakken allemaal hetzelfde fundamentele probleem aan: Qubits zijn snel, maar genereren veel fouten. Wetenschappers kunnen een deel van de qubits van een machine gebruiken om die fouten te corrigeren, maar er moeten genoeg overblijven voor nuttige berekeningen.

IBM veranderde zijn aanpak voor dit probleem in 2019 en zegt nu te geloven een nieuw algoritme te hebben ontwikkeld dat het aantal benodigde qubits voor foutcorrectie drastisch zal verminderen.

In een interview zei Jay Gambetta, vicepresident verantwoordelijk voor het quantuminitiatief van IBM, dat de onderzoekers van het bedrijf een andere benadering kozen dan voorheen, toen ze eerst de wetenschappelijke theorie van een foutcorrectiemethode uitwerkten om vervolgens een chip te bouwen die daarbij paste.

In plaats daarvan keek het quantumteam van IBM nu eerst naar welke chips praktisch te bouwen waren, om vervolgens een foutcorrectie-aanpak te ontwikkelen gebaseerd op die chips. Dit heeft IBM vertrouwen gegeven om vanaf dit jaar tot 2027 een reeks systemen te bouwen die uiteindelijk in grotere systemen uitmonden.

"We hebben die wetenschappelijke vragen beantwoord. Je hebt nu geen wonder meer nodig," zei Gambetta. "Nu is er een grote technologische uitdaging. Er is geen heruitvinding van tools of iets dergelijks nodig."

(Verslag door Stephen Nellis; Redactie door Leslie Adler)

Reuters Bron: Reuters. Dit artikel is automatisch vertaald. Bekijk het originele artikel.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.