Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Trump dreigt met nieuwe importheffingen op Europese Unie en Apple, wakkert handelsvrees aan

Trump dreigt met nieuwe importheffingen op Europese Unie en Apple, wakkert handelsvrees aan
Beeld: Reuters

Door Philip Blenkinsop, David Lawder en Stephanie van den Berg

BRUSSEL/BANFF, Canada/DEN HAAG (Reuters) - De Amerikaanse president Donald Trump dreigde vrijdag zijn handelsoorlog opnieuw op te voeren, met het voornemen om vanaf 1 juni een importheffing van 50% op goederen uit de Europese Unie in te voeren. Daarnaast waarschuwde hij Apple dat hij mogelijk een heffing van 25% oplegt op alle geïmporteerde iPhones die door Amerikaanse consumenten worden gekocht.

Deze dubbele dreiging, geuit via sociale media, zorgde voor onrust op de wereldwijde markten nadat weken van de-escalatie even voor verlichting hadden gezorgd in het tarievendebat. Grote Amerikaanse en Europese beursindices daalden, de dollar verzwakte, terwijl de goudprijs – een veilige haven voor beleggers – steeg. De rentes op Amerikaanse staatsobligaties daalden vanwege zorgen over het effect van de heffingen op de economische groei.

De aanval van Trump op de EU werd ingegeven door het idee in het Witte Huis dat de onderhandelingen met het blok niet snel genoeg verlopen. Zijn dreigende taal markeerde tevens een terugkeer naar de grillige handelsoorlog van Washington, die markten, bedrijven en consumenten heeft geschud en de vrees voor een wereldwijde recessie heeft aangewakkerd.

Trumps aanval op Apple was zijn nieuwste poging om een specifiek bedrijf onder druk te zetten om de productie naar de Verenigde Staten te verplaatsen, na eerdere uitlatingen richting autofabrikanten, farmaceutische bedrijven en chipmakers. De Verenigde Staten produceren echter geen smartphones op grote schaal – terwijl Amerikaanse consumenten jaarlijks meer dan 60 miljoen toestellen kopen – en een verhuizing van de productie zou de prijs van iPhones vermoedelijk met honderden dollars verhogen.

Later op vrijdag verklaarde Trump tegenover verslaggevers in het Oval Office dat zijn voorgestelde heffing op Apple ook zou gelden voor "Samsung en iedereen die dat product maakt", waarmee hij kennelijk naar smartphones verwees. Hij zei te verwachten dat de nieuwe heffing op toestellen tegen het einde van juni van kracht zou zijn.

Trump herhaalde zijn klacht dat de Europese Unie de VS slecht behandelt en de invoer van Amerikaanse auto’s beperkt. "En ik zei gewoon: 'Het is tijd dat we het spel spelen zoals ik weet hoe we het spel moeten spelen.'"

Op de vraag of hij voor 1 juni nog een deal verwachtte, antwoordde Trump: "Ik ben niet op zoek naar een deal. We hebben de deal vastgezet – op 50%. Maar opnieuw, er is geen heffing als ze hun fabriek hier bouwen."

De Europese Handelscommissaris Maros Sefcovic liet na een telefonisch overleg vrijdag met zijn Amerikaanse collega Jamieson Greer en de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick weten dat de Europese Commissie volledig toegewijd is aan een oplossing die werkt voor beide partijen. Hij voegde eraan toe dat de handel tussen de EU en de VS "moet worden geleid door wederzijds respect, niet door dreigementen".

De Nederlandse premier Dick Schoof steunde in Den Haag de EU-strategie in de handelsbesprekingen en verwachtte dat de EU deze nieuwste aankondiging als onderdeel van de onderhandelingen zou beschouwen.

"We hebben eerder gezien dat tarieven omhoog en omlaag kunnen gaan tijdens gesprekken met de VS," aldus Schoof.

Het Witte Huis pauzeerde de meeste sanctieheffingen die Trump begin april wereldwijd aankondigde, nadat beleggers massaal Amerikaanse bezittingen, waaronder staatsobligaties en de dollar, verkochten. Trump liet een basistarief van 10% op de meeste importproducten staan en verlaagde later zijn massale tarief van 145% op Chinese goederen naar 30%.

Een heffing van 50% op EU-importen kan consumentenprijzen opdrijven van alles, van Duitse auto’s tot Italiaanse olijfolie.

De totale EU-export naar de Verenigde Staten bedroeg vorig jaar ongeveer 500 miljard euro ($566 miljard), met Duitsland (161 miljard euro), Ierland (72 miljard euro) en Italië (65 miljard euro) als belangrijkste exporteurs. Geneesmiddelen, auto's en onderdelen, chemicaliën en vliegtuigen waren volgens EU-data grote exportproducten.

GESCHILLEN OVER HEFFINGEN

Het Witte Huis is met meerdere landen in handelsbespreking, maar vorderingen verlopen traag. Eerder in de week probeerden financiële leiders van de G7 de geschillen over de heffingen tijdens een bijeenkomst in de Canadese Rocky Mountains te bagatelliseren.

"De EU is een van Trumps minst favoriete regio’s en hij lijkt geen goede relatie met de leiders te hebben, wat de kans op een langdurige handelsoorlog vergroot," aldus Kathleen Brooks, onderzoeksdirecteur bij XTB.

Gesprekken met Japan leken minder gespannen te verlopen.

Na een afzonderlijke ontmoeting met Lutnick en Greer zei de Japanse hoofdonderhandelaar Ryosei Akazawa dat beide partijen spraken over uitbreiding van de handel, non-tarifaire barrières en economische veiligheidskwesties. Hij omschreef het gesprek als opener en diepgaander dan voorheen.

Akazawa liet weten dat het mooi zou zijn als er al een akkoord ligt bij het G7-overleg van volgende maand in Canada tussen Trump en de Japanse premier Shigeru Ishiba, maar dat hij niet gaat forceren alleen om een deal te sluiten.

"Ons land heeft nationale belangen die beschermd moeten worden, dus het is niet voldoende om alleen snel een akkoord te smeden," zei Akazawa. "Als onderhandelaar kan ik zeggen dat in onderhandelingen degene die aan een deadline vasthoudt meestal verliest."

De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent wilde niet ingaan op andere mogelijke handelsdeals, maar zei op Fox News dat er nog meer bekendgemaakt zullen worden naarmate de huidige 90-dagenpauze op wederzijdse heffingen in juli afloopt.

Apple wilde niet reageren op Trumps dreigement, wat een ommekeer zou betekenen in eerdere uitzonderingen op smartphones en andere elektronica die grotendeels uit China werden geïmporteerd – een voordeel voor techgiganten die consumentengoederen verkopen. Het aandeel Apple daalde 3% nadat Trump in een Truth Social-post schreef dat hij CEO Tim Cook "al lang geleden" had gezegd: "Ik verwacht dat hun iPhones die in de Verenigde Staten worden verkocht, worden gemaakt en gebouwd in de Verenigde Staten, niet in India of ergens anders."

Volgens een bron die bekend is met de situatie, hebben Cook en Trump dinsdag nog overleg gehad.

Apple versnelt intussen zijn plannen om de meeste iPhones voor de Amerikaanse markt vanaf eind 2026 in fabrieken in India te produceren om mogelijk hogere heffingen in China te omzeilen.

De kans op volledige productie van iPhones in de VS lijkt echter klein. In februari meldde Apple de komende vier jaar $500 miljard te investeren in negen Amerikaanse staten, maar die investering is niet bedoeld om de productie van iPhones naar de VS te brengen.

"Het is moeilijk voor te stellen dat Apple binnen drie tot vijf jaar volledig aan dit presidentiële verzoek kan voldoen," aldus Gil Luria, analist bij D.A. Davidson & Co.

(Verslaggeving door Philip Blenkinsop in Brussel, Akash Sriram in Bengaluru en David Lawder in Banff, Canada; Aanvullende berichtgeving door Nathan Layne, Reinhard Becker, Brendan O'Brien, Doina Chiacu, Maggie Fick, Karen Freifeld, Josephine Mason, Siddarth S en Jaspreet Singh; Schrijven: Joseph Ax en David Gaffen; Redactie: Shilpi Majumdar, Anil D'Silva, Nick Zieminski en Leslie Adler)

Reuters Bron: Reuters. Dit artikel is automatisch vertaald. Bekijk het originele artikel.

Lees over dit aandeel ook

  1. iPhone-verkopen Apple stijgen naar hoogste positie in Chinese markt in mei
  2. Zo probeert Apple klappen handelsoorlog op te vangen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Apple kopen verkopen

86% zegt verkopen

7 stemmen

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. weflyatnight 23 mei 2025 16:56
    Zal Waren Bufett leuk vinden zijn Apple aandelen zijn nu ook een tikkie minder waard. Hij heeft alleen niet zo'n ingang bij Trump, maar ja wie wel?
    Ik denk maar zo, nog 3 jaar, 5 maanden en 15 dagen dan is het 7 november 2028 (volgens Copilot) en hopelijk komt er of een betrouwbare Republikein die beter is voor de beurs.
  2. forum rang 6 win some... 24 mei 2025 10:07
    quote:

    LucaTonie schreef op 23 mei 2025 22:19:

    [...]

    Nou dat is bibberen voor trump of neemt u 100 miljard af per jaar uit Amerika LOL
    Het gedrag van 1 consument laat Trump niet bibberen. Dat van 500 miljoen consumenten wel. Lijkt me een goed idee dat iedere Europese burger zich bezint op zijn gedrag als consument.

    Wat momenteel van de andere kant van de Atlatische oceaan vandaan komt is pure kwaadaardigheid. Het is goed om je hier tegen te verzetten. Net als ruim 80 jaar geleden veel Amerikanen zich verzetten tegen pure kwaadaardigheid vanuit Europa.
  3. Koersen kijker 24 mei 2025 14:58
    Kan het niet bevatten dat één idioot zoveel slechte plannen, leugens en kleinzerigheid ten tonele kan brengen zonder dat daar niemand tegen optreedt. Dit kan gewoon niet langer!
    Of zou z'n einddoel totale verwoesting van de Amerikaanse economie kunnen zijn, om daarna het zelfde spel als z'n idool Putin te kunnen spelen?
    Tijd zal het leren, hoop dat zijn tijd er bijna opzit! Weg met die gek....
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.