Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Europese beurzen sluiten lager

Europese beurzen sluiten lager
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag overwegend lager gesloten, na een rustige handelsdag zonder echte impulsen.

De Stoxx Europe 600 index daalde 0,5 procent tot 518,49 punten. De Duitse DAX sloot licht lager op 20.329,16 punten. De Franse CAC 40 verloor 1,1 procent tot 7.394,78 punten en de Britse FTSE sloot bijna 1 procent lager op 8.280,36 punten.

Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild zag dat het bedrijfsnieuws in Europa de afgelopen weken behoorlijk somber was. Met slecht nieuws uit de staalsector, de autosector en de chemie, terwijl deze malaise volgens Vranken niet terug te zien op de beurs. Om verder te stijgen, zou de Europese Centrale Bank een handje kunnen helpen volgens de beleggingsstrateeg door donderdag een renteverlaging van 50 basispunten te communiceren. Of door aan te geven dat er meer verlagingen in het vat zitten. Voorlopig houdt de markt het op een renteverlaging van 25 basispunten.

Ook de maandag door Beijing aangekondigde stimuleringen kunnen voor een steuntje in de rug zorgen.

Citi was ook positief over Europa voor 2025. "Europese aandelen zaten in het oog van de storm", aldus de analisten van de Amerikaanse zakenbank. Maar met 2025 in het verschiet, is het volgens Citi tijd om van gedachten te veranderen.

De marktverwachtingen zijn momenteel "extreem bearish". Maar onder meer de renteverlagingen die de ECB waarschijnlijk gaat doorvoeren en een stabiele mondiale groei zullen volgens Citi een rotatie naar cyclische aandelen ondersteunen. Reden dat Citi recent het advies voor Europese aandelen verhoogde naar Overwogen. "We zien de Stoxx 600 eind 2025 op 570 punten uitkomen."

Op macro-economisch vlak was het vrij rustig. Duitse inflatiecijfers bevestigden een stijging van de consumentenprijzen met 2,2 procent op jaarbasis in november, nadat de inflatie een maand eerder nog uitkwam op 2,0 procent.

Verder steeg het vertrouwen onder kleine ondernemers in de VS flink in november, vooral vanwege optimisme over het beleid van de aanstaande president Donald Trump. De index kwam uit op 101,7 en daarmee voor het eerst in 35 maanden weer boven het langjarig gemiddelde van 98. Tevens was het vertrouwen sinds juni 2021 niet meer zo hoog.

Mogelijk kunnen de Amerikaanse inflatiecijfers die woensdag worden vrijgegeven, de beurzen weer een kant op sturen. De data zullen in elk geval de richting van het rentebeleid van de Federal Reserve mede bepalen.  

"De verwachtingen voor het rentebeleid van de Amerikaanse Fed zijn de afgelopen maanden sterk herzien. In september prijsden markten tot eind 2025 nog tien renteverlagingen door de Fed in, inmiddels zijn dat er nog maar drie", zei Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen. Die tien renteverlagingen waren er wel "heel veel" voor een economie die een zachte landing doormaakt, volgens de beleggingsspecialist.

De olieprijs steeg licht na de winst uit de voorgaande sessie, mogelijk omdat de geopolitieke risico's na de val van de Syrische president Bashar al-Assad zijn toegenomen. Ook de belofte van China om de economie meer te stimuleren steunt de olieprijs. Een vat Brent werd 1 procent duurder op 72,54 dollar.

De euro/dollar daalde 0,4 procent naar 1,0513.

Stijgers en dalers

Fabrikanten van luxe-artikelen voerden de dalingen aan, met een verlies van 2,5 procent voor LVMH en 2,2 procent voor Kering in Parijs, terwijl ook Hermes 2 procent inleverde.  Drankenproducent Pernod Ricard won wel terrein.

Ook defensiebedrijf Rheinmetall deed een stap terug. Het bedrijf kondigde maandag aan software voor militaire drones te gaan maken met Auterion, waar Oekraïne van zou kunnen profiteren in zijn oorlog tegen Rusland. Het aandeel verloor dinsdag 1,2 procent.

Stijgers waren autofabrikanten Stellantis, Renault, Mercedes en vooral Volkswagen, dat bijna 2 procent meer waard werd.

Sartorius won 6,4 procent in Frankfurt. De recent benoemde CEO lijkt goed te passen bij het bedrijf volgens RBC.  

Qiagen was ook een uitschieter met een plus van 5 procent. Jefferies gaat het aandeel volgen  met een koopadvies.

Allianz verloor 0,2 procent, ondanks nieuwe groeidoelstellingen, met een beoogde groei van de winst per aandeel van 7 tot 9 procent, ruim boven de 5 tot 7 procent van de afgelopen jaren. Daarvan moet minimaal 75 procent naar de aandeelhouder als dividend.

Siemens Energy was dinsdag de grootste daler en verloor ruim 4 procent. 

In Brussel ging alle aandacht uit naar D'Ieteren, dat een superdividend van 74 euro uitkeert. Rekening houdend met deze uitkering, noteerde de koers van het aandeel D'Ieteren bijna 26 procent hoger. Zonder dit effect was de winst 8 procent.

Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen fractioneel hoger.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.