Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

AEX komt nauwelijks van zijn plaats

AEX komt nauwelijks van zijn plaats
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs bleef dinsdag richting het einde van de ochtendhandel dicht bij huis, in afwachting van nieuwe impulsen.

De AEX daalde met 0,2 procent tot 892,49 punten, terwijl de AMX 0,43 procent inleverde.

Het was dinsdagmorgen ook vrij rustig en beleggers lijken al in afwachting van Amerikaanse inflatiecijfers en het rentebesluit van de ECB later deze week.

ABN AMRO voorziet dat de ECB de rente "gewoon" met 25 basispunten gaat verlagen. "Zwakke economische cijfers in de eurozone gaven beleggers het idee dat er in december mogelijk een grotere renteverlaging aan zat te komen, maar tegengeluid van enkele leden van de Raad van Bestuur van de ECB in de afgelopen dagen suggereert dat het bij 25 basispunten blijft", aldus analisten. 

Vanochtend hield de Reserve Bank of Australia de rente ongewijzigd op 4,35 procent, maar de centrale bank opende wel de deur voor een verlaging in februari.

De beurs in Sydney was vanochtend een dissonant op de Aziatische beurzen met een daling van krap een half procent. De Chinese beurzen koersten vanochtend juist tot ruim een procent hoger, terwijl Tokio krap een half procent in het groen noteerde.

Chinese aandelen bleven profiteren van berichtgeving dat Beijing van plan is om het monetaire beleid volgend jaar te versoepelen en de begrotingsuitgaven te verhogen.

"Aantrekkende groei in China betekent ook betere exportvooruitzichten voor Europese bedrijven, die China als belangrijke afzetmarkt hebben. Niet vreemd dus dat de koersen van onder andere 'luxe tasjesverkoper' LVMH en sectorgenoten flink herstelden na de koersdalingen in de voorgaande maanden. Aantrekkende groei in China is ook goed voor Europa", zei investment manager Simon Wiersma van ING.

Dinsdagochtend werd bekend dat de inflatie in Nederland naar de 4 procent is gestegen en de industriële productie verder is gekrompen. De productie lag in oktober 2,5 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook in de voorgaande 15 maanden kromp de productie.

Ook in Duitsland bleek de inflatie te zijn gestegen. De inflatie bedroeg in november 2,2 procent op jaarbasis. Dat was in oktober 2,0 procent. Er werd vooraf door economen ook gerekend op een stijging naar 2,2 procent. Echter, vergeleken met oktober daalden de consumentenprijzen in november met 0,2 procent.

De olieprijzen daalden dinsdag licht en hielden zo het grootste deel van hun winst uit de voorgaande sessie vast, vermoedelijk omdat de geopolitieke risico's na de val van de Syrische president Bashar al-Assad zijn toegenomen. Ook de belofte van China om de beleidsstimulering op te voeren, zorgde ervoor dat de prijs niet veel van de winst van maandag hoefde in te leveren. Een vat Brent werd 0,3 procent goedkoper op 71,91 dollar.

De rentes stonden in de parkeerstand, wachtend op de inflatiecijfers uit de VS en het rentebesluit van de ECB.

De euro/dollar daalde licht naar 1,0528.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen ging Heineken aan kop met een winst van 0,8 procent, nadat de Amsterdamse brouwer bekendmaakte dat het een nieuw cao-akkoord heeft bereikt met de vakbonden.

ASMI daalde 0,4 procent. ASMI wil CFO Paul Verhagen herbenoemen voor een tweede termijn. Op verzoek van Verhagen zal de aanstelling voor twee jaar zijn, in plaats van vier jaar. De herbenoeming zal worden voorgelegd aan aandeelhouders op de jaarvergadering van 12 mei volgend jaar.

AkzoNobel verloor 0,5 procent, ondanks de nieuwe overeenkomst met Sinopec. AkzoNobel gaat verschillende coatings leveren aan Sinopec, onder meer corrosiewerende coatings voor staalconstructies en beschermende coatings die speciaal zijn ontworpen voor hoge temperatuurbestendigheid. Financiële details werden niet gegeven.

Randstad en Prosus hadden het dinsdagochtend wat lastiger en verloren 1,6 en 2,2 procent. Citi haalde Prosus van zijn Focus List Europe, maar zette ArcelorMittal hier juist op. Citi denkt dat het voor beleggers raadzaam is om met 2025 in aantoch weer naar Europese aandelen te kijken.

Bij de Midkappers ging Signify aan kop en won 0,8 procent.

Aalberts verloor 1,6 procent op 37,44 euro, na de bekendmaking van de nieuwe doelstellingen voor 2030. Analisten van Jefferies en KBC Securities waren toch wel positief verrast. In hun taxaties stonden lagere omzet- en margecijfers dan Aalberts presenteerde.

Allfunds verloor ruim 2 procent, maar dat verlies bedroeg aan de start van de handel nog bijna 10 procent.

Bij de kleinere aandelen won Pharming 1,4 procent. Maandag was het aandeel al een uitblinker na een koopadvies van Jefferies. Ebusco verloor daarentegen 8,6 procent, maar na de recente stijgingen.

Bij de lokale fondsen daalde Vivoryon met bijna 20 procent. Vivoryon had per eind september nog 12,5 miljoen euro in kas. Vivoryon schat dat het met de aanwezige middelen nog voldoende ruimte heeft om tot het derde kwartaal van 2025 te geraken. Dan zal vers kapitaal nodig zijn.

Lavide Holding won 3,2 procent. Lavide heeft ABN AMRO vastgelegd als agent voor haar beursnotering. Lavide zei dinsdag er alle vertrouwen in te hebben dat het in het eerste kwartaal van 2025 het strafbankje van Euronext zal kunnen verlaten.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen
AMX kopen verkopen
ASCX kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.