Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Europese beurzen sluiten hoger

Europese beurzen sluiten hoger
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De Europese markten zijn dinsdag overwegend hoger gesloten in afwachting van de resultaten van de Amerikaanse verkiezingen.

De brede STOXX Europe 600 index steeg 0,1 procent tot 509,53 punten, de Duitse DAX won 0,6 procent op 19.256,27 punten en de CAC 40 kon 0,5 procent bijschrijven in Parijs op 7.407,15 punten. De FTSE 100 daalde 0,1 procent tot 8.172,39 punten in Londen.

Ook de Amerikaanse beurzen zaten in de lift.

Omdat er geen duidelijke favoriet is in de peilingen, kan de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen nog wel even op zich laten wachten, en dat geldt dus ook voor de impact op de financiële markten.

Een overwinning voor Donald Trump zal waarschijnlijk de aandacht van de markt richten op een mogelijke oplopende inflatie, belastingverlagingen en importheffingen. Dat kan in eerste instantie leiden tot een hogere dollarkoers, denkt Pepperstone, vooral ten opzichte van de munten die gevoelig zijn voor Amerikaanse importheffingen. Een overwinning van Kamala Harris zou de dollar juist kunnen laten verzwakken.

Als dat klopt, dan lijken de verwachtingen vooralsnog naar Harris over te hellen. De euro/dollar steeg dinsdag 0,4 procent tot 1,0917.

Investment manager Simon Wiersma van ING denkt echter dat de centrale bank meer impact zal maken. "Donderdag komt de Fed namelijk met het rentebesluit." Een verlaging met een kwart procentpunt wordt voorspeld en Wiersma denkt dat beleggers weinig te vrezen hebben, zolang de Amerikaanse economie goed draait en de Fed de geldkraan langzaam verder opendraait. "Ongeacht wie er straks in het Witte Huis plaatsneemt."

De beurzen in Hongkong en Shanghai stegen dinsdagochtend ruim 2 procent, nadat bleek dat de Chinese dienstensector in oktober flink aantrok. De inkoopmanagersindex steeg van 50,3 naar 52,0 en Chinese dienstverleners bleven meer personeel inhuren.

Ook in de Verenigde Staten versnelde de groei van de dienstensector verrassend, volgens een index van ISM die steeg van 54,9 naar 56,0, waar een daling tot 53,7 was voorspeld. Ook hier nam de werkgelegenheid toe.

S&P hield het overigens op een stabiele sterke groei, met een index die licht daalde van 55,2 naar 55,0. In het Verenigd Koninkrijk vertraagde de dienstensector in oktober, zoals verwacht. De inkoopmanagersindex daalde van 52,4 naar 52,0.  

Woensdag volgen de Japanse en Europese inkoopmanagersindices, naast updates over de Duitse fabrieksorders en producentenprijzen in de eurozone in september.

Brent-olie werd dinsdag 1,4 procent duurder op 76,10 dollar per vat, nadat de olieprijs maandag al met bijna 3 procent steeg, op het nieuws dat OPEC+ de voor december geplande productieverhoging een maand uitstelt.

Bedrijfsnieuws

Enkele aandelen gingen dinsdag hard onderuit na teleurstellende updates. De aandelen van het Deense windenergiebedrijf Vestas daalden ruim 12 procent nadat de winst in het derde kwartaal achterbleef bij de verwachtingen.

De Britse vermogensbeheerder Schroders verloor bijna 14 procent, nadat het afgelopen kwartaal ruim 2 miljard pond aan klantengelden uitstroomden. Het bedrijf schreef dit toe aan de marktvolatiliteit in China.

AstraZeneca was ook een sterke daler in Londen. Het aandeel verloor ruim 8 procent, nadat beleggers teleurgesteld reageerden op de eerste onderzoekscijfers van een afslankpil die moet concurreren met bijvoorbeeld Wegovy van Novo Nordisk. Dat aandeel verloor dinsdag een procent.

In Parijs won Bouygues dik 3 procent na meevallende cijfers en handhaving van de verwachtingen voor 2024. Societe Generale en Vivendi waren de sterkste dalers met 1,5 en 1,7 procent.

Deutsche Post, eigenaar van pakketdienst DHL, verloor 4 procent, nadat de winst in het derde kwartaal daalde en ook lager uitkwam dan verwacht. De winst werd gedrukt door hogere kosten.

Beiersdorf won 1,7 procent in Frankfurt, na Chinese goedkeuring voor de commercialisering van Thiamidol, een middel om huidpigmentatie te verminderen. Fresenius won 1,8 procent na meevallende cijfers.  

De Duitse machine- en auto-onderdelenfabrikant Schaeffler schrapt 3.700 banen in Europa nadat de kernwinst in het derde kwartaal bijna halveerde. Het aandeel verloor 7,6 procent.

Hugo Boss sloot 4,3 procent lager na zwakke resultaten in China.

In Zwitserland verloor uitzender Adecco bijna 6 procent na tegenvallende resultaten.

In Milaan viel Ferrari negatief op, nadat er afgelopen kwartaal minder sportwagens werden verkocht, met name in China. Het aandeel daalde met 7,1 procent. Ferrari-investeerder Exor, dat genoteerd is in Amsterdam, leverde 3,7 procent in.

Tussenstand Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden hoger op de verkiezingsdag, met een stijging van 0,9 procent voor de S&P500-index en 1,1 procent van de technologie-index Nasdaq.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.