Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Airbus trekt Europese beurzen in het rood
Beeld: Deutsche Börse AG

Airbus trekt Europese beurzen in het rood

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa noteerden dinsdag rond lunchtijd lager. De Stoxx Europe 600 index daalde 0,3 procent tot 517,58 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 1,0 procent op 18.145,77 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,5 procent bij een stand van 7.666,15 punten. De Britse FTSE ging 0,1 procent lager op 8.269,58 punten.

De Europese beurzen volgden dinsdag het spoor van een lager Wall Street, waar maandag techaandelen vooral onder druk stonden door winstnemingen.

"Helemaal niet gek, eerder gezond, om even een stap terug te doen", zei investment manager Simon Wiersma van ING.

Dinsdagochtend kwam Airbus met een winstwaarschuwing, waardoor de hele sector onder druk kwam te staan. De Stoxx Europe Aerospace & Defense index verloor meer dan 4 procent.

De outlookverlaging van Airbus kan leveranciers van lucht- en ruimtevaartproducten pijn doen, waarschuwde RBC Capital Markets.

Op macro-economisch vlak was het vanochtend rustig. Vanmiddag staan enkele Amerikaanse cijfers op de rol, maar de belangrijkste macro-events vinden pas aan het einde van de week plaats. Donderdagavond is het eerste presidentiële debat tussen president Joe Biden en voormalig president Donald Trump op CNN.

Maar de grootste marktbeweger deze week is de Amerikaanse PCE-kerninflatie op vrijdag, gevolgd door de eerste ronde van de Franse verkiezingen op zondag.

De Duitse en Franse obligatierentes noteerden dinsdag licht lager en de spread tussen de twee daalde tot minder dan 70 punten. ING wees op uitspraken van vertegenwoordigers van Rassemblement National, die zeiden dat de partij de nationale begrotingsregels zal respecteren.

De euro/dollar stabiliseerde dinsdagochtend rond 1,0730, terwijl de olieprijzen tot een half procent daalden.

Bedrijfsnieuws

Airbus verwacht in 2024 minder vliegtuigen te leveren dan eerder werd voorzien, waardoor de winst flink onder druk staat. De vliegtuigbouwer meldde te kampen met aanhoudende problemen in de aanvoerketen, vooral op het gebied van motoren, vliegtuigconstructies en cabine-apparatuur. Airbus denkt nu 770 verkeersvliegtuigen af te leveren in 2024, terwijl bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers eind april nog werd gerekend op 800 vliegtuigen. Het aandeel daalde ruim 11,5 procent en was daarmee de sterkste daler in zowel Frankfurt als Parijs.

Aan de lucht- en ruimtevaart en defensie-gerelateerde aandelen zoals MTU Aero Engines, Rheinmetall, Thales en Safran stonden ook onder druk.

In de Duitse DAX wist Zalando te herstellen na een koersdip op maandag. Het aandeel steeg bijna 2 procent. Covestro, dat maandag bekendmaakte concreet te onderhandelen met Adnoc over een overname, steeg ruim een procent. De chemiespecialist lanceerde dinsdag een nieuwe strategie, die focust op groei en innovatie en moet leiden tot 400 miljoen euro aan kostenbesparingen tegen 2028.

Opvallend was verder de daling van farmabedrijf Merck KGaA. Het aandeel daalde ruim 9 procent nadat Merck KGaA bekendmaakte te zullen stoppen met de ontwikkeling van een kankerbehandeling, omdat een Fase 3-studie niet het gewenste resultaat liet zien.

Eurofins Scientific, maandag nog een forse daler na stevige kritiek en beschuldigingen door een shortseller, herstelde dinsdag met 5 procent en voerde daarmee de CAC 40 aan. Ook aandelen van luxemerken als Hermes, LVMH en Kering zaten in de lift, met winsten van 1 tot 2 procent. Franse banken verloren terrein.

Verder daalden Europese halfgeleideraandelen. Infineon en ASML verloren rond een procent en STMicroelectronics daalde bijna 2 procent.

Argenx wist in Brussel verder te stijgen. Na een winst van zo'n 9 procent op maandag, kwam daar vanochtend nog eens 3 procent bij.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een overwegend groene opening tegemoet. Rond lunchtijd noteerden de futures op de S&P 500 tot 0,2 procent hoger, terwijl de Nasdaq ook afstevent op herstel.

De S&P 500 sloot maandag 0,3 procent lager op 5.447,87 punten, de Dow Jones index steeg 0,7 procent naar 39.411,21 punten en de Nasdaq eindigde 1,1 procent lager op 17.496,82 punten. 

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen

50% zegt kopen

2 stemmen

CAC 40 kopen verkopen

50% zegt kopen

2 stemmen

DAX kopen verkopen

50% zegt kopen

2 stemmen

PSI kopen verkopen

50% zegt kopen

2 stemmen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.