Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Wall Street verdeeld aan nieuwe week begonnen
Beeld: ABM Financial News

Wall Street verdeeld aan nieuwe week begonnen

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse zijn maandag wat verdeeld gesloten. De verdeeldheid was mede het gevolg van een sectorrotatie, waarbij beleggers grote technologienamen zoals Nvidia verkochten ten gunste van andere sectoren zoals de nutsbedrijven en vooral energie.

De S&P 500 sloot 0,3 procent lager op 5.447,87 punten, de Dow Jones index steeg 0,7 procent naar 39.411,21 punten en de Nasdaq noteerde 1,1 procent lager op 17.496,82 punten. 

Afgelopen week behaalde met name de Dow Jones index nog een mooie winst. Richting het weekend leverden de S&P 500 en Nasdaq, na records eerder in de week, wel terrein in. De Amerikaanse aandelenbeurzen hebben het in een verkiezingsjaar nooit zo goed gedaan in de eerste zes maanden, als de koersen de komende dagen op deze niveaus blijven, afgezien van het jaar 1976, volgens Dow Jones-data.

Technische analisten van Lynx wezen wel op "wat tekenen van uitputting" en dan vooral bij marktzwaargewicht Nvidia.

Maandag was een relatief rustige dag voor beleggers op Wall Street, met een nauwelijks gevulde macro- en bedrijfsagenda, maar beleggers krijgen later in de week meer informatie te verhapstukken.

Dinsdag staat onder meer het consumentenvertrouwen geagendeerd. Woensdag zal de Federal Reserve de uitkomst van de jaarlijkse stresstest voor de bankensector publiceren. Donderdag is het dan tijd voor de Amerikaanse economische groeicijfers. Op vrijdag volgt de favoriete inflatie-indicator van de Fed, in het PCE-rapport over de Amerikaanse gezinsbestedingen.

Ook staat donderdagavond het eerste debat tussen Biden en Trump op de agenda en zal door velen gevolgd worden. Er is voldoende ruimte voor grote krantenkoppen en voor de kandidaten om wat vaart te krijgen of om het omgekeerde te zien gebeuren.

De olieprijs wist terreinwinst te boeken en werd een augustus future West Texas Intermediate 0,7 procent duurder op 82,17 dollar.

Op het rentefront was het vrij rustig en bleef alles dicht bij huis, terwijl de euro/dollar wat terrein won en noteerde op 1,0735. De euro zou in aanloop naar de Franse verkiezingen mogelijk wat kunnen verzwakken, zeiden valutastrategen van ING.

Stijgers en dalers

Nvidia daalde maar liefst met 6,7 procent, wat bijdroeg aan de daling van 4 procent vorige week, die een winnende sessie van acht weken doorbrak. De terugval vond plaats nadat Nvidia Microsoft kortstondig van de troon had gestoten als het meest waardevolle bedrijf in de VS. Ondanks de daling zijn de aandelen dit jaar nog steeds met ongeveer 145 procent gestegen.

Trump Media & Technology Group steeg bijna ruim 21 procent. Het moederbedrijf van het Truth Social-platform van voormalig president Donald Trump zei vrijdag dat het opbrengsten van ruim 69,4 miljoen dollar verwacht uit de uitoefening van warrants afgelopen donderdag en vrijdag. De Securities and Exchange Commission heeft vorige week haar handtekening gezet onder de registratieverklaring van het bedrijf en over de doorverkoop van aandelen en warrants. Trump Media heeft gezegd dat het potentieel een opbrengst van 247 miljoen dollar zou kunnen opleveren als alle warrants worden uitgeoefend.

UPS steeg 1,5 procent, nadat het bekendmaakte dat het zijn vrachtmakelaardij verkoopt aan RXO voor ongeveer 1 miljard dollar. Dat is minder dan wat het pakkettenbedrijf er in 2015 voor betaalde. Het aandeel RXO steeg 22,5 procent op het nieuws.

Under Armour won 2,0 procent. Het bedrijf heeft een schikking getroffen van 434 miljoen dollar in een jarenlange juridische claim tegen het bedrijf, omdat mede-oprichter Kevin Plank beleggers zou hebben misleid.

De Amerikaanse notering van het Belgische Argenx noteerde bijna 12 procent in de plus. Het biotechbedrijf kreeg goedkeuring van de Amerikaanse FDA voor een extra behandeling met het medicijn Vyvgart. Het medicijn mag voortaan ook worden gebruikt voor de zenuwziekte CIDP. Degroof Petercam, KBC Securities en UBS verhoogden hun koersdoelen.

Het aandeel Apple noteerde 0,3 procent hoger, ondanks dat de EU meldde dat de iPhone-fabrikant mogelijk de Europese digitale wetgeving overtreedt met de voorwaarden van zijn App-store. Apple zelf maakte vrijdagavond bekend dat het de uitrol van zijn AI-functie Apple Intelligence in de EU uitstelt, door zorgen over die strengere Europese regelgeving. Verder berichtte de Wall Street Journal dit weekend dat Apple mogelijk wil samenwerken op het gebied van kunstmatige intelligentie met bedrijven als Meta en Google. Meta steeg maandag 0,8 procent en moederbedrijf Alphabet van Google won 0,3 procent.

De aandelen van Eli Lilly stegen 0,7 procent. Dit nadat het bedrijf vrijdag zei dat het goedkeuring zocht van de Food and Drug Administration om het gebruik van het afslankmedicijn Zepbound uit te breiden met slaapapneu.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.