Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
AEX begint zonnige week voorzichtig positief
Beeld: Euronext

AEX begint zonnige week voorzichtig positief

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is een zonnige week voorzichtig positief begonnen, waarbij de halfgeleiders wel onder druk stonden. De AEX sloot maandag 0,1 procent hoger op 926,40 punten.

De laatste week van juni begon rustig voor de beurzen. Het is een sterke maand voor de beurzen, waarin de AEX toch nog tot nu toe bijna 2,8 procent won en meermaals zijn record wist aan te scherpen. Voor het laatst lukte dat vorige week, op een slotstand van bijna 934 punten, terwijl de tussentijdse all time high zelfs nog iets daarboven ligt.

Toch zien technische analisten van online broker Lynx wel wat tekenen van uitputting, wat onder meer zichtbaar is in de koersdaling van marktzwaargewicht Nvidia. De Amerikaanse chipreus staat ook maandag onder druk.

"Op de grafiek van de Nederlandse beurs lijkt het momentum ook langzaam af te nemen. Op dit moment kunnen we de bewegingen nog beschrijven als een stabilisatie binnen de stijgende trend", zei Justin Blekemolen van Lynx.

Op macro-economisch vlak was het maandag vrij rustig. Opvallend was een behoorlijke neerwaartse bijstelling van het Nederlandse bbp-cijfer. Voor het eerste kwartaal werd een bescheiden krimp van 0,1 procent bijgesteld tot een min van 0,5 procent.

Dat komt vooral door een neerwaartse bijstelling van de uitvoer, aldus het CBS. "Het economisch beeld is echter niet veranderd."

De Duitse Ifo-index, die het ondernemersvertrouwen meet, liet maandag een onverwachte daling zien in juni, van 89,6 tot 88,6, waar een stijging naar 89,6 was voorzien.

"Het Duitse herstel hapert nog steeds" concludeerde econoom Carsten Brzeski van ING dan ook.

Op macro-economisch vlak zit het venijn deze week in de staart, met vrijdag de voor de Fed belangrijke PCE-inflatie. Zondag vindt de eerste ronde van de Franse verkiezingen plaats.

Volgens valutastrategen van ING zouden de markten de voorkeur kunnen geven "aan defensieve posities in de aanloop naar de Franse verkiezingen op zondag" en dat zou gunstig kunnen zijn voor de dollar, ook als de PCE-inflatie daalt en dit de kans op een renteverlaging door de Fed in september verhoogt.

De euro/dollar handelde maandag 0,3 procent hoger op 1,0727 en de tienjaarsrente in zowel de VS als Duitsland stabiliseerde. In Frankrijk daalde de tienjaarsrente licht.

De olieprijzen stegen met een procent. Een vat Brent olie steeg maandag naar ruim 85 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX gingen de meeste aandelen hoger. ASR ging aan de leiding met een winst van 2,5 procent. Exor zat daar net achter, met een winst van 2,2 procent.

Heineken daalde een half procent. Heineken heeft een brouwerij in Vietnam stilgelegd, meldde Bloomberg maandag op basis van documenten die de Vietnamese overheid publiceerde. Het gaat om een kleine brouwerij in de provincie Quang Nam. Na vragen van ABM Financial News bevestigde Heineken dat de fabriek per juni tijdelijk de deuren sluit als antwoord op de "veranderde marktdynamiek".

Halfgeleiders hadden het maandag duidelijk lastig. ASML en Besi daalden 1,6 en 2,3 procent en met een verlies van 2,7 procent was ASMI de grootste daler in de AEX.

Bij de midkappers gingen Basic-Fit en Allfunds 3,7 procent hoger. Van Lanschot Kempen verloor 1,7 procent. Verder bleven de verliezen vrij bescheiden. InPost leverde wel 0,7 procent in.

Bij de smallcaps sloot Pharming 5,4 procent in het groen en won Sif net daarachter 5,3 procent, terwijl bouwers Heijmans en BAM 2,3 en 2,8 procent daalden. 

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Amsterdamse slot overwegend hoger, maar Nvidia trok de Nasdaq wel in het rood.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

AMX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

ASCX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.