Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Europese beurzen hoger rond lunchtijd
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen hoger rond lunchtijd

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn de nieuwe beursweek positief begonnen. Maandag rond lunchtijd noteerde de Stoxx Europe 600 index 0,4 procent hoger op 517,03 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 0,4 procent op 18.239,77 punten. De Franse CAC 40 won 0,5 procent bij een stand van 7.669,15 punten. De Britse FTSE ging 0,4 procent hoger op 8.271,58 punten.

Vrijdag eindigden de Europese beurzen nog in het rood, maar wisten ze op weekbasis wel terrein te winnen. De Franse CAC herstelde daarbij met zo'n anderhalf procent.

Komende zondag vindt de eerste ronde van de Franse verkiezingen plaats. Die zouden een prooi kunnen worden voor de rechtse partij van Marine Le Pen. Marktkenners waarschuwen al sinds president Macron de verkiezingen aankondigde, voor de economische gevolgen en de gevolgen voor de financiële markten, wanneer Le Pens partij Rassemblement National zou winnen.

De huidige politieke onzekerheid in Europa drukt op de banken van het continent en verhoogt hun kosten van eigen vermogen, zeiden analisten van Keefe, Bruyette & Woods.

Volgens valutastregen van ING zouden de markten de voorkeur kunnen geven "aan defensieve posities in de aanloop naar de Franse verkiezingen op zondag" en dat zou gunstig kunnen zijn voor de dollar, ook als de voor de Fed belangrijke PCE-inflatie vrijdag een daling laat zien, waardoor de kans op een Amerikaanse renteverlaging in september toeneemt.

Experts van Barclays wezen niet alleen op een mogelijke overwinning voor Le Pen die van invloed kan zijn op de beweging van de euro, maar ook een groot aantal stemmen voor links, "waardoor de tweede ronde verandert in een race tussen twee uitersten", aldus de Britse bank.

"In ieder geval keert de Franse politiek zich af van Macrons pro-EU, liberale invalshoek naar een roep om grotere begrotingstekorten en beleid dat de macht van de Europese instellingen zou ondermijnen", volgens Barclays.

De euro/dollar handelde maandag licht hoger op 1,0730. De Europese obligatierentes daalden licht. Marktexperts waarschuwen voor de (verder) oplopende spread tussen de Duitse en Franse tienjaarsrente als gevolg van de uitslag van de Franse verkiezingen. Maandag was de spread 72 punten.

De olieprijzen wisten maandag te stijgen, nadat ze vorige week aardig terrein wonnen, ondanks een kleine terugval richting het weekend.

Op macro-economisch vlak is het maandag rustig, met name in de VS. Vanochtend werd bekend dat de Duitse Ifo-index, die het ondernemersvertrouwen meet, in juni onverwacht is gedaald, van 89,6 tot 88,6, waar een stijging naar 89,6 was voorzien.

"Het Duitse herstel hapert nog steeds", concludeerde econoom Carsten Brzeski van ING dan ook.

"Het optimisme aan het begin van het jaar heeft plaatsgemaakt voor realisme. De laatste PMI- en Ifo-metingen laten zien dat de Duitse economie nog steeds moeite heeft om meer vaart te krijgen", aldus de econoom.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt viel Covestro positief op, met een winst van 6 procent voor het aandeel. Staatsoliebedrijf Adnoc uit Abu Dhabi is concrete onderhandelingen met de Duitse chemiespecialist gestart voor een mogelijke overname. Eerder deze maand berichtten media al dat Covestro de boeken zou openen voor Adnoc.

Siemens Energy kreeg een opdracht van 1,5 miljard dollar in Saoedi-Arabië en won 3,3 procent.

Verder waren Duitse autobouwers maandag in trek in de DAX, terwijl Zalando zo'n 7 procent moest laten gaan.

In Parijs zaten bankaandelen in de lift, met winsten van 1,3 tot 1,9 procent voor Credit Agricole, Société Générale en BNP Paribas en steeg ook autofabrikant Stellantis. Elders deden financiële waarden ook goede zaken. Deutsche Bank steeg 1,5 procent en ING 0,9 procent.

De verliezen bleven beperkt in de CAC 40. Opvallend was de daling van 23 procent voor testbedrijf Eurofins Scientific. Short-seller Muddy Waters Capital zei dat het in Luxemburg gevestigde bedrijf mogelijk te hoge winsten, kassaldi en andere activarekeningen heeft opgegeven en beschuldigt ook Dr. Gilles Martin, Eurofins' directeur en grootste aandeelhouder, van het overhevelen van geld van het bedrijf.

In Brussel hielpen zwaargewichten Argenx en AB InBev de Bel20 aan een mooie winst. Argenx steeg ruim 8 procent. Het biotechbedrijf kreeg goedkeuring van de Amerikaanse FDA voor een extra behandeling met het medicijn Vyvgart. Het medicijn mag voortaan ook worden gebruikt voor de behandeling van de zenuwziekte CIDP. Analisten hadden dit verwacht, maar reageerden desondanks tevreden. Degroof Petercam, KBC Securities en UBS verhoogden hun koersdoelen voor Argenx. Brouwer AB InBev steeg 2,9 procent, na een koopadvies van UBS. Sinds 2008 zag het plaatje er bij AB InBev volgens de analisten er niet zo goed uit.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een terughoudende opening tegemoet. Rond lunchtijd noteerden de futures op de S&P 500 fractioneel hoger, terwijl die op de Nasdaq tot 0,2 procent daalden.

Vrijdag bleef Wall Street dicht bij huis. De S&P 500 sloot 0,2 procent lager op 5.464,62 punten, de Dow Jones index steeg fractioneel op 39.150,33 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent in het rood op 17.689,36 punten.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.