Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Lichtgroene koersen in Amsterdam
Beeld: ABM Financial News

Lichtgroene koersen in Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde maandag rond de klok van 11.00 uur 0,3 procent hoger op 927,99 punten.

Het is een relatief rustige start van de week. Een tegenvaller was dat de economische groei in Nederland vanochtend flink neerwaarts werd bijgesteld door het CBS. In plaats dat het bruto binnenlands product in het eerste kwartaal met 0,1 procent daalde, is dit 0,5 procent geworden. Dat komt vooral door een neerwaartse bijstelling van de uitvoer, aldus het CBS.

Verder bleek de Duitse Ifo index ook gedaald. "Dat was net iets minder positief dan de voorgaande maand, al mag het verschil geen naam hebben. De rest van de dag blijft de kalender wat betreft noemenswaardige cijfers leeg", aldus marktanalist Erik-Jan van Harn van Rabobank.

Later in de week wordt het een stukje drukker, met vrijdag als belangrijkste dag, met de Amerikaanse PCE-inflatie op het menu.

De euro/dollar handelde maandag iets hoger op 1,0716 en de tienjaarsrente in zowel de VS als Duitsland daalde. Ook in Frankrijk was deze beweging zichtbaar. Komende zondag vindt daar de eerste ronde van de verkiezingen plaats, die mogelijk een prooi worden voor de rechtse Rassemblement National-partij van Marine Le Pen.

Olie werd maandag iets duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX gingen de meeste aandelen hoger. ASR ging aan de leiding met een winst van 2,0 procent. Exor steeg 1,5 procent.

De 'chippers' hadden het lastig. ASML en ASMI daalden rond een half procent en met een verlies van 1,4 procent was Besi de grootste daler in de AEX.

Bij de midkappers ging Allfunds 1,7 procent hoger en won Just Eat Takeaway 1,6 procent. Alfen verloor bijna een procent. Verder bleven de verliezen vrij bescheiden.

Bij de small caps ging Accsys 2,8 procent in het groen en won Pharming 3,2 procent, terwijl NX Filtration 3,5 procent daalde en Ebusco 2,7 procent verloor. Vivoryon leverde 3,0 procent in.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

AMX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

ASCX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.